2023. január 30.
//
Martina névnap

Kiválasztották a Pannon Egyetem hivatalos borát

2021. december 20. 10:06
Pannon Egyetem
A szenátus a Pannon Egyetem borának a Bogáromi Borbirtok BalatonBort választotta 2021. december 17. napjától 2022. június 30. napjáig.

A Pannon Egyetem Szenátusa borbírálat keretében döntött A Pannon Egyetem boráról. A borbírálat lebonyolításában, a borok értékelésében Dobosi Győző borász és Gyukli Krisztián borász segítette a szenátus tagjait. A résztvevők 5 tételből választhatták ki a Pannon Egyetem borát.

Fotó: Szabó László/ Pannon EgyetemFotó: Szabó László/ Pannon Egyetem

„A borokat nem 1-100 pont között bíráljuk, hanem origó rendszerrel. Azért fontos ez, mert a bírálati szempontból egy meghatározott "sávba" keresünk borokat. Egy könnyű bort keresünk, ahol a testesség nem előny, ami általában egy bornál lehetne az. Most egy konkrét kategória legjobb borát keressük. A bírálati pontszámok szerint a 0-tól, vagy Origótól való távolságot nézzük. Minden, ami elviszi a bort az ideálistól (tehát az origóról), az + vagy - értékekkel 1-3 érték közötti szavazatot kap. Az a bor a legjobb, amelyik a legtöbb origó szavazatot kapja, és a legkevesebb kilengő értéket” – magyarázta Dobosi Győző.

„A BalatonBor mint egy nyári, könnyű, szomjoltó olaszrizlingnek az aromaprofilja az én olvasatomban a következő: kitöltéskor egy picikét szénsavas, halvány zöldesre hajazó sárgás színei vannak. Emellett a pohárban nagyon könnyen mozog, tehát nem egy olajos, testes, tartalmas viszkozitású, hanem nagyon könnyű. A friss olaszrizlingek illataiban a zöldalma, a citrusos illatok, a friss gyümölcs illatok jelennek meg. Ízében pedig, száraz kategóriaként a savak és a cukrok harmonizálnak, tehát se nem édes hatású, se nem savas. Olyan, aminek a kortya is hosszan tart a szájban, kellemes meginni, tehát amiből kérnénk még egy pohárral az étteremben. Ez az érzet, ez az origó” – tette hozzá Gyukli Krisztián.

A bírálatok összegzését követően az alábbi eredmény született:
1. Bogáromi Borbirtok BalatonBor
2. Tagyon Borbirtok BalatonBor
3. Gyukli Pince BalatonBor (2019-es évjárat)
 

vehir.hu

További cikkek

Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Nem csak az elítéltek életútja lehet fordulatos, ami a börtönrácsok mögé vezet. Hogy hogyan válik valaki börtönőrré, az is több döntés és elhatározás kérdése. Németh Éva, bv. ezredes, a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka egyedüli nőként tölt be ilyen pozíciót az országban. Erről a nem hétköznapi életútról beszélgetett vele Sótonyi Mónika a Királynék Földjén programsorozaton belül az Arcok, képek, utak beszélgetős est keretében a Papírkutya kultúrbisztróban.
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban.
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
A veszpreminfo.hu - Veszprém városának turisztikai honlapja - nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat, Turizmus kategóriában a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett 2022 évi „Az Év Honlapja” versenyében.
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Csütörtökön rendezték meg a képviselő-testület idei első ülését. Összefoglaljuk, mi történt napirend előtt.