2022. május 24.
//
Eszter névnap

Bontják a Várbörtön egykori őrtornyát

Fontos és látványos mérföldkőhöz érkezett az egykori Ruttner-ház felújítása a Jókai utca 8-ban, elbontották az őrtornyot.

Egy 1960-ban készült légifelvétel a mainak megfelelő helyen már ábrázol egy külső őrhelyet, ami valamivel kisebb, kis ablakokkal ellátott, nyeregtetős építmény volt fából, melyet nem használtak.

A mostani tornyot 1990-92 között, a veszprémi törvényszék külső felújításával egy időben helyezték el egy helikopter segítségével.

A Pepe Alpin Kft. vállalta magára, hogy lebontják darabonként az egész őrbódét egészen a falsíkig. A cég munkatársai - akik egyben a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat tagjai is - kötéltechnika segítségével nagy magasságokban és nehezen megközelíthető helyeken is képesek elvégezni a legnehezebbnek tűnő munkákat.

A munkálatokkal annyira jól haladnak, hogy legkésőbb pénteken már végeznek is. Az őrbódé helyére egyébként a Várbörtön múzeum megközelítését segítő lift kerül.

A Veszprém 2030 Kft., mint lebonyolító szervezet folyamatosan ellenőrzi, hogy minden szakszerűen, időben és biztonságosan történjen.

Az egykori Ruttner-ház ifjúsági hostelként, továbbá kávézóként és a börtönmúzeum fogadóközpontjaként kel életre.

vehir.hu

További cikkek

A falu születésnapja
A falu születésnapja
Úrkút alapításának 241. évfordulóját ünnepelték vasárnap a településen.
Róka fogta csoki
Róka fogta csoki
A nagyvárosból költöztek ki falura, így nem róhatom fel nekik, hogy sajátságos elképzelést hoztak magukkal a vadvilágról.
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.