Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Technikaversennyel kezdik a toborzást a Szakiparkba

2022. január 26. 17:38
Veszprém megyei általános iskolák 6-7-8. osztályos tanulói számára hirdet versenyt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az önkormányzattal és a VKSZ Zrt.-vel karöltve, melynek célja a fémmegmunkálásra épülő szakmák, valamint a hamarosan elkészülő Szakipark népszerűsítése.

A tervek szerint március végén adják át a high-tech képző központot, a Szakiparkot, amely a remények szerint óriási lendületet adhat majd a megyei szakképzésnek, a sikerhez vezető lépéseket pedig épp most teszik meg a projektet koordináló szereplők.

Ovédi Péter parlamenti képviselő a verseny kapcsán tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett, a Szakiparkról először 2015-ben kezdtek el gondolkodni a vállalkozókkal közösen annak érdekében, hogy minél több fiatalt tereljenek a szakképzés irányába, így biztosítva a munkaerőt. Arra már akkor rájöttek, hogy egy hívószó nem elég, modern infrastruktúrára is szükség van: enélkül nem lehet naprakész tudást biztosítani a diákoknak, másrészt jóval vonzóbb is egy olyan környezet, ahol nem tíz évvel ezelőtti körülmények között kell tanulni. Végül egy olyan egyedülálló képző központot sikerült megálmodni, amely országos szinten is példaértékűvé válhat, és amelynek a célja az, hogy már 13-14 éves korban arra sarkallja a diákokat, hogy a szakképzést válasszák. Csak úgy tud prosperáló lenni a megye, ha adott minden feltétel: van megfelelően képzett munkaerő utánpótlás, megfelelő eszközök, mert ezek azok, amik ide fogják vonzani a vállalkozásokat – mondta el Ovádi.

Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere kiemelte: a projekt anyagi fedezetét biztosító Modern Városok Program elindulása elengedhetetlen volt ahhoz, hogy itt tartsunk, hiszen saját költségvetésből Veszprém nem lett volna képes megvalósítani egy ilyen nagyszabású projektet. De ugyanilyen fontosak a stratégiai partnerek: az önkormányzat mellett a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a vállalkozók és a projektgazda VKSZ Zrt., amely már régóta nemcsak közszolgáltatóként van jelen a városban, hanem innovátorként is. Ennek köszönhető, hogy a projekt részeként sikerült létrehozni egy új oktatási szárnyat, egy új eszközparkkal rendelkező tanműhelyet és egy raktárhelyiséget a Veszprémi Szakképzési Centrum Jendrassik-Venesz Technikumában, valamint hamarosan elkészül maga az akadémia is, ahol a legmodernebb környezetben, a robotika rendszerén keresztül tanulhatnak a diákok.

Markovszky György szerint bizakodásra ad okot az is, hogy egyre inkább átalakul az emberek gondolkodásmódja, egyre többen választják a szakképzést. Ezt a törekvést az Iparkamara is igyekszik ösztönözni: a tavalyi évben például Mester kreátor néven tettek közzé felhívást a megyében, amely a gyerekek kézügyességére alapozva vonta be őket a szakmák világába, s amelyen 299 diák vett részt.

Ezt a vonalat erősíti most a Szakipar4U technikaverseny is, melyre négyfős csapatok jelentkezését várják a megye 6-7-8. osztályosai közül. Az elméleti és gyakorlati részből álló verseny első fordulójában a gyerekeknek egy homokfutót kell elkészíteniük az iskolai tanórákon belül a kamara által biztosított és az iskolákba kiszállított építőcsomagokból. A munkafázisokról egy maximum 40 másodperces videót is kell készíteni, majd ezt a Youtube-ra feltölteni. Mindkét feladatot zsűri pontozza, ez alapján derül ki, melyik az a tíz csapat, amelyik részt vehet a második forduló. Itt egy internetes szakmaismereti kvíz vár a diákokra a gépészeti ágazatról és a fémmegmunkálásról.

A három legjobb csapat értékes nyereményekkel gazdagodhat:

  • I. helyezett: a teljes osztálynak budapesti kirándulás a Csodák Palotájában, illetve a csapattagok egy-egy tabletet is kapnak
  • II. helyezett: Media Markt vásárlási utalvány és bluetooth fülhallgató
  • III. helyezett: Redmi Powerbank és Sobri Jóska Kalandpark belépő

A versenyre február 4-ig lehet jelentkezni, melyről az Iparkamara külön is értesíti az iskolákat, eredményhirdetés és díjátadó pedig májusra várható. A versenyről további részletek itt olvashatók.

Bertalan Melinda
vehir.hu
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.