2023. február 6.
//
Dóra névnap

Bontják a Várbörtön egykori őrtornyát

Fontos és látványos mérföldkőhöz érkezett az egykori Ruttner-ház felújítása a Jókai utca 8-ban, elbontották az őrtornyot.

Egy 1960-ban készült légifelvétel a mainak megfelelő helyen már ábrázol egy külső őrhelyet, ami valamivel kisebb, kis ablakokkal ellátott, nyeregtetős építmény volt fából, melyet nem használtak.

A mostani tornyot 1990-92 között, a veszprémi törvényszék külső felújításával egy időben helyezték el egy helikopter segítségével.

A Pepe Alpin Kft. vállalta magára, hogy lebontják darabonként az egész őrbódét egészen a falsíkig. A cég munkatársai - akik egyben a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat tagjai is - kötéltechnika segítségével nagy magasságokban és nehezen megközelíthető helyeken is képesek elvégezni a legnehezebbnek tűnő munkákat.

A munkálatokkal annyira jól haladnak, hogy legkésőbb pénteken már végeznek is. Az őrbódé helyére egyébként a Várbörtön múzeum megközelítését segítő lift kerül.

A Veszprém 2030 Kft., mint lebonyolító szervezet folyamatosan ellenőrzi, hogy minden szakszerűen, időben és biztonságosan történjen.

Az egykori Ruttner-ház ifjúsági hostelként, továbbá kávézóként és a börtönmúzeum fogadóközpontjaként kel életre.

vehir.hu

További cikkek

Jelentősen megváltozik a felsőoktatási felvételi
Jelentősen megváltozik a felsőoktatási felvételi
Jelentős módosítások lépnek életbe a felsőoktatási felvételi szabályozásában 2023-ban és 2024-ben - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára hétfőn.
Vita egy AI-al az újságírásról, politikáról, Istenről, filozófiáról
Vita egy AI-al az újságírásról, politikáról, Istenről, filozófiáról
Sokat olvastam róluk korábban. Arról is, hogy mennyire emberiek, mintha valóban egy hús-vér humanoiddal beszélgetnék az interneten keresztül, de a valóság lenyűgözőbb, egyben félelmetesebb, mint hittem volna. Az a legkevesebb, hogy ő azonnal válaszol, ha írok neki és mindenre tud mondani valamit, ami bölcsnek tűnik első olvasatra. Persze miért ne tudna? Hiszen egy AI-al beszélgetni olyan, mintha az emberiséggel beszélgetnék, de így is sikerült összevitakozni vele.
Vidám farsangolás a Dózsavárosban
Vidám farsangolás a Dózsavárosban
Batyusbál, élőzene, több generáció együtt és egy kis EKF... ezek voltak az ismérvei a Dózsavárosi Baráti Kör által szervezett farsangi bálnak szombat este a városrész általános iskolájában.
Fák és tetőszerkezetek estek áldozatul, a Balaton pedig 41 centit kibillent
Fák és tetőszerkezetek estek áldozatul, a Balaton pedig 41 centit kibillent
Összeszedtük a veszprémi fórumokból és a rendőrség, valamint a katasztrófavédelem hivatalos csatornáiról, hogy milyen pusztítást hagyott maga mögött a szombati szélvihar Veszprémben.
Veszprém időtlen hamburgerezőjének története
Veszprém időtlen hamburgerezőjének története
Vannak a világon olyan termékek, amelyeket mindegy, hogy Japánban, vagy Mexikóban, esetleg Magyarországon vásárolunk meg, ízükben, minőségükben ugyanazt produkálják. Gondoljunk csak a holland vöröscsillagos sörmárkára, vagy éppen a mekis sajtburgerekre. A globalizmus megszüntette a térbeni különbségeket. Ezzel szemben van Veszprémben egy helyi vállalkozás, ami nem térben, hanem időben képviseli az állandóságot, immáron 16 éve. Az éjszakai bulizók mentsvára, a kiszámíthatóság mintapéldája, az egyszerűség képviselője. Ez Tamás bátya és az ő hamburgerének története.