Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
0°C
2024. március 19. József
Veszprém
0°C

Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra

2021. december 2. 12:59
Újabb ikonikus épület alakul át és kap új funkciót Veszprém belvárosában a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A Jókai 8. szám alatt álló egykori Ruttner-ház egyszerre lesz hostel, kávézó és a várbörtön-múzeum fogadóközpontja.

Az előkészítési időszak után a megvalósítás fázisába lépett több nagyobb infrastrukturális beruházás is Veszprémben, ilyen volt a közelmúltban a Heim Pál Gyermekkórház épületének átalakítása az Acticity projekt keretében, most pedig az egykori „Hosszú utczán”, ma Jókai utca 8. szám alatt álló Ruttner-házban indult el az építkezés, hogy 2022 végére, legkésőbb 2023 elejére felépüljön egy több szempontból is hiánypótló szolgáltatóközpont a belvárosban.

  • Az egykori Ruttner-házban egy kávézó, hostel és a várbörtön-múzeum fogadóközpontja épül meg.
  • A Jókai utcáról a múzeumhoz egy lifttel lehet majd feljutni.
  • A hostel kifejezetten a középiskolás osztályok és kisebb csoportok igényeit hivatott kiszolgálni.
  • A beruházás összesen 1,3 milliárd forintba kerül, amit egy veszprémi vállalkozó nyert el és már a jövő év végén, legkésőbb 2023 elején elkészül.

A Jókai u. 8. azaz az egykori Ruttner-házA Jókai u. 8. azaz az egykori Ruttner-ház

A hányatott sorsú, de országos védettségű műemlék épület egykor a Ruttner-család birtokában volt, akik Győrből idetelepülve vas- és fűszerkereskedést üzemeltettek benne. Az üzlet a 19. században sokáig sikeresen működött, az alapító Ruttner János után az utódok is tovább vitték a kereskedést, ami akkoriban Veszprém egyik legforgalmasabb útvonalán helyezkedett el, lévén, hogy a városrészek között ez utca teremtette meg a kapcsolatot, mivel a völgyhidat csak a 20. században építették meg.

Az évek alatt az épület funkcióját vesztette és sokáig üresen állt, kiszolgáltatva az amortizációnak, most viszont az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően lehetőség nyílt a felújítására és új funkciókkal való megtöltésére.

A Ruttner-ház felülnézetbőlA Ruttner-ház felülnézetből

Az épület sorsa akkor fordult jobbra, amikor idén januárban háromoldalú együttműködést írt alá Veszprém MJV Önkormányzata, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Veszprémi Törvényszék. Az együttműködési megállapodás a várbörtön-múzeum fejlesztését, a Várkert felújítását és a Ruttner-ház rekonstrukcióját támogatja, utóbbinál a munkagépek már felvonultak a műemléki épületben, hogy elkezdjék a munkát.

Csütörtök délelőtt a hivatalos projektindító sajtótájékoztatón Navracsics Tibor, kormánybiztos három pontban foglalta össze a fejlesztés lényegét:

  1. új szálláshelyekkel gazdagítja Veszprém turisztikai kínálatát, ráadásul elsődlegesen egy olyan célcsoportnak – a középiskolások részére – akiknek ezidáig szűkösek voltak az effajta lehetőségei;
  2. javítja Veszprém belvárosának látképét, egy patinás műemléki épület nyeri vissza eredeti fényét;
  3. újabb közösségi színtér lesz, ezzel is erősítve a helyi kapcsolatokat.

Navracsics Tibor, kormánybiztos (középen), mellette Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója és Ovádi Péter, országgyűlési képviselőNavracsics Tibor, kormánybiztos (középen), mellette Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő

Navracsics Tibor megemlítette, az EKF infrastrukturális beruházásai kapcsán tudják tartani a lépést az idővel és minden jel arra utal, hogy 2023-ra a terveknek megfelelően fel tud készülni a térség az ünnepi évre.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója – akiről kiderült, hogy életében először ő is egy osztálykirándulás alkalmával járt Veszprémben – a projekt kapcsán annak családbarát jellegét emelte ki, amely törekvésük az EKF számos másik programjában is megmutatkozik.

Porga Gyula, polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a városban az ilyen pontszerű beavatkozások valójában komplett városrészekre is hatással vannak, példaként a Séd-völgyi fejlesztést hozta, ahol a felújítás után több vállalkozó is megjelent, gazdagítva a szolgáltatásokat. Hozzátette, bízik benne, hogy a mostani beruházás is ilyen lesz, ami összefügg a várbörtön-múzeum fejlesztésével és a Vár rekonstrukciójával is, amellett, hogy önmagában hiánypótló beruházás. Sőt, a Vár egyutcás jellegét az épülő lift - ami a látogatókat szállítja majd a múzeumba a Ruttner-ház épületéből - kibővíti a jövőben.

Porga Gyula, Ovádi Péter és Navracsics TiborPorga Gyula, Ovádi Péter és Navracsics Tibor

Végül Ovádi Péter, országgyűlési képviselő osztotta meg a gondolatait, aki úgy fogalmazott, Veszprém az aranykorát éli ezekben az években, hiszen mind a Modern Városok Programnak, mind az EKF beruházásainak köszönhetően egymást érik az újabb és újabb fejlesztések városban. Külön pozitívumként említette, hogy az építkezést egy veszprémi vállalkozó, a Kuti és Fia Kft. végzi és várhatóan 2022 végére, 2023 elejére készülnek el vele.

A projekt összesen 1,3 milliárd forintba fog kerülni, amit az EKF keretében az állam biztosít.

Látványtervek arról, hogy mire számíthatnak közel egy év múlva azok, akik betérnek a Jókai u. 8. számba

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57 Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Markovits Alíz Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Az Európa Kulturális Főváros programsorozat megvalósításáért felelős Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott. 2024. március 13. 0:19 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Nem várt helyről érkezett dicséret a veszprémi EKF-programra, de van olyan eset, amikor az eredményeket már nem lehet mismásolni. 2024. január 24. 13:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.