2022. október 3.
//
Helga névnap

'S a medvének mindig igaza van'

A hagyomány szerint a medvék minden évben február 2-án megmondják, hogy közel van-e a tavasz, vagy még kemény hidegek várnak ránk. Ha barlangjukból kibújva meglátják az árnyékukat, visszamennek, mert még korai a tavasz köszöntése, viszont ha felhős az idő és nincs árnyékuk, elől maradnak, hiszen közeleg a jó idő a hiedelem szerint. Szerdán délelőtt a veszprémi állatkert három fekete medvéje is megtette ezt az időjóslást.

A medvejóslás néphagyományának eredete pontosan nem ismert, de egyes feltevések szerint Jókai Mór írt először erről. A közhiedelem szerint ha február 2-án szikrázó napsütés van és a medve meglátja az árnyékát, visszamegy a barlangba, hiszen azt gondolják, ez csak a tél huncutsága és korán sincs vége a fagyoknak. Viszont ha rossz idő van ezen a napon és a napot felhők takarják el, a medve tudja, hogy ez a tél utolsó erőlködése és hamarosan beköszönt a tavasz, ezért már nem megy vissza a rejtekhelyére folytatni a téli álmát. „S a medvének mindig igaza van” - zárja Jókai erről szóló írását.

Veszprémben immáron 10 éve szokás, hogy február 2-án megfigyelik a medvék reakcióit. Idén két gyermekcsoport is részese lehetett az élménynek, az Egry Úti Óvoda óvodásai, valamint a Báthory iskola 3/B osztályos tanulói is izgatottan várták, hogy hogyan viselkedik az állatkert három fekete medvéje.

Mielőtt kinyitották volna a ketrecük ajtaját és felkínálták a lehetőséget, hogy kijöjjenek a tavaly átadott új, európai színvonalú kifutójukra, a gyermekeknek Csizmadia Károly zoopedagógus tartott rövid előadást a néphagyományról valamint a medvék szokásairól.

Ezt követően közösen elhelyeztek három gyümölcsrizses tortát az akkor még üres kifutón a medvék számára, majd kinyíltak az ajtók és hamarosan megjelent az első állat is.

Talán a gyümölcsös ajándék miatt, vagy mert a medvék valóban tudnak valamit az időjárásról, de annak ellenére is kint maradtak a szabadban, hogy kedd délelőtt még szikrázó napsütés volt Veszprémben.

Abban, hogy a medvék a hagyományoknak ellentmondó jóslatot adtak a tavasz közeledtéről lehet, hogy szerepe volt a változékony időjárásnak is, ami ezeket a napokat jellemzi. A következő napok váltakozó frontrendszereiről ebben a cikkünkben írtunk mi is.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Napsütés után felhők
Napsütés után felhők
'Vedd át az irányítást!'
'Vedd át az irányítást!'
Tizenegyedik alkalommal szerveztek sétát Veszprémben a mellrák elleni küzdelem jegyében, ahol a résztvevők által viselt rózsaszín zászlók és szalagok a megelőzés fontosságára is felhívták a figyelmet. A séta elején elhangzott, az elmúlt évben a világon 7,3 millió nőnél diagnosztizálták a kórt, ez közel annyi ember, mint Magyarország lakossága.
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Ma 0 órakor elindult a 2022. évi népszámlálás. A kérdőív online kitölthető a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül október 1. és 16. között. A kérdőívet interneten kitöltők nyereményjátékban vehetnek részt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) naponta öt darab, egyenként százezer forint értékű vásárlási utalványt sorsol ki közöttük.
Egyre kevesebb csapadék
Egyre kevesebb csapadék
Állatvédelmi szakjogász képzés indul az országban
Állatvédelmi szakjogász képzés indul az országban
Hiánypótló, az országban egyedülálló állatvédelmi szakjogászképzést indított a Miskolci Egyetem együttműködésben az Állatorvostudományi Egyetemmel. A miskolci Állam- és Jogtudományi Kar posztgraduális kurzusára jelentkezők betekintést nyerhetnek az állatvédelmi jog és a hozzá kapcsolódó tudományterületekbe. Az Állatorvostudományi Egyetem hozzáadott értékeként pedig a szakterület állatorvosi, pszichológiai, kommunikációs, gazdasági, szociológiai és antropológiai vonatkozásait is megismerhetik a hallgatók.