Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
28°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
28°C

Soha nem látott fejlesztések éve lesz 2022

2022. február 11. 14:58
Pénteken benyújtotta a közgyűlésnek az idei költségvetés tervezetét Porga Gyula polgármester. A tartalmáról délelőtt sajtótájékoztatón számolt be.

Soha nem látott fejlesztési időszak előtt állunk – fogalmazott a polgármester, aki megjegyezte: a kormány a családokat, fiatalokat, nyugdíjasokat támogató intézkedései mellett a veszprémi közösség fejlődését is segíti, hiszen számos nagy beruházás részben vagy teljesen állami forrásból valósulhat meg. Porga rámutatott, hogy a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó fejlesztések már ráfordultak a célegyenesre, de emellett zajlanak a Modern Városok Programból és a Települési Operatív Programból finanszírozott tervezések és építkezések is.

Az elmúlt időszak nagy lépéseit – a tornászgyakorló, a sportuszoda átadása, a helyi járatos buszpark megújítása – idén újabbak követik majd. Ebben az évben befejeződik a 8-as út déli elkerülő szakaszának szélesítése, miközben a belterületi úthálózatot jelentős részben, több mint 3 milliárd forintért újítják meg. A belváros kellős közepén nagy városi parkot alakítanak ki az Erzsébet ligettől a gyermekkórházig, aminek szintén megkezdődött a rekonstrukciója. Az idén rendbe teszik a vasútállomás környezetében lévő önkormányzati területeket; Bánd irányába befejezik, Gyulafirátót felé elkezdik a kerékpárút építését.

A polgármester mind a 12 egyéni választókerület megválasztott képviselőjével egyeztetett, hiszen – mint mondta – fontos, hogy a nagy beruházások mellett a közvetlen lakókörnyezetben is történjenek fejlesztések, így a képviselők javaslatainak nagy része szintén megvalósulhat az idén.

Porga Gyula hangsúlyozta: mindezeket a sikereket egy világjárvány szorításában érték el, ami plusz feladatokat, költségvetési kiadást és bevétel-csökkenést jelentett az önkormányzat számára. Ennek átvészelésében a város gazdasági társaságai jelentős szerepet játszottak, az ő adóbevételeik révén a város hamar kilábalt a járvány okozta gazdasági visszaesésből. A tavalyi költségvetésben előzetesen kalkuláltnál nagyobb adóbevétel keletkezett, ami jelentős szabadságot biztosított az idei táblázat összeállításában. 

Végül a számok: a költségvetés főösszege 58,9 milliárd forint, ami közel 50 százalékkal több a tavalyinál.  A kiadások 66,3%-át beruházásokra és fejlesztésekre,  33,7%-át működtetésre fordítják, ez nagyságrendileg 40 illetve 20 milliárd forintot jelent. A működési kiadások legnagyobb részét az igazgatási, gazdálkodási feladatok teszik ki (23%), a városüzemeltetés 18%, a szociális és egészségügyi kiadások 14%, az oktatás 18%, a sport 5% ebből a tortából.

Az idei nagy fejlesztésekről bővebben itt olvashat:

Kapcsolódó cikk
Nagy fejlesztések 2022-ben: így készülünk fel rá, hogy vendégül lássuk Európát
A 2022-ben várható veszprémi fejlesztéseket mutatta be szerdai sajtótájékoztatóján Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő.
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.