2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Gulyás: az edzőmeccseken az utazósebesség elérése a cél

Gulyás István szövetségi kapitány azt várja a magyar férfi kézilabda-válogatottól a csütörtöki és szombati felkészülési mérkőzéseken, hogy érje el az "utazósebességet" a jövő csütörtökön kezdődő magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság előtt.

A magyar együttes csütörtökön 18 órától Fehéroroszországot fogadja Szigetszentmiklóson. A kapitány az MTI-nek elmondta, elég komoly játékerőt képvisel a rivális, melynek játékosai bátran és erősen lőnek távolról, illetve komoly beállójuk van. A második ellenfél szombaton 18 órától Bahrein lesz - ugyancsak a Pest megyei városban -, amely kapcsán Gulyás megjegyezte, több alacsony kézilabdázója van, akik sokat egy-egyeznek, ez pedig ideális felkészülési lehetőséget nyújt a hollandok játékstílusára.

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó (archív)Fotó: MKSZ/Kovács Anikó (archív)

A szakvezető úgy fogalmazott, az edzőmeccsektől azt várják, hogy a csapat védekezése legyen stabil, mert ha ebben képesek lesznek előrelépni, és visszakerülni arra a szintre, ahol tavaly abbahagyták, akkor elégedettek lehetnek. Hozzáfűzte, lassacskán a támadójátéknak is gördülékenynek kell lennie, hiszen a játékosok ebből a képességükből nem sokat veszítettek, mivel a klubcsapatában mindenki december közepéig játszott.

Bízom benne, ez a két meccs elég lesz arra, hogy elérjük azt az utazósebességet, amire szükségünk lesz

- nyilatkozta Gulyás.

Az előző Európa-bajnokságon kilencedik, a tavalyi világbajnokságon ötödik helyezett válogatott novemberben házigazdaként előbb 26-24-re, majd 26-23-ra legyőzte Bosznia-Hercegovinát felkészülési találkozón.

A nemzeti csapat először december 16-22., majd december 27-30. között készült együtt a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőközpontjában, és a kontinenstorna alatt is ott lesz majd a bázisa. A közös munka harmadik etapja vasárnap kezdődött.  

Ragyogó lehetőség, hogy itt lehetünk Telkiben, hiszen mindenféle külső ingertől és a koronavírustól is el vagyunk zárva, ez mindenképpen jó. A játékosok is élvezik, nyugalom van.

A kapitány kifejtette, a felkészülés első két időszakában a fizikai munka dominált, de természetesen labdás edzések is voltak. A taktikai gyakorlást ezen a héten kezdték, a hátralévő időben túlnyomórészt a labdáé lesz a főszerep, de a fizikális állapot szinten tartása is nagyon fontos, mert ki kell tartania január végéig, ezért a kondiedzések mindig benne vannak a programban.  

Gulyás egyelőre nem érez különösebb izgatottságot a játékosokon a közelgő hazai világverseny miatt, de véleménye szerint ez hamarosan megváltozik.

Az első mérkőzés előtt biztosan élesebbek, koncentráltabbak lesznek, és azt hiszem, ez eltart majd az első meccs végéig. A tűzkeresztségen átesünk, utána pedig beáll újra minden úgy, ahogyan az előző két világversenyen megszoktuk.

A kapitány emlékeztetett, hogy a magyar szövetség a legjobb nyolc közé jutást várja el a csapattól, majd elárulta, hogy a célkitűzésekről mindig megkérdezi néhány edzőkollégáját, illetve volt csapattársát és ők is azt mondták, hogy túl- és alábecsülve sincs az elvárás.

"Teljesen elfogadható, és úgy gondolom, a játékosok is így érzik" - szögezte le.

Mivel José María Rodríguez Vaquero - sportági becenevén Chema - edző családjában több koronavírusos megbetegedés történt, így a szakmai stáb tagja egyelőre nem tudott csatlakozni a csapathoz. Erről Gulyás István elmondta, némileg meglepte őket ez a fura helyzet, de a hírek szerint egy-két napon belül a spanyol tréner is megérkezhet a válogatotthoz.    

A január 30-ig tartó Európa-bajnokság B csoportjában a magyarok jövő csütörtökön 20.30-tól Hollandiával, jövő vasárnap 18 órától Portugáliával, majd január 18-án 18 órától Izlanddal játszanak az új Budapesti Kézilabda Arénában. A középdöntőbe az első két helyezett jut.

vehir.hu
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kézilabda Férfi kézilabda Eurokupa 6. 2021. május 1. 15:10 Veszprém Aréna Magyarország Horvátország 26-22
kézilabda Eurokupa 1. 2020. november 4. 18:15 Veszprém Aréna Magyarország Spanyolország 32-29

További cikkek

Chema: Talán az egyik legkiegyenlítettebb csoportba kerültünk
Chema: Talán az egyik legkiegyenlítettebb csoportba kerültünk
A januári férfi világbajnokság sorsolását követően Chema Rodriguezt, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya nyilatkozott a szövetség (MKSZ) honlapján.
Izland, Dél-Korea és Portugália a magyarok csoportjában
Izland, Dél-Korea és Portugália a magyarok csoportjában
A magyar férfi kézilabda-válogatott Izland, a Koreai Köztársaság és Portugália csapatával találkozik a januári svéd-lengyel közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörében, Kristianstadban.
Férfi kézilabda-vb: Magyarország a harmadik kalapban
Férfi kézilabda-vb: Magyarország a harmadik kalapban
A magyar férfi kézilabda-válogatott a harmadik kalapból várja a januári olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörének szombati sorsolását.
Kettős győzelemmel jutottak ki a vb-re a magyarok
Kettős győzelemmel jutottak ki a vb-re a magyarok
A magyar férfi kézilabda-válogatott kijutott a januári svéd, lengyel közös rendezésű világbajnokságra, mivel 31-22-re legyőzte Izraelt a selejtező szombati visszavágóján, Tatabányán.
Egygólos előnyben a magyarok a hazai visszavágó előtt
Egygólos előnyben a magyarok a hazai visszavágó előtt
A magyar férfi kézilabda-válogatott 33-32-re nyert Izrael vendégeként a januári világbajnokság selejtezőjének első, szerdai mérkőzésén Tel-Avivban.