Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban

2022. január 28. 11:12 // Forrás: Laczkó Dezső Múzeum
2022-ben minden hónap első szombatján az üveget ünneplik a Laczkó Dezső Múzeum látványraktárában és online felületein.

A Nemzetközi Üvegszövetség (ICG) javaslatára az ENSZ 2022-t az üveg nemzetközi évének nyilvánította. Az ünnepléshez a Laczkó Dezső Múzeum is csatlakozik, gyűjteményeikben számtalan régészeti, néprajzi, iparművészeti és képzőművészeti jellegű üvegtárgy található.

Az üveg az emberiség egyik legfontosabb és sokoldalúbb találmánya, mindennapjaink nélkülözhetetlen anyaga, amely újrahasznosítható és környezetbarát tulajdonságainak köszönhetően a fenntartható fejlődés záloga is egyben – írja közleményében a Laczkó Dezső Múzeum.

Az egész éven átívelő programsorozat keretében hónapról-hónapra bemutatják a múzeum legjelentősebb üvegeit különböző nézőpontok felől megközelítve. A kortárs üvegművészeti gyűjtemény állandó kiállítóhelyén, a látványraktárban a nagyközönség élőben is megtekintheti új az új szerzeményeket, melyeket maguk az alkotók fognak leleplezni. 

A középpontban most is a múzeum 1980-as években megalapozott, kortárs üvegművészeti gyűjteménye áll, de emellett külön kiemelik a néprajzi, történeti és iparművészeti gyűjteményben őrzött szakrális és nemzeti jelképeket megjelenítő régi üvegtárgyakat is, és a többszáz éves régészeti üvegekről sem feledkeznek meg. Folytatják nagysikerű, a veszprémi üvegablakok világába kalauzoló üvegsétákat is.

vehir.hu
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.