Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagy fejlesztések 2022-ben: így készülünk fel rá, hogy vendégül lássuk Európát

2022. február 2. 12:40
A 2022-ben várható veszprémi fejlesztéseket mutatta be szerdai sajtótájékoztatóján Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő.

A polgármester emlékezetett: a város ambíciója, hogy 2030-ra a maga kategóriájában Európában is a legélhetőbb települések közé tartozzon. Ez az év kulcsfontosságú ebből a szempontból, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program anyagi támogatást és nemzetközi nyilvánosságot is biztosít; ahhoz pedig, hogy a legjobb formánkat tudjuk nyújtani jövőre, idén sok a tennivalónk. Porga aláhúzta: az elmúlt évek sikereit az együttműködésnek köszönhetjük: a parlamenti képviselőnk eredményesen lobbizik és képviseli a térség érdekeit, és az ambícióinkban a magyar kormány is támogat minket a Modern Városok Programon és az EKF-finanszírozásán keresztül. A célok eléréséhez további szoros együttműködésre is szükség van – mutatott rá a városvezető. 

Porga Gyula, Ovádi PéterPorga Gyula, Ovádi Péter

Ovádi Péter rámutatott: amikor a polgármester és a miniszterelnök aláírták a Modern Városok Program megállapodását, régóta várt, távolinak tűnő fejlesztéseket álmodtak meg, amelyek közül nem egy mára valósággá vált. A megépült sportuszoda európai színvonalú, az új tornászgyakorlóval egy nagy múltú sportegyesület költözhetett méltó körülmények közé, és az állatkertben is folyamatosak a fejlesztések, aminek népszerűségét az évről évre növekvő látogatószám is mutatja. Több beruházás jelenleg is zajlik: a Petőfi Színház felújításának első üteme, a szakiparkhoz kapcsolódó építkezések, amik várhatóan március végére el is készülnek, de a héten tették le az országosan egyedülálló állatvédelmi kompetenciaközpont alapkövét is, amihez a kormány rendkívüli támogatást biztosított. Szintén a napokban kezdődhet meg a nyolcas és 82-es főutakat összekötő új út építése az Aréna mögött, ahogy a belterületi útfelújítások szezonja is hamarosan elérkezik – a felújításokkal kapcsolatos átmeneti kellemetlenségekért a képviselő a lakosság türelmét kérte. 

Ovádi hozzátette: a nagy beruházások mellett nagyon fontosak a mindennapi életünket meghatározó kisebb fejlesztések is, ilyenek a játszóterek, kutyafuttatók létesítése és felújítása, amikre a Cholnoky és a Haszkovó lakótelepen élők visszajelzései alapján nagy igény is van, és az idén Gyulafirátóton is elkészül az a játszótér, amire régóta vágytak a helybeliek. 

Kutyafuttató a Barátság parkbanKutyafuttató a Barátság parkban

Az önkormányzat legfontosabb, idén megvalósuló terveiről Porga Gyula polgármester számolt be, ezeket röviden összefoglaljuk:

  • Szinte minden intézménytípusban várhatók felújítások. Néhány konkrétum: megújul a Módszertani Bölcsőde udvara, a Vilonyai utcai gyermekorvosi rendelő, valamint több kulturális intézmény: a megyei könyvtár, a Dózsavárosi Klubkönyvtár és a Laczkó Dezső Múzeum is, a Török Ignác utcai idősek otthonában pedig új liftet építenek.
     
  • Májusban öt elektromos busszal bővül a V-Busz flottája. 
     
  • Épül a kerékpárút Bánd irányába, és idén elkezdődik a Gyulafirátót-Eplény irányába tartó kerékpárút kivitelezése is. Közbringa programot indít a város, amelynek flottáját elektromos kerékpárok alkotják majd. 
     
  • Parkolót létesítenek a Kádár utcában, bővítik a Halle utca parkolási lehetőségeit, parkolóház épül a kórház mellett a vérellátó parkolójának helyén, aminek ezzel megduplázódik a kapacitása; valamint az egyetemi kampuszon, az I épület mögött mélygarázst alakítanak ki a belváros parkolási nehézségeinek orvoslására.
     
  • A város szinte mindegyik játszóterét megújítják, a Haszkovón és a Séd-völgyben futókört alakítanak ki, a Gulya-dombon pedig sétaösvényt hoznak létre kiszolgáló létesítményekkel (mosdóval, büfével). 

Zöld város látványtervZöld város látványterv

  • Jelenleg is zajlik a Zöld város program, ami a belvárosi nagy park teljes megújítását jelenti az Erzsébet-ligettől a gyerekkórházig. Maga a gyerekkórház épülete is nagy átalakuláson esik át, ahogy a Jókai utcai Ruttner-házban is folyik a munka. A vár alatt, a Deák Ferenc utcában a volt gimnáziumi tornateremnél a Kabóca Bábszínház részére alakítanak ki játszóhelyet valamint gyerekfoglalkoztatót. Díszkivilágítást kap a vár, megújul a Kiskúti Csárda és Auer Lipót szülőháza. 
     
  • Fontos feladat lesz még a vasútállomás környékének rendbetétele: elbontják a nappali melegedőt,  fejlesztik a parkolási lehetőségeket és a közösségi közlekedés infrastruktúráját. A vasútállomás épülete a MÁV tulajdonában van, az állami vállalat számára prioritás az épületegyüttes teljes megújítása, ami révén az ország egyik legmodernebb vasútállomása jöhet létre – ennek a projektnek az alakulására és ütemezésére azonban az önkormányzatnak nincs ráhatása.
Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok Szerdán a Március 15. úti Sportcsarnok küzdő fiataloktól zengett, akik a Honvédelmi Sportszövetség által életre hívott Bátrak Ligáján vetélkedtek. Az eseményen több általános iskola mintegy száz tanulója versengett. tegnap 22:37 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.