Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hulladékból készítettek köztéri alkotást a köveskáli táborozók

2021. december 10. 15:11
A Hybridart Camp nemzetközi alkotótáborban 2016 óta művészeti egyetemek végzett és jelenlegi hallgatói, izgalmas alkotásokat valósítanak meg, melyek a környezettudatosság és az upcycling, azaz a továbbhasznosítás jegyében, különböző típusú hulladékok felhasználásával készülnek. Idén a HybridCycle és a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. együttműködésével megvalósuló program részeként hét fiatal hazai és külföldről érkező művészhallgató csatlakozott a táborhoz.

A 10 napos fenntarthatóság fókuszú alkotótábornak Köveskál adott otthont augusztus 24. és szeptember 2. között, ahol az inspiráló balaton-felvidéki környezetben készíthették el alkotásaikat a művészek. A Hybridart Camp szakmai mentora Sinkovics Ede trash art képzőművész volt, aki különböző hulladékból készült alkotásairól ismert. Többek között az ő nevéhez fűződik a zenei fesztiválokon visszagyűjtött sátrakból készített kép, amely David Attenborough arcképét, illetve olyan állatokat ábrázol, amelyek szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján, vagyis a kihalással fenyegetett legveszélyeztetettebb fajok közé tartoznak. Az alkotást a 2019-es Sziget Fesztiválon ismerhették meg elsőként a fesztiválozók. 

Sinkovics Ede segítségével a táborozók is arra keresték a választ, hogy hogyan születhetnek újjá értékként azok a már nem használt tárgyak, eszközök, amiket hátrahagyunk. Idén a résztvevők a tavalyi év művészeti projektjét a Collabyrinth-et folytatták. A közösségi labirintus keretrendszerén kollázs-szerűen foglalnak helyet az alkotások, a művészek környezetvédelmi kérdésekre adott egyedi reflexióit közvetítve. A Collabyrinth a fenntarthatóság gondolatkörének népszerűsítésén alapuló köztéri installáció, amelynek fő célja a tudatos fogyasztás és a fenntarthatóság szellemiségének képzőművészeti eszközökkel való megjelenítése. 

A közösségi labirintus ősszel bemutatkozik Balatonfüreden a Tagore sétányon és Veszprémben a Kossuth utcán, valamint szeptember 9-én a Brain Bar Budapest helyszínén is megtekinthetik a gondolatébresztő alkotást az érdeklődők, ami októberben a nívós nemzetközi művészeti rendezvényen és vásáron az Art Market Budapest programjának részeként is lehetőséget kap a kiállításra.

Fotók: Derzsi Matyi

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.