Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Szükséges-e az ablakpárkány?

2022. január 18. 12:06

A nyílászárók beépítése vagy cseréje során számtalan kérdésre kell válaszolnunk, hogy a jövőben is maximálisan élvezni tudjuk az ajtókat, ablakokat. Miután tisztáztuk, hogy osztott legyen-e, fix vagy nyíló, esetleg bukó-nyíló, színes vagy fehér, azután jöhet az ablakpárkány kérdése. Nem az, hogy legyen vagy ne legyen, mert bár a külső ablakpárkányt gyakorlatilag csak takarításkor vesszük észre, feladata nem elhanyagolható.

Az RS Ablak munkatársai ebben a cikkben a műanyag ablakpárkányokra irányítják a figyelmet.

Ha nem lenne, azt észrevennénk

Míg a belső párkányt a lehetőségekhez mérten díszíthetjük, vagy kuckót készíthetünk belőle, addig a kint lévő párjával csak ablakpucoláskor foglalkozunk. Esetleg arra is tehetünk növényeket megfelelő rögzítéssel. Viszont, ha nem lenne, akkor előbb-utóbb a szigetelés látná kárát, hiszen az összes csapadék, amit a párkány elvezet a homlokzattól, az mind áztatná az épületet. Az elfolyatás miatt a párkány akkor van jól felhelyezve, ha enyhén lejt.

Ezenkívül lényegében tömítésként funkcionál az ablak és a fal közt. A műanyagból készült darabok ellenállnak a szélsőséges időjárásnak, UV-sugárzásnak, és kevésbé sérülékenyek a fából vagy fémből készültekhez képest. 

Ki végezze a cserét?

Ha valamilyen okból cserélni kéne a párkányt, azt házilag is megtehetjük. Nem kell megijedni, az ablakcsere alkalmával a szakemberek természetesen a helyére illesztik a méretre vágott darabot. Ilyenkor esetleg érdemes ellesni a szakmai fogásokat, hogy ha a későbbiekben valamiért újat szeretnénk feltenni, akkor biztosabb kézzel tudjunk a munkálatokba belefogni. 

A párkányt ragasztással rögzítik, amihez általában purhabot használnak. Ragasztás előtt a felületet meg kell tisztítani a portól és egyéb szennyeződéstől, hogy a kívánt hatást elérjük. Mindenképpen teszteljük, mielőtt élesben nekiállnánk a cserének: állítsuk be a megfelelő szögbe a párkányt, és figyeljünk arra is, hogy a vízelvezető nyílást ne fedjük el. A purhabok széles palettájából olyat vegyünk, ami a lehető legkisebb mértékben tágul. Ha nem találunk, az sem baj, viszont akkor le kell súlyozni a párkányt, hogy ne nyomja fel a ragasztó. 

Ebben a fázisban már majdnem kész is vagyunk, legalábbis a feladat oroszlánrészét elvégeztük. Nem maradt más hátra, mint a védőfóliát eltávolítani, és szilikonnal védőréteget húzni az ablak és a párkány illesztésénél, hogy biztosítva legyen a kellő vízzárás. A párkány is légkamrás, így a széleire a záróelemet szintén rögzíteni kell, különben a külső oldalon megtelik vízzel. Bentről nézve pedig egyszerűen csak így lesz teljesen összhangban.

A tanácsadástól a kivitelezésig számíthat az RS Ablak professzionális munkatársaira, akik a műanyag ablakok, ajtók specialistái.

Bár sok figyelmet nem szentelünk a könyöklőnek vagy a külső ablakpárkánynak, mégis kiemelt szerepe van abban, hogy az ablakunk tökéletesen óvja otthonunkat a hidegtől és csapadéktól. Bízza szakemberre a cseréjét, nehogy a rossz illesztés miatt a szigetelés tönkremenjen.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.