2022. december 3.
//
Ferenc névnap

Gulyás István: csődöt mondtunk, kudarcot vallottunk

Gulyás István szövetségi kapitány szerint csődöt mondtak és kudarcot vallottak, mivel a magyar férfi kézilabda-válogatott a csoportkörből sem jutott tovább a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

A szakvezető a MOL Csapat portálon elmondta, vállalja a felelősséget a szereplésért, nem keres kifogásokat, de ő is értetlenül áll néhány dolog előtt.

Csődöt mondtunk, mert nem sikerült elérnünk a kitűzött célt. Ezek a száraz tények. Lehet árnyalni, érvelni, kifogásokat keresni, de a végeredmény ugyanaz lesz: kudarcot vallottunk, és ezért mérhetetlenül szomorú vagyok

- nyilatkozta.

Fotók: MKSZ/Kovács AnikóFotók: MKSZ/Kovács Anikó

A magyarok múlt csütörtökön 31-28-ra kikaptak Hollandiától, vasárnap 31-30-ra legyőzték Portugáliát, majd kedden 31-30-ra maradtak alul Izlanddal szemben a budapesti MVM Dome-ban, így a B csoport harmadik helyén végeztek és nem jutottak a középdöntőbe. A csapat a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon kilencedik, a tavalyi világbajnokságon ötödik, az Eurokupában aranyérmes volt, idén pedig a legjobb nyolc közé kerülés volt a célja. A 15. helyezés minden idők legrosszabb magyar szereplése a kontinenstornán.

Gulyás elmondta, már a rajt előtt tudták, hogy három élet-halál meccs vár rájuk, mert rendkívül kiegyenlített a csoportjuk. Szerinte mindhárom ellenfél nagyjából azonos játékerőt képviselt, így biztos volt, hogy apróságokon fog múlni a továbbjutás, és ebben igazuk is lett, hiszen az utolsó forduló előtt még mind a négy csapat továbbjuthatott, de ki is eshetett.  

Ezek a bizonyos apróságok most ellenünk dolgoztak, elég csak a hollandok és az izlandiak elleni mérkőzések utolsó perceiben elkövetett hibáinkat megnézni.

Az edző emlékeztetett, hogy a rendkívül szoros meccseken egy-egy gól, védés vagy labdaszerzés is megfordíthatta volna a magyarok sorsát, de ahelyett, hogy megragadták volna a lehetőségeket, ők kínálták tálcán az ellenfeleknek a győzelem lehetőségét.

"Nem estünk szét, de valahogy a csapat egysége sem volt olyan erős, mint a korábbi világversenyeken" - magyarázta a kapitány. Hozzáfűzte, hihetetlenül erős nyomást kellett elviselniük, és talán erre ment rá egy kicsit az összhang is.    

Gulyás szerint Mikler Roland és Székely Márton ezúttal átlagot hozott a kapuban, egy-egy kulcspillanatban elmaradtak a bravúrok részükről, de ez akár a védekezés számlájára is írható, márpedig abban nem tudták megvalósítani, amire készültek.   

A szövetségi kapitány a torna előtt és alatt sem beszélt róla, most viszont elárulta, hogy Bánhidi Bence egy sérüléssel érkezett a válogatotthoz, és december 16-tól az Európa-bajnokság rajtjáig mindössze három edzésen tudott együtt dolgozni a társaival.   

A beálló kiesése minden másnál nagyobb csapás volt, és a védekezésünk alaposan megérezte a hiányát. Nem keresek bűnbakot, mindenki a tudása legjavát tette a közösbe, de a mi védekező stratégiánk kulcspontja Bánhidi volt, és csak egy fél meccset tudott lejátszani hátul az Eb-n.

Gulyás arra utalt, hogy Bánhidi a Hollandia elleni találkozón megsérült, ezért a második félidőben, majd a Portugália elleni mérkőzésen nem játszott, Izland ellen pedig csak támadásban szerepelt. 

A védelem közepéről kiesett Bánhidi, de a hiánya nemcsak a hármas poszton okozott zavart, hanem a ketteseknél is. Sajnos hiába készültünk az ellenfelek stratégiájára, meg tudták valósítani az elképzeléseiket, és ez csakis a mi hibánk. Nem értünk oda lábbal, kevés volt a megállító szabálytalanság, végig passzívak voltunk, és ennek az okát még én sem tudtam megfejteni.

Többen felrótták a kapitánynak, hogy nem kért időt, amikor Izland ellen a szoros végjátékban még volt esély a célok elérésére.

Utólag már én is azt mondom, hogy ott lehetett volna időt kérni. Sajnos ott minket is elvitt a hév, hiszen hátrányban voltunk, és már a döntetlen sem lett volna elég, győzni kellett volna. Talán ha egy időkéréssel megnyugtatjuk a fiúkat a hajrá előtt, nem jönnek azok a buta hibák, amelyekkel az ellenfél kezébe adtuk a győzelmet.    

A szakvezető hozzátette, az eredmény sajnos fájó kudarc lett, de nem arról van szó, hogy hét-nyolc gólokkal agyonverték őket, pusztán arról, hogy a kulcspillanatokból ők jöttek ki rosszul. Kiegyenlített meccseket játszottak, amiket azért nem sikerült megnyerniük, mert többet hibáztak, mint az ellenfelek.

"Nem a koncepciónk, a taktikánk, még kevésbé a hozzáállásunk volt rossz, és ezt nagyon fontos észben tartani" - jelentette ki.

Gulyás István emlékeztetett, hogy a szakmai stáb tagjainak szerződése január végén lejár.  

Bármi lesz is, én csak egy dolgot kérek: ne dobjuk ki a kukába az elmúlt két és fél évet. Tartsunk ki a fiúk mellett, építkezzünk arra, amit az elmúlt években elértünk, mert nem véletlenül jutottunk el odáig, hogy sokan éremesélyesként emlegettek minket. Nagyon sok van ebben a csapatban, még ha ebből pont a legrosszabbkor mutattunk is meg túlságosan keveset.

A Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége pénteken rendkívüli ülésen tárgyalta volna a férfiválogatott gyenge szereplését, de az eseményt koronavírusos megbetegedések miatt elhalasztották.

vehir.hu
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kézilabda Férfi kézilabda Eurokupa 6. 2021. május 1. 15:10 Veszprém Aréna Magyarország Horvátország 26-22
kézilabda Eurokupa 1. 2020. november 4. 18:15 Veszprém Aréna Magyarország Spanyolország 32-29