Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vollein Ferenc festményeiből nyílt tárlat a megyei könyvtárban

2022. február 9. 12:00
A 22 éves festőnek ez az 52. önálló kiállítása, munkásságát az Európa Kulturális Főváros program is támogatja.

Péntek délután nyílt meg Vollein Ferenc 52. önálló tárlata az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban. A Színek az égből című kiállítás már korábban is járt Veszprémben, ez a negyedik alkalom, hogy a fiatal festő a megyeszékhelyen mutatkozik be. Legutóbb 2020-ban mutatta be munkásságát a Petőfi Színházban. A mostani alkalom azért is különleges, mert a megnyitó egyben Vollein Ferenc negyedik, munkásságát összegző kiadvány bemutatója is volt egyben. A szerzemény előszavát az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós írta.

A veszprémi születésű Vollein Ferenc Badacsönyörsön él és alkot. Több mint 10 éve foglalkozik elmélyülten a festészettel, amelynek során kiemelkedő hazai és nemzetközi sikereket ért el. Mára már a kortárs naiv képzőművészeti iskola egyik legismertebb hazai és nemzetközi képviselőjeként tartják számon. Iskoláját Várpalotán, a Képesség és Tehetségfejlesztő Magániskola Gimnázium képzőművészet szakán végezte.

Navracsics Tibor, Vollein Ferenc és Szemes Péter esztéta. A megnyitón utóbbi mutatta be a művész munkásságát.Navracsics Tibor, Vollein Ferenc és Szemes Péter esztéta. A megnyitón utóbbi mutatta be a művész munkásságát.

Alkotásait leginkább az Ó-és Újszövetség, a magyar történelem, a balatoni és a toszkán táj ihleti. Eddig 44 önálló tárlatot rendezhetett kiemelt képzőművészeti jelentőségű hazai és nemzetközi kiállítóhelyeken, továbbá számos csoportos kiállításon is részt vett. Alkotópályázatok nyertese, rangos művészeti ösztöndíjakkal rendelkezik.

Stílusa nehezen meghatározható, de a szakemberek véleménye alapján különleges egyedi szín- és formavilággal rendelkezik. Többen állítják, az avantgarde egyik legjelentősebb, de Magyarországon kevésbé preferált irányzatához, a naiv-neoreneszánsz iskolájához áll a legközelebb, s annak egyik kiemelkedő, hazai és nemzetközi képviselőjeként határozzák meg.

Alkotásai máris fellelhetők rangos és hazai nemzetközi köz-és magángyűjteményekben: többek közt Budapesten a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjteményben, Dr. Nagy Krisztián Magángyűjteményben, Balatonfüreden a Vaszary Villa és Galéria gyűjteményében, Japánban, a Toyamai Gyermekművészeti Múzeum Képtárában és Genfben, a Bayer-Unep Székházban, valamint Rómában, a Vatikáni Múzeum és Képtári pápai magángyűjteményében.

Utóbbi városhoz kapcsolódik egyik legnagyobb szintű elismerése: 2016-ban Ferenc pápa általános pápai audencia keretében több ezer ember előtt, Rómában, a Szent Péter téren fogadta őt, ekkor nyújthatta át neki a Szent Márton megkereszteli édesanyját című olaj-vászon alkotását. Vollein Ferenc műve Picasso, Chagall és Dalí alkotásai mellett látható a világhírű Vatikáni Múzeum-és Képtár gyűjteményében -elsőként az élő, kortárs magyar festőművészek közül. Itthon legnagyobb egyházi körökből ajánlották a fiút és festményét a Vatikánnak. Az említetteken túl több mint 90 festménye került különféle köz-és magángyűjteményekbe.

A pénteki megnyitó díszvendége Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kormánybiztosa volt, aki úgy fogalmazott, Vollein Ferenc személyisége és munkássága nem csak a térség, hanem az egész nemzet, és Európa számára is jelentőséggel bír. A térség emblematikus képviselője ő, aki az Európa Kulturális Főváros projekt szellemiségét jelenít meg-mondta. Az EKF-projekt egy ábrahámhegyi kiállítás megvalósításában támogatja Vollein Ferenc munkásságát.

„Vollein Ferenc azt a csodát teszi meg, amit a művészet legmagasabb szintjei képesek: a valóságot, a képzeletet, a mesét és a hétköznapi realitást hozza közel egymáshoz és teszi széppé számunkra. Ha a képeit megnézi valaki, akkor nem csak a kifejezésmód, a színvilág és megközelítésmód, ami fantasztikus és eredeti, de önmagában a választott témák, a figurák, a megközelítés is”-hangsúlyozta.

A tárlat a könyvtár nyitvatartási ideje alatt látogatható 2022. február 26-ig.

Ge. Á.
Szalai Csaba
további cikkek
Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza A Simoga-ház emeletén, a felújított S-Stúdióba várta a sajtó képviselőit a Művészetek Háza szerda délután, hogy ismertessék az EKF évében még ránk váró őszi-téli programokat.   tegnap 22:10 Jazzfesztivál novemberben! Jazzfesztivál novemberben! Négy napon át csaknem harminc koncert, világsztárok, köztük Erik Truffaz, Bill Frisell, Manu Katché és Jojo Mayer fellépése várja a műfaj iránt érdeklődőket november 16-tól 19-ig a Veszprém Jazz Fesztiválon - hangzott el az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. tegnap 12:59 Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Európa Kulturális Fővárosa Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Dubrovnikban többek közt a Trónok harca miatt korlátozták az óvárosba a belépést. Tartuban pedig van egy hónap, amikor majdnem féláron lehet étterembe menni. Érdekes turisztikai megoldásokkal találkoztunk, amikor a két város vezetőivel interjúztunk veszprémi látogatásuk alkalmával. tegnap 11:53 “Az egónk kiteljesítése helyett a közösség felé kellene fordulni” irodalom “Az egónk kiteljesítése helyett a közösség felé kellene fordulni” Varga Richárd, az Európa Kulturális Fővárosa projekt kulturális menedzserének neve a legtöbb olvasónak ismerősen csenghet: sokan a slam poetry kiváló művelőjeként ismerték meg, sokan nagyszerű tanárként, vannak, akik a Godot Workshop frontembereként, és sokan költőként. Most elsősorban az Európa Kulturális Fővárosa projekt kulturális menedzserét kérdeztük arról, megmaradnak-e a nevéhez is köthető nagyobb fesztiválok, mint például a Holtszezon, de költő énjének is feltettünk néhány kérdést, hiszen a közelmúltban verses kötete jelent meg… 2023. szeptember 26. 16:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.