2022. december 3.
//
Ferenc névnap

Szemközt vágó ízvilág – megnyílt a Monokli Veszprémben

A brunch fogalma december elejéig kevésbé volt közismert Veszprémben. Ürményi Beatrix azonban mert nagyot álmodni: üzlettársaival, Horváth Enikővel és Tóth Andrással megvalósította a Monoklit, ahol a különleges kávéfelhozatal mellett ebédet kitevő reggelik várják az újdonsült vendégeket.

Képzeljünk el egy péksüteményt, amely már a megjelenésében is különbözik a megszokott, felfújt, mirelit termékektől. A kissé kalácsszerű finomság köralakja mellett aranybarnán kacsint vissza ránk, arról nem is beszélve, hogy nem morzsálódik: a bagelről beszélünk, amely megérkezett Veszprémbe.

Az Amerikai Egyesület Államok egyik legkedveltebb reggelijéről van szó, amelyet ha megfelelő módon töltünk meg különféle feltétekkel, akkor akár egy bőséges ebédet is kaphatunk. Utóbbira az amerikaiaknak külön kifejezése is van: ezt nevezzük brunch-nak. De ne szaladjunk ennyire előre.

Adott volt Veszprémben egy közkedvelt kávézó, amely az elmúlt években már korántsem csillogott egykori fényében, és volt egy hölgy, aki elhatározta, alkot valami újat.

Ürményi Beatrix beleszeretett az Interspar ölelésében található, akkor még Mignon névre keresztelt vendéglátóhelybe. Eldöntötte, új köntösbe öltözteti a kávézót. Segítségére volt a munkálatokban Horváth Enikő, aki az arculatért felelt, illetve Tóth András is, aki a helyi vendéglátás színterén már korábban letette a névjegyét. Hosszú hónapok munkája után együttes erővel megalkották a Monoklit.

Tóth András üzletvezető és Ürményi Beatrix tulajdonosTóth András üzletvezető és Ürményi Beatrix tulajdonos

Az álmok legtöbbször elalvás után jelentkeznek az emberek életében, de nekem volt belőle egy, amely nem hagyott aludni. Eltökélt célom lett adni valamit a veszprémieknek, amelyből korábban még nem volt. Szerettem volna egy olyan reggelizőt megvalósítani, ahová ha a vendégek betérnek, akkor öröm járja át őket. Nagyszerű társakat találtam a projekthez, ajándék velük minden perc munka

– kezdte a beszélgetést portálunkkal Ürményi Beatrix tulajdonos, akitől megtudhattuk, letisztult, barátságos kávézójukat maximálisan gyermek- és állatbarátra tervezték. A kicsiknek külön rész található az épületben, ahol kedvükre rajzolhatnak, játszhatnak, amíg a szülők elfogyasztanak egy kávét, vagy éppen egy ebédnek beillő reggelit.

A konyhatérből kiszűrődő páratlan illatok rögvest magukkal ragadtak bennünket; észlelte ezt Tóth András üzletvezető is, akitől az idegenvezetés sem maradt el a különleges ízvilágukba.

Olyan ételt kívántunk a palettánkra varázsolni, amely a városban máshol még nem jelent meg. Így jutottunk el a bagelhez, amely hideg, meleg, édes és sós formában is kapható nálunk és az ételintoleranciával rendelkezők is fogyaszthatják. A péksüteményeket helyben sütjük, elkészítésükhöz kizárólag növényi vajakat és házi hústermékeket használunk. Nem beszélve az egyedi szószkülönlegességeinkről.

Megtudhattuk, utóbbiak a reggeliző séfje, Prevics Gergő egyedi receptjei alapján készülnek, amelyekbe még maga az üzletvezető sem nyerhetett bepillantást. Tartalom tekintetében pedig választhatunk a grillezett kecskesajt, a barbeque szószos marhaszegy, a házi mozzarella, a serrano sonka és még temérdeknyi lehetőség közül.

A mi asztalunkra egy olyan bagel érkezett, amely tépett malachússal, úgynevezett pulled porkkal volt töltve. Az első harapás után tudatosult bennünk az érzés: az íze szemközt vágó. Ha pedig már felmerül a hasonlóság, bátorkodtunk feltenni a kérdést, honnan ered az üzlet neve? Erről már Horváth Enikő mesélt nekünk.

Felvetődött egy név, de éreztük, hogy nem az igazi. Aztán jött egy poén: Monokli. Mindannyian olyan jót nevettünk rajta, hogy mertük remélni, vendégeinknek is mosolyt csal majd az arcára. A falakon, tányérékon egyaránt megbújnak idézetek, amelyekkel azt szeretnénk sugallni, hogy egy ilyen nehéz időszak után is merjünk élni. Napról napra lelkesen dolgozunk, törekszünk a fejlődésre. Bízunk abban, hogy a hozzánk betérők is elégedettek lesznek a munkákkal, hiszen értük vagyunk!

A Monokli Brunch & Cafe a bagel mellett édességekkel is várja vendégeit. Süteményeik között megbújnak paleo és „mindenmentes” termékek, a tulajdonosok nem feledkeztek meg a különböző érzékenységekkel küzdő emberekről sem. Kávéfelhozataluk csakugyan különleges, ahogy az ivóvízük is prémium minőségű, szűrt, ezzel is figyelve a baktériumok elleni védekezésre, ami a jelen korban kimondottan fontos cselekvés.

Simon Dani
Kovács Bálint

További cikkek

Saját süteményt kapott a Haszkovó lakótelep
Saját süteményt kapott a Haszkovó lakótelep
A lakótelep születésnapjára készült meggyes-csokoládés szelet kizárólag a Kokó Cukrászdában kapható, és már le lehet csapni rá.
Ez a négy nap megmutatja, hogy a gasztronómia több mint eszem-iszom
Ez a négy nap megmutatja, hogy a gasztronómia több mint eszem-iszom
Csütörtök délutántól egész vasárnap estig tart a környék legkülönlegesebb gasztrofesztiválja, a Balaton Wine & Gourmet. A négynapos rendezvényen a régió legkiválóbb borászatai és éttermei mellett Spanyolország és Japán is képviselteti magát, mindez pedig tökéletes alkalom arra, hogy rájöjjünk, a gasztronómia igencsak túlmutat az evés-iváson: egy ország értékei is ott vannak benne.
Mi mindent kínálhat egy kistányér?
Mi mindent kínálhat egy kistányér?
Van az éttermekben egy sűrűn előforduló jelenség. Amikor egy asztaltársaság elé megérkezik a rendelés, az első mozzanatok közt van az is, hogy az evőeszközök végigjárják a tányérokat és mindenki, ha csupán egy falat erejéig is, de megkóstolja a partnerei rendeléseit is, csupán kíváncsiságból, a többféle íz megtapasztalásának reményében. Pedig ezt a villakörjáratot nagyon könnyen ki lehet küszöbölni és erre tapintott rá Almás Edit és Albrecht Tamás, akik ennek a szellemében alapították meg Balatonfüreden a Jókai Mór utca 24. szám alatt az egyszerűen csak Mór24 névre keresztelt small plate jellegű éttermüket.
Balatonfüreden készül az év fagylaltja
Balatonfüreden készül az év fagylaltja
A Magyar Cukrász Ipartestület 2022-ben 25. alkalommal rendezte meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt.
A kész ételek rendszeres megsózása évekkel kurtíthatja meg az ember életét
A kész ételek rendszeres megsózása évekkel kurtíthatja meg az ember életét
Évekkel rövidítheti le az ember életét, ha rendszeresen megsózza az étkezésnél az elkészült ételt - ezt állapította meg egy félmillió középkorú brit részvételével készült tanulmány.