2023. január 30.
//
Martina névnap

Kötet foglalja össze a veszprémi olimpikonok történetét

2021. december 18. 11:45
Ötkarikás emlékek címmel jelent meg Donát Tamás újságíró legújabb könyve, mely 38 veszprémi olimpikon sportkarrierjébe enged betekintést. A motivációs céllal készült kötetből 300 darabot juttatnak majd el a veszprémi iskoláknak, hogy sportolásra ösztönözze a fiatalokat.

A Veszprém Televízió újságírója nem számít kezdőnek a könyvírás területén: eddig tizenhat kötet elején szerepelt a neve – a legutóbbi 2020 áprilisában jelent meg –, az Ötkarikás emlékek megjelenésével pedig tizenhétre nőtt a szám.

A kötetet pénteken a Városházán mutatták be a szerző és veszprémi olimpikonok részvételével, ahol Porga Gyula polgármester arról beszélt, egy sportoló legnagyobb álma az, hogy kijusson az ötkarikás játékokra, mi, veszprémiek pedig köszönettel tartozunk nekik, hogy amikor rajthoz állnak a nemzeti mezben, nemcsak Magyarországot, de Veszprémet is képviselik, ezzel pedig példát mutatnak a gyerekeknek. Ha nincsenek profi sportolóink, példaképeink sincsenek, ezért is nagyon fontos, hogy a szabadidős sportok, a versenysportok és az utánpótlás-nevelés kéz a kézben járjanak.

A polgármester szerint jó érzés, hogy mindehhez már egy könyv is társul, amely a sporttörténetek dokumentálásával hozzájárul ahhoz, hogy a tudást tovább tudjuk adni a jövő generációinak. Egy város addig tud gazdag lenni, amíg vannak sportolóink, gyerekek, akik követik az elődöket, és sportújságírók, akik feltárják a példaértékű történeteket. Donát Tamást köszönet illeti, amiért évtizedek óta végzi a munkáját és önállóan vagy Darcsi István szerző, illetve szerkesztőtársával közösen könyv formában is elénk tárja a történeteket – fogalmazott a városvezető.

– Veszprém egy sportos város: az elmúlt időszakban sorra épültek és újultak meg a sportlétesítmények, az uszoda, a tornászgyakorló, a jégcsarnok, mindez azonban mit sem ér, ha nincsenek olyan kiváló sportolók, akik követendő példaként szolgálhatnak a fiatalabbaknak – méltatta a szerző munkáját Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki hozzátette: jó, hogy sikerült feldolgozni az eseményeket, hiszen ma már egy-egy olimpiai hajrá kapcsára másként tekinthetnek a szereplők.

Donát Tamás a kötet kapcsán elmondta, úgy érezte, kutya kötelessége elmondani az olimpiát megjárt sportolóink történetét, azokat a célokat, amelyek mozgatták őket a kijutás idején, s aztán a kint tapasztaltakat. Ebben az egyik fő mozgatórugója a kötet címlapján is szereplő Rasovszky Kristóf volt, aki először a Veszprém Televízióban mesélt neki az ötkarikás játékokkal kapcsolatos érzéseiről, de a kötetben szereplő 38 olimpikon között szerepel többek között Lakiné Tóth-Harsányi Katalin, Kiss Balázs és Kónya Ádám is.

A szerző hozzátette, a könyv kicsit életmű kötet is, hiszen az írását, a történetek összegyűjtését még akkor kezdte, amikor Laki Katiék bronzérmet szereztek az 1976-os olimpián, s végigkövette a kiváló veszprémi sportolók sikereit a mai napig. Mindezek nagyon változatos képet rajzolnak ki: akad a sportolók között olyan is, aki érmet remélt, de nem tudta megszerezni, s persze fantasztikus diadalok is helyet kaptak a kötetben.

Az Ötkarikás játékok mindemellett motivációs könyv is, hiszen a legfőbb célja a gyerekek sportolásának elősegítése, adott esetben a jövő olimpikonjainak kinevelése. Ennek érdekében a következő időszakban 300 példányt juttatnak majd el belőle a Veszprémi Tankerületi Központ iskoláiba, illetve azok könyvtáraiba. Szauer István, a tankerületi központ igazgatója köszönetét fejezte ki a kötetekért, s mint mondta, bízik benne, hogy ezáltal a sporttal jelenleg kevesebbet foglalkozó diákok érdeklődését is sikerül felkelteni.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Nem csak az elítéltek életútja lehet fordulatos, ami a börtönrácsok mögé vezet. Hogy hogyan válik valaki börtönőrré, az is több döntés és elhatározás kérdése. Németh Éva, bv. ezredes, a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka egyedüli nőként tölt be ilyen pozíciót az országban. Erről a nem hétköznapi életútról beszélgetett vele Sótonyi Mónika a Királynék Földjén programsorozaton belül az Arcok, képek, utak beszélgetős est keretében a Papírkutya kultúrbisztróban.
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban.
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
A veszpreminfo.hu - Veszprém városának turisztikai honlapja - nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat, Turizmus kategóriában a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett 2022 évi „Az Év Honlapja” versenyében.
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Csütörtökön rendezték meg a képviselő-testület idei első ülését. Összefoglaljuk, mi történt napirend előtt.
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Húsz veszprémi óvoda és általános iskola vehetett át madárodút, madáretetőt és eleséget a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesülettől (BABAKO) szerdán, a Csillag úti óvodánál.