Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C

Elindult a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm fesztivál Veszprémben

2022. január 28. 11:55
Csütörtök este a Menekülés című dán dokumentumfilmmel rajtolt a négynapos rendezvény; a fesztivál megnyitóján a házigazda Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara fogadta a filmkedvelőket.

Elsőként Navracsics Judit, a Pannon Egyetem MFTK dékánja, a 8. BIDF Veszprém házigazdája mondott beszédet, melyben örömét fejezte ki, hogy az általa vezetett Kar beállhatott a rendezvény mögé. Többek között azért is fontos számára az esemény, mert az MFTK bölcsészettudományi, társadalomtudományi, kultúratudományi jellegű képzéseik pontosan illeszkednek a filmfesztivál jellegéhez, egy ilyen rendezvény megszervezésével pedig a hallgatók ismét kiléphetnek az iskola falai közül, és gyakorlati szinten is érvényesülhetnek, akár mint közösségszervezők, akár mint a kultúrával foglalkozó szakemberek. 

Navracsics Judit kiemelte, az egyetemnek egyfajta missziója, hogy kulturális központtá váljon, az ehhez vezető út egyik kiemelkedő állomása, hogy

másodszorra is megrendezik a Pannon KultúrKlub beszélgető sorozatot, melyek tavaly sikeresen zajlottak a Papírkutyában.

András Ferenc, a 8. BIDF Veszprém kreatív menedzsere, a Társadalomtudományi Intézet igazgatója beszédében feltette a kérdést: vajon mi tesz egy várost egyetemi várossá, az oktatókon és a hallgatókon túl?

A válasz, hogy bizonyos rendezvények nélkül nincsen egyetemi város, Veszprém pedig már hagyományosan betagozódott ebbe a kiváló struktúrába színvonalas eseményivel.

Az, hogy a kar bizonyos szakjai, így például a kommunikáció és média, vagy a közösségszervezés miként tudnak a filmfesztiválhoz kapcsolódni, szinte magától értetődő. A fesztivál háttérmunkáitól kezdve egészen a rendezvény megvalósításáig a hallgatók is részesei lehettek az eseménynek, köszönhetően Horváth Virág minden részletre kiterjedő szervezési munkájának.

Németh Rajmund, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kulturális projektmenedzsere, a 8. BIDF zsűritagja elmondta, egy fesztivál mindig ünnep, és bízik abban, hogy a BIDF hagyományt teremtve beállhat az Utca-Zene, vagy más rendezvények mellé, mint a Mozgóképes Fesztivál, vagy a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó.

A rendezvény első filmje a dán Menekülés című animációs dokumentumfilm volt, mely tavaly év végén elnyerte a 34. Európa Filmdíj legjobb európai dokumentumfilmnek járó díját, mi több, az ország ezt a filmet nevezi majd az Oscarra is.

A történet Aminról szól, aki a nyolcvanas évek kicsit sem békés Afganisztánjába születik; a polgárháború miatt családjával menekülnie kell. Amin meneküléstörténete a világ számára titok marad, legalábbis napjainkig. A 2021-ben bemutatott film Amin személyén keresztül tárja fel egy útkereső történetét. A film hőse nemcsak békére és nyugalomra vágyik, de igazi otthonra, megértő környezetre is.

A film után Varga Richárd helyi civil nagykövettel, az EKF 2023 kulturális menedzserével, valamint dr. Tóth Benedek helyi szakértővel, egyetemi oktatóval tartottak kerekasztal beszélgetést. 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. 2023. december 4. 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. 2023. december 4. 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.