2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

'S a medvének mindig igaza van'

A hagyomány szerint a medvék minden évben február 2-án megmondják, hogy közel van-e a tavasz, vagy még kemény hidegek várnak ránk. Ha barlangjukból kibújva meglátják az árnyékukat, visszamennek, mert még korai a tavasz köszöntése, viszont ha felhős az idő és nincs árnyékuk, elől maradnak, hiszen közeleg a jó idő a hiedelem szerint. Szerdán délelőtt a veszprémi állatkert három fekete medvéje is megtette ezt az időjóslást.

A medvejóslás néphagyományának eredete pontosan nem ismert, de egyes feltevések szerint Jókai Mór írt először erről. A közhiedelem szerint ha február 2-án szikrázó napsütés van és a medve meglátja az árnyékát, visszamegy a barlangba, hiszen azt gondolják, ez csak a tél huncutsága és korán sincs vége a fagyoknak. Viszont ha rossz idő van ezen a napon és a napot felhők takarják el, a medve tudja, hogy ez a tél utolsó erőlködése és hamarosan beköszönt a tavasz, ezért már nem megy vissza a rejtekhelyére folytatni a téli álmát. „S a medvének mindig igaza van” - zárja Jókai erről szóló írását.

Veszprémben immáron 10 éve szokás, hogy február 2-án megfigyelik a medvék reakcióit. Idén két gyermekcsoport is részese lehetett az élménynek, az Egry Úti Óvoda óvodásai, valamint a Báthory iskola 3/B osztályos tanulói is izgatottan várták, hogy hogyan viselkedik az állatkert három fekete medvéje.

Mielőtt kinyitották volna a ketrecük ajtaját és felkínálták a lehetőséget, hogy kijöjjenek a tavaly átadott új, európai színvonalú kifutójukra, a gyermekeknek Csizmadia Károly zoopedagógus tartott rövid előadást a néphagyományról valamint a medvék szokásairól.

Ezt követően közösen elhelyeztek három gyümölcsrizses tortát az akkor még üres kifutón a medvék számára, majd kinyíltak az ajtók és hamarosan megjelent az első állat is.

Talán a gyümölcsös ajándék miatt, vagy mert a medvék valóban tudnak valamit az időjárásról, de annak ellenére is kint maradtak a szabadban, hogy kedd délelőtt még szikrázó napsütés volt Veszprémben.

Abban, hogy a medvék a hagyományoknak ellentmondó jóslatot adtak a tavasz közeledtéről lehet, hogy szerepe volt a változékony időjárásnak is, ami ezeket a napokat jellemzi. A következő napok váltakozó frontrendszereiről ebben a cikkünkben írtunk mi is.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten az Országházban.
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
A Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola dupla előadás keretében rendezte meg hagyományos néptáncgáláját pénteken az Agórában. Az esemény hatalmas sikert aratott: a több mint kétszázötven táncos egyaránt telt ház előtt léphetett színpadra.
Eleredhet az eső
Eleredhet az eső
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Ahmet Yener vasárnap este bejelentette: a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Vidám gyereknapi programokat szerveztek Kádártán vasárnap, ahol átadták az idei Dévai Bíró Mátyás-díjat is, amivel hagyományosan azt a helyi lakost ismerik el, aki sokat tett Kádárta közösségéért. A nap további részében koncerteken és utcabálon szórakozhattak a városrész lakói és akik ellátogattak Kádártára.