2023. június 10.
//
Margit névnap

Megérkeztek Veszprém új buszai

Csütörtök délután begördült Veszprémbe a V-Busz flottájának 10 vadonatúj autóbusza. A buszok hétfőtől már foraglomba is állnak, miközben év végéig megérkezik az összes jármű, így a teljes buszpark megújul. Porga Gyula polgármester bejelentette, januártól egy hónapon át ingyenes lesz a közösségi közlekedés Veszprémben.

Összesen 42 darab vadonatúj busz áll szolgálatba januártól a V-Busz útvonalain, 28 szóló és 14 csuklósbusz. Ezáltal a teljes buszpark a V-busz Kft. saját tulajdonába kerül és olyan járművekből fog állni, amelyek nemrég gördültek le a gyártósorról.

Három éve a magyarországi nagyvárosok között Veszprémben volt a legidősebb a buszflotta, átlagosan közel 30 éves járművek szállították az utasokat városon belül, emlékeztetett Porga Gyula polgármester csütöretök délután, amikor a Pápai úti volántelepen leparkolt az első 10 jármű, miután megérkeztek végleges állomásukra.

Három év alatt sikerült elérni, hogy ugyanezen városok sorában Veszprémben legyen a legfiatalabb a járműpark, emelte ki a polgármester, aki kitért arra is, hogy a MAN-nal való együttműködés – amely gyártó elnyerte a tendert az új buszok legyártására – végig kiválóan működött és első rangú munkát végzett a cég.

Továbbá a polgármester bejelentette, hogy

januártól egy hónapon keresztül mindenki ingyenesen utazhat a V-Busz járatain

ezzel is népszerűsítve a közösségi közlekedést.

Hozzátette, hogy az új járműflotta mellett a kapcsolódó szolgáltatásokban is várható további fejlesztés a V-Busz-nál.

A buszok érkezésénél Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is jelen volt, aki kiemelte, ami már idén több ünnepélyes alkalomkor elhangzott, miszerint Veszprém a virágkorát éli a fejlesztések tekintetében. Megemlítette, hogy a Modern Városok Program keretében már átadták az új sportuszodát, tornászgyakorlót, megújult a zeneiskola is, viszont ezek mit sem érnének, ha nem lehetne kényelmesen, jó körülmények között megközelíteni őket.

Éppen ezért fontos az is, hogy a belterületi utakat is megújítják 5 milliárd forint szintén állami támogatásból.

A V-Busz esetében hangsúlyozta, hogy a közösségi szolgáltató ezen fejlesztése bizonyítja azt, hogy az önkormányzat van olyan erős, hogy saját erőből képes legyen egy ekkora volumenű fejlesztést megvalósítani.

A járműflotta mellett saját uniformist is kapnak a jövőben a V-Busz járművezetői, hétfőtől pedig már forgalomba is állnak az új buszok a V-Busz útvonalain, miközben a következő napokban folyamatosan érkeznek a járművek Veszprémbe, év végéig pedig itt lesz mind a 42 új lila busz Veszprémben.

Ovádi Péter, Porga Gyula, mellette pedig Hoyos György, MAN magyarországi buszüzletág-igazgatója és Martin Strier, a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója Ovádi Péter, Porga Gyula, mellette pedig Hoyos György, MAN magyarországi buszüzletág-igazgatója és Martin Strier, a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Arról, hogy miért válaszd a közösségi közlekedést
Arról, hogy miért válaszd a közösségi közlekedést
A fenntartható közlekedés volt a téma azon a kerekasztal beszélgetésen, aminek kedden a Pannon Köztér adott otthont.
Már Kárpátalján szolgálnak a lila buszok
Már Kárpátalján szolgálnak a lila buszok
Áprilisban konvojban indult el tíz lila színű busz Veszprémből egyenesen az ukrán határ felé, hogy aztán átlépve azt a háború sújtotta országban segítsenek a civil lakosságnak. Az önkormányzat és a V-Busz humanitárius segítségnyújtásával a nálunk már használaton kívüli, ám műszakilag jó állapotú járművek már szolgálatba is álltak Ukrajnában.
V-Busz mellett z-buszok is közlekedhetnek majd nyártól
V-Busz mellett z-buszok is közlekedhetnek majd nyártól
A „Z” persze itt nem egy másik városra utal, sokkal inkább a zenére, ami fontos szerepet kaphat a veszprémi busztársaság néhány éjszakai járatán nyártól. Ez nem azt jelenti, hogy a buszvezetők hangosabban hallgatják majd a rádiót, sokkal inkább helyi zenészek élő koncertjeinek adhatnak helyszínt a V-Busz menetrendszerinti körjáratai.
Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Pénteken kora este elindult Veszprémből egy hat autóbuszból álló konvoj egyenesen az ország keleti határa felé, Záhonyba. A menetet a V-Busz flottájának azon buszai alkották, amelyeket a járműpark tavalyi lecserélése után már nem használt a szolgáltató, most viszont ukrán városokban segíthetnek a helyi közösségeknek. Ez Veszprém egyik humanitárius adománya a háború sújtotta szomszédunknak.
Digitalizálódik a V-Busz
Digitalizálódik a V-Busz
Tizenöt készpénzmentes jegykiadó automata és nyolc darab digitális utastájékoztató tábla tűnt fel Veszprém utcáin, mindegyik a közösségi közlekedést teszi egyszerűbbé a mindennapokban.