2022. október 5.
//
Aurél névnap

Bontják a Várbörtön egykori őrtornyát

Fontos és látványos mérföldkőhöz érkezett az egykori Ruttner-ház felújítása a Jókai utca 8-ban, elbontották az őrtornyot.

Egy 1960-ban készült légifelvétel a mainak megfelelő helyen már ábrázol egy külső őrhelyet, ami valamivel kisebb, kis ablakokkal ellátott, nyeregtetős építmény volt fából, melyet nem használtak.

A mostani tornyot 1990-92 között, a veszprémi törvényszék külső felújításával egy időben helyezték el egy helikopter segítségével.

A Pepe Alpin Kft. vállalta magára, hogy lebontják darabonként az egész őrbódét egészen a falsíkig. A cég munkatársai - akik egyben a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat tagjai is - kötéltechnika segítségével nagy magasságokban és nehezen megközelíthető helyeken is képesek elvégezni a legnehezebbnek tűnő munkákat.

A munkálatokkal annyira jól haladnak, hogy legkésőbb pénteken már végeznek is. Az őrbódé helyére egyébként a Várbörtön múzeum megközelítését segítő lift kerül.

A Veszprém 2030 Kft., mint lebonyolító szervezet folyamatosan ellenőrzi, hogy minden szakszerűen, időben és biztonságosan történjen.

Az egykori Ruttner-ház ifjúsági hostelként, továbbá kávézóként és a börtönmúzeum fogadóközpontjaként kel életre.

vehir.hu

További cikkek

Nem szellemvonat: tényleg újra sínen van a veszprémi kisvonat
Nem szellemvonat: tényleg újra sínen van a veszprémi kisvonat
Pontosan 50 éve annak, hogy utoljára megtette azt az egy kilométeres szakaszt a veszprémi kisvonat, amivel a régi vidámpark és az állatkert között szállította az utasokat egy alagúton át. Arra, hogy a múltat sohasem kell véglegesen eltemetni, kiváló példa egy helyi összefogás, aminek eredményeképp keddtől ismét az egykori megállójában lehet találkozni az eredeti szerelvénnyel.
Úttörő kvantumfizikai kutatásaiért három tudós kapja a fizikai Nobel-díjat
Úttörő kvantumfizikai kutatásaiért három tudós kapja a fizikai Nobel-díjat
Úttörő kvantumfizikai kutatásaiért Alain Aspect francia, John F. Clauser amerikai és Anton Zeilinger osztrák fizikus kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.
Beleolvastunk a város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájába
Beleolvastunk a város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájába
2030-ra Veszprém a harmónia, a magas életminőség és az erős közösségek városa lesz. Ezzel a merész célkitűzéssel határozták meg készítői a város következő évtizedének stratégiáját megszabó dokumentum, a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia központi gondolatát.
Az épületek a Föld és a Nap gyermekei
Az épületek a Föld és a Nap gyermekei
Az építészet világnapja alkalmából rendeztek konferenciát a Táncsics Mihály Technikumban.
Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo svéd genetikus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az evolúciós genetika területén elért eredményeiért - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.