2022. december 3.
//
Ferenc névnap

Elindult a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm fesztivál Veszprémben

Csütörtök este a Menekülés című dán dokumentumfilmmel rajtolt a négynapos rendezvény; a fesztivál megnyitóján a házigazda Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara fogadta a filmkedvelőket.

Elsőként Navracsics Judit, a Pannon Egyetem MFTK dékánja, a 8. BIDF Veszprém házigazdája mondott beszédet, melyben örömét fejezte ki, hogy az általa vezetett Kar beállhatott a rendezvény mögé. Többek között azért is fontos számára az esemény, mert az MFTK bölcsészettudományi, társadalomtudományi, kultúratudományi jellegű képzéseik pontosan illeszkednek a filmfesztivál jellegéhez, egy ilyen rendezvény megszervezésével pedig a hallgatók ismét kiléphetnek az iskola falai közül, és gyakorlati szinten is érvényesülhetnek, akár mint közösségszervezők, akár mint a kultúrával foglalkozó szakemberek. 

Navracsics Judit kiemelte, az egyetemnek egyfajta missziója, hogy kulturális központtá váljon, az ehhez vezető út egyik kiemelkedő állomása, hogy

másodszorra is megrendezik a Pannon KultúrKlub beszélgető sorozatot, melyek tavaly sikeresen zajlottak a Papírkutyában.

András Ferenc, a 8. BIDF Veszprém kreatív menedzsere, a Társadalomtudományi Intézet igazgatója beszédében feltette a kérdést: vajon mi tesz egy várost egyetemi várossá, az oktatókon és a hallgatókon túl?

A válasz, hogy bizonyos rendezvények nélkül nincsen egyetemi város, Veszprém pedig már hagyományosan betagozódott ebbe a kiváló struktúrába színvonalas eseményivel.

Az, hogy a kar bizonyos szakjai, így például a kommunikáció és média, vagy a közösségszervezés miként tudnak a filmfesztiválhoz kapcsolódni, szinte magától értetődő. A fesztivál háttérmunkáitól kezdve egészen a rendezvény megvalósításáig a hallgatók is részesei lehettek az eseménynek, köszönhetően Horváth Virág minden részletre kiterjedő szervezési munkájának.

Németh Rajmund, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kulturális projektmenedzsere, a 8. BIDF zsűritagja elmondta, egy fesztivál mindig ünnep, és bízik abban, hogy a BIDF hagyományt teremtve beállhat az Utca-Zene, vagy más rendezvények mellé, mint a Mozgóképes Fesztivál, vagy a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó.

A rendezvény első filmje a dán Menekülés című animációs dokumentumfilm volt, mely tavaly év végén elnyerte a 34. Európa Filmdíj legjobb európai dokumentumfilmnek járó díját, mi több, az ország ezt a filmet nevezi majd az Oscarra is.

A történet Aminról szól, aki a nyolcvanas évek kicsit sem békés Afganisztánjába születik; a polgárháború miatt családjával menekülnie kell. Amin meneküléstörténete a világ számára titok marad, legalábbis napjainkig. A 2021-ben bemutatott film Amin személyén keresztül tárja fel egy útkereső történetét. A film hőse nemcsak békére és nyugalomra vágyik, de igazi otthonra, megértő környezetre is.

A film után Varga Richárd helyi civil nagykövettel, az EKF 2023 kulturális menedzserével, valamint dr. Tóth Benedek helyi szakértővel, egyetemi oktatóval tartottak kerekasztal beszélgetést. 

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Bejelentették a Veszprémfest 2023-as fellépőit, megindult a jegyértékesítés a fesztivál honlapján.
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Nik West, Rick Astley, a Thievery Corporation, a Dirty Loops és az Incognito is fellép a jövő évi Paloznaki Jazzpikniken. A tizenegyedik alkalommal megszervezett fesztivál 2023. augusztus 3-től 5-ig tart a Balaton-felvidéken - közölték a szervezők kedden.
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
A hazai zeneipar legnagyobb konferenciája, a legígéretesebb magyar előadók ingyenes koncertjei, az UNESCO Zenei Városok találkozója, évadnyitó koncert és zenei nevelésre fókuszáló szeminárium - mindez ezen a héten történik Veszprémben, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
Elkészült a Laczkó Dezső Múzeum legújabb attrakciója, amelynek a veszprémi Vár bejáratánál lévő Hősök kapuja ad otthont. Az itt berendezett kiállítás a Vár történetét mutatja be kifejezetten az Árpád-korra, valamint a török időkre fókuszálva.
A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén
A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén
Hétfő délután a Kölcsey Ferenc Könyvesboltban beszélgettek a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a könyvesbolt közösen szervezett Cserháti Könyvszalon rendezvény-sorozatának vendégei.