Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Kónya Ádám 80. lett 15 kilométeren

2022. február 11. 11:22
A finn Iivo Niskanen négy évvel ezelőtti, phjongcshangi 50 kilométeres sikere után a pekingi téli olimpián a 15 kilométeres egyéni indításos versenyt is megnyerte, méghozzá komoly fölénnyel maga mögé utasítva a mezőnyt, amelyben a veszprémi Kónya Ádám 80. helyen végzett.

A 30 éves finn sportoló jól kezdte a játékokat, vasárnap a 15+15 kilométeres síatlonban bronzérmet nyert, s az összetett számban is bizonyította, hogy elsősorban klasszikus stílusban tartozik a legjobbak közé. Phjongcshangban az egyéni indításos számok közül a maratoni távot, míg most a 15 kilométert rendezték klasszikusban, így egyértelmű volt, hogy ezúttal utóbbiban lesz esélye az aranyra, ő pedig élt a lehetőséggel.

Niskanen legnagyobb vetélytársának előzetesen a síatlon győztese, az orosz Alekszandr Bolsunov és a sprintben első norvég Johannes Hösflot Klaebo számított, ezt igazolta is a verseny, ugyanis a dobogós helyeken ők hárman osztoztak. Ugyanakkor az igazán nagy csata elmaradt, a finn ugyanis már a táv első felében is messze a leggyorsabb volt a mezőnyben, előnyét pedig egészen az utolsó másfél kilométerig növelni tudta vetélytársaival szemben. Végül az oroszt több mint 23, a norvégot pedig közel 38 másodperccel győzte le.

Az immár háromszoros ötkarikás bajnok sportoló egy nappal azután tudott simán nyerni, hogy nővére, Kerttu mindössze 4 tizedmásodperccel kapott ki 10 kilométeren a norvég Therese Johaugtól.

Kónya Ádám - fotó: MTI/KOVÁCS TAMÁSKónya Ádám - fotó: MTI/KOVÁCS TAMÁS

A hányattatott felkészülés után Pekingbe érkezett Kónya Ádám közel nyolc perccel volt lassabb a finn győztesnél, ugyanakkor 15 sífutót maga mögé utasított. 

Tulajdonképpen ez a papírforma az állapotom alapján. A koronavírus-betegség miatt kimaradt a magaslati edzőtáborom. Itt az olimpián kellene utolérnem magam, de úgy érzem, hogy ez lassan sikerül. A szezon korábbi szakaszában a sprintekben jobb voltam, mint 15 kilométeren, most viszont éppen fordítva volt. A technikám, az állóképességem és a léc is megfelelő volt. Brutális pálya volt, és a második körben azért éreztem, hogy egy-egy hosszabb emelkedőn megroggyanok. Azért tudtam erőt is gyűjteni a folytatásra. Sajnos, annyian előztek meg a mögülem indulók, ahányat én előztem meg az előttem rajtolókból, így nem tudtam a 80. helynél jobb lenni. Most jön néhány nap pihenő, és jövő szombaton az 50 kilométer. Remélem, tényleg napról napra tudok javulni, és javítani a formámon

- mondta az MTI-nek Kónya Ádám.

Edző testvére, Kónya Bálint megjegyezte, hogy a legkeményebb emelkedőn állt, és ott próbált segíteni a versenyzőnek.

Láttam néhány nagy halált a hegyen, többen feladták. Ádámnak célja volt, hogy végig menjen, és legalább a 80-as rajtszámának megfelelő helyezést hozza, ezt tulajdonképpen hozta is, de szeretett volna egy kicsivel előrébb végezni. Látom rajta, hogy egyre jobban fut, egyre jobban visszajön a helyes technikája, így bízakodóan várjuk az 50 kilométert. Lássák, hogy nem csak a nagy sínemzetek versenyzői tudják lefutni

- fogalmazott Kónya Bálint.

Eredmények:

Sífutás, férfi klasszikus stílusú 15 km:
1. Iivo Niskanen (Finnország) 37:54.8 perc
2. Alekszandr Bolsunov (Orosz Olimpiai Bizottság) 38:18.0
3. Johannes Hösflot Klaebo (Norvégia) 38:32.3
...80. Kónya Ádám 45:48.9

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi 2023 legjobb magyar sportolói között elismerés Két veszprémi 2023 legjobb magyar sportolói között A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. Idén rekordszámú 64 sportág szövetsége válaszolt az MTI megkeresésére. A Balaton ÚK Veszprém klasszisa, Rasovszky Kristóf ötödször lett az év legjobbja nyíltvízi úszásban; a Veszprémi Sí Egylet kiválóságát, Kónya Ádámot tizedik alkalommal választották a legjobb sífutónak. 2023. december 13. 22:00 Rasovszky és Kónya az év legjobbjai között sport Rasovszky és Kónya az év legjobbjai között A nyíltvízi úszóknál Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém), a sífutóknál pedig Kónya Ádám (Veszprémi Sí Egylet) lett 2022 legjobbja szövetségeik döntése szerint. 2022. december 13. 11:54 Véget ért a téli olimpia Peking 2022 Véget ért a téli olimpia Kialudt a február 4-én meggyújtott láng, ezzel vasárnap hivatalosan is befejeződött Pekingben a XXIV. téli olimpia, amely a magyarok számára több szempontból sporttörténelmi jelentőségű volt. 2022. február 20. 16:50 A veszprémi Kónya Ádám viszi a magyar zászlót a záróünnepségen Kónya Ádám A veszprémi Kónya Ádám viszi a magyar zászlót a záróünnepségen A Veszprémi Sí Egylet sífutója, Kónya Ádám viszi majd a magyar zászlót a pekingi téli játékok vasárnapi záróünnepségén. 2022. február 19. 10:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.