Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Az eklektikus stílus

2022. január 21. 9:39

Ez egy szerteágazó, sok mindent tartalmazó műfaj, így ez a stílus azok kedvence lehet, akik nehezen tudnak választani vagy pontosan azt élvezik, ha egyszerre többféle stílusú összetevőt kombinálhatnak egymással.

Milyen az eklektikus stílus?

A szó eredete a görög ‘eklektikosz’ szóból eredeztethető, mely azt jelenti, hogy ‘a legjobb választása’. Nem véletlenül olyan népszerű, hiszen a hagyományos szabályok semmibe vétele és az önkifejezés fontossága miatt a stílus követői élvezhetik az alkotói szabadságot. 

A lakberendezésben leginkább a megfoghatatlanság jellemzi. A legkülönfélébb stílusirányzatok vegyítésével fejezhetjük ki benne saját stílusunkat. Ez nem azt jelenti persze, hogy a legkülönfélébb stílusok véletlenszerű keverésével letudhatjuk. A fejetlenség és az eklektika között a különbséget az összeállítás stílusa jelenti.

Hogyan alkothatunk eklektikus stílusú otthont?

Nos, a megoldás kulcsa, mint mindig, a részletek kidolgozása. Mivel ebben az esetben nem áll rendelkezésünkre egyetlen stílusirányzat “szabályzata” sem, amely kalauzolhatna minket az enteriőr megfelelő kialakításának labirintusában. Ez egyben azt is jelenti, hogy ennél a megoldásnál jó, ha megbízható esztétikai érzékkel bírunk.

Az eklektika más irányzatok stílusjegyeinek keverése. Rajtunk áll a keverés mikéntje: hogy mely stílusokat vegyítjük egymással, ezeknek egyenként mekkora teret adunk az enteriőrben, továbbá, hogy hogyan hangoljuk össze a részleteket. Fontos, hogy a különböző tárgyak, színek, minták között harmónia uralkodjon.

És bár ezt a harmóniát a saját ízlésünk teremti meg, azért itt is van néhány szabály:

  • Két-három stílusnál többet ne akarjunk keverni!
  • A legnagyobb felületek, vagyis a fal és a padló színét érdemes világosabbra hangolni, mint a bútorokét.
  • Mind a kisbútorok, mind a dekoráció terén keressük az egyedi, különleges kiegészítőket!
  • A tárgyak elhelyezésekor törekedjünk a szimmetriára! Így az eklektika nem csap át összevisszaságba, és a részletek megkaphatják a nekik járó figyelmet.
  • A bútorok és berendezési tárgyak mérete illeszkedjen a helyiség méretéhez és egymáshoz!
  • Éljünk a lakástextilek nyújtotta lehetőségekkel! Ezek színe és esetleges mintája nagy segítségünkre lehet a részletek összehangolásában.
  • Figyeljünk a funkcionalitásra is: a végső cél az, hogy otthonunk a mi életvitelünket és jóérzésünket szolgálja!

Miért voksoljunk az eklektikus stílusra?

Mert nem kell egyetlen stílusirányzathoz igazodnunk mereven - szinte bármit elbír, sőt, igényli is a sokféleséget és különlegességet. Arra kell nagyon odafigyelnünk, hogy a különböző stílusú bútorokban és kiegészítőkben végül mégis legyen valami közös, ami összefogja őket, és ne koncepció nélkül egymás mellé pakolt tárgyhalom legyen a végeredmény.

Az eklektika lényege az önkifejezés, saját világunk megmutatása. Az egyéniségünk pedig egyrészt biztosan nem jön szembe minden ismerősünk lakásában, másrészt a divatból sem fog kimenni néhány év múlva.

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.