2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Soha nem látott fejlesztések éve lesz 2022

2022. február 11. 14:58
Pénteken benyújtotta a közgyűlésnek az idei költségvetés tervezetét Porga Gyula polgármester. A tartalmáról délelőtt sajtótájékoztatón számolt be.

Soha nem látott fejlesztési időszak előtt állunk – fogalmazott a polgármester, aki megjegyezte: a kormány a családokat, fiatalokat, nyugdíjasokat támogató intézkedései mellett a veszprémi közösség fejlődését is segíti, hiszen számos nagy beruházás részben vagy teljesen állami forrásból valósulhat meg. Porga rámutatott, hogy a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó fejlesztések már ráfordultak a célegyenesre, de emellett zajlanak a Modern Városok Programból és a Települési Operatív Programból finanszírozott tervezések és építkezések is.

Az elmúlt időszak nagy lépéseit – a tornászgyakorló, a sportuszoda átadása, a helyi járatos buszpark megújítása – idén újabbak követik majd. Ebben az évben befejeződik a 8-as út déli elkerülő szakaszának szélesítése, miközben a belterületi úthálózatot jelentős részben, több mint 3 milliárd forintért újítják meg. A belváros kellős közepén nagy városi parkot alakítanak ki az Erzsébet ligettől a gyermekkórházig, aminek szintén megkezdődött a rekonstrukciója. Az idén rendbe teszik a vasútállomás környezetében lévő önkormányzati területeket; Bánd irányába befejezik, Gyulafirátót felé elkezdik a kerékpárút építését.

A polgármester mind a 12 egyéni választókerület megválasztott képviselőjével egyeztetett, hiszen – mint mondta – fontos, hogy a nagy beruházások mellett a közvetlen lakókörnyezetben is történjenek fejlesztések, így a képviselők javaslatainak nagy része szintén megvalósulhat az idén.

Porga Gyula hangsúlyozta: mindezeket a sikereket egy világjárvány szorításában érték el, ami plusz feladatokat, költségvetési kiadást és bevétel-csökkenést jelentett az önkormányzat számára. Ennek átvészelésében a város gazdasági társaságai jelentős szerepet játszottak, az ő adóbevételeik révén a város hamar kilábalt a járvány okozta gazdasági visszaesésből. A tavalyi költségvetésben előzetesen kalkuláltnál nagyobb adóbevétel keletkezett, ami jelentős szabadságot biztosított az idei táblázat összeállításában. 

Végül a számok: a költségvetés főösszege 58,9 milliárd forint, ami közel 50 százalékkal több a tavalyinál.  A kiadások 66,3%-át beruházásokra és fejlesztésekre,  33,7%-át működtetésre fordítják, ez nagyságrendileg 40 illetve 20 milliárd forintot jelent. A működési kiadások legnagyobb részét az igazgatási, gazdálkodási feladatok teszik ki (23%), a városüzemeltetés 18%, a szociális és egészségügyi kiadások 14%, az oktatás 18%, a sport 5% ebből a tortából.

Az idei nagy fejlesztésekről bővebben itt olvashat:

Kapcsolódó cikk
Nagy fejlesztések 2022-ben: így készülünk fel rá, hogy vendégül lássuk Európát
A 2022-ben várható veszprémi fejlesztéseket mutatta be szerdai sajtótájékoztatóján Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő.
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Látványos videón mutatja meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred, hogyan történik az I. és II. világháborús - köztük a Veszprémben talált - bomba hatástalanítása.
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?
Klímabérletet vezetne be az LMP
Klímabérletet vezetne be az LMP
A havi ötezer forintos bérlet elképzeléseik szerint a környezetvédelem támogatása mellett a családok anyagi nehézségeit is csökkentené.