Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Ismét bizonyíthat a téli olimpián Kónya Ádám

2022. január 28. 19:47
Kónya Ádám a Veszprémi Sí Egylet színeiben pályafutása során másodszor harcolta ki a téli olimpián való indulási jogot. A pekingi ötkarikás világversenyt megelőzően portálunknak is nyilatkozott a sífutó.

A huszonkilenc éves Kónya Ádám Veszprém első téli játékokon szereplő olimpikonja. A sífutó 2018-ban első ízben adhatott számot a tudásáról az ötkarikás játékokon, amelynek akkor a dél-koreai Phjongcshang biztosított otthont. Az azóta tartó kimagasló teljesítményének köszönhetően a sportoló idén is kivívta a jogot az olimpiai indulásra: Ádám a kínai Pekingben is képviselni fogja hazánkat.

A XXIV. téli olimpiai játékokat 2022. február 4. és február 20. között rendezik a kínai Pekingben. A rendező várost a 128. IOC gyűlésen választotta ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2015. július 31-én a malajziai Kuala Lumpurban. A megmérettetésen 15 sportág és 109 versenyszám képviselteti majd magát.

Portálunk, a vehir.hu-nak sikerült elérnie az olimpikont, akinek felkészülését a közelmúltban koronavírus általi megbetegedés is nehezítette. Ádám mára makulátlan formának örvend, hangsúlyozta, már alig várja, hogy ismét a magyar címeres mezt viselve bizonyíthasson.

Kónya Ádám jó formában vághat neki a világversenynekKónya Ádám jó formában vághat neki a világversenynek

Nagyon boldog vagyok, hiszen sportpályafutásom során második alkalommal is sikerült kiharcolnom a téli olimpián való szereplést. Rutin szempontjából jobb helyzetben vagyok, mint négy évvel ezelőtt, de ugyanakkor a COVID adta tényezők nagyban nehezítik mind a felkészülést, mind az előttünk álló versenyt. Ettől függetlenül egy cseppnyi félelem sincs bennem: azért dolgoztam, hogy bizonyíthassak!

Kónya Ádám testvérével, Kónya Bálinttal készült az ötkarikás játékokra, aki amellett, hogy az edzője, a szövetségi kapitánya is egyben. Megtudhattuk, Ádám a sprintszám mellett 15 és 50 km-en is rajthoz áll majd; elsődleges célja az lesz, hogy túlszárnyalja a négy évvel ezelőtti eredményét.

Igencsak kemény felkészülést tudhatok a hátam mögött: a napokban érkeztem haza az ausztriai edzőtáborból. Minden apró részletre nagy figyelmet fordítottunk, hogy véletlenül se érhessen egyik kategóriában sem meglepetés. 50 km-en korábban még nem indultam; sífutásban ez a szám királyi hírnévnek örvend. Örülök, hogy megadatott a lehetőség, hogy ebben a kategóriában is elindulhassak.

Kónya Ádám ismét bizonyíthat!Kónya Ádám ismét bizonyíthat!

Egészséges izgalom lakozik bennem, amely a pályán még a segítségemre is lehet. A korábbi eredményeim túlszárnyalása mellett szeretném még elérni, hogy az adott számokban maximum tízszázalékos legyen a lemaradásom a győztesekhez képest. Ha sikerül majd így versenyeznem, akkor maradéktalanul elégedett leszek. Büszkén fogom képviselni a hazámat és városomat, Veszprémet!

A sífutó Kónya Ádám és edzője, Kónya Bálint január 30-án fog repülőre szállni. Portálunk sok sikert kíván a veszprémi olimpikonnak a Pekingben sorra kerülő téli ötkarikás játékokra.

A jelen cikkben felhasznált képek forrása: unisport.hu

Simon Dani
további cikkek
Két veszprémi 2023 legjobb magyar sportolói között elismerés Két veszprémi 2023 legjobb magyar sportolói között A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. Idén rekordszámú 64 sportág szövetsége válaszolt az MTI megkeresésére. A Balaton ÚK Veszprém klasszisa, Rasovszky Kristóf ötödször lett az év legjobbja nyíltvízi úszásban; a Veszprémi Sí Egylet kiválóságát, Kónya Ádámot tizedik alkalommal választották a legjobb sífutónak. 2023. december 13. 22:00 Rasovszky és Kónya az év legjobbjai között sport Rasovszky és Kónya az év legjobbjai között A nyíltvízi úszóknál Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém), a sífutóknál pedig Kónya Ádám (Veszprémi Sí Egylet) lett 2022 legjobbja szövetségeik döntése szerint. 2022. december 13. 11:54 Véget ért a téli olimpia Peking 2022 Véget ért a téli olimpia Kialudt a február 4-én meggyújtott láng, ezzel vasárnap hivatalosan is befejeződött Pekingben a XXIV. téli olimpia, amely a magyarok számára több szempontból sporttörténelmi jelentőségű volt. 2022. február 20. 16:50 A veszprémi Kónya Ádám viszi a magyar zászlót a záróünnepségen Kónya Ádám A veszprémi Kónya Ádám viszi a magyar zászlót a záróünnepségen A Veszprémi Sí Egylet sífutója, Kónya Ádám viszi majd a magyar zászlót a pekingi téli játékok vasárnapi záróünnepségén. 2022. február 19. 10:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.