Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Végérvényesen elkezdtek közterületekből közösségi terekké válni a lakótelep parkjai

2021. október 27. 4:00
Fény derült rá, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa csapata és a Jutasi lakótelepen élők közösen milyen formában képzelik a lakótelepi városrész jövőjét. A hazánkban még kevésbé elterjedt közösségi tervezés eredményeit kedden délután ismertették a projekt munkatársai az Agóra kulturális központban, ahol kiderült az is, melyik az a fejlesztés, amely 2022 év végéig biztosan elkészül a Jutasin.

Idén ősszel az itt élők véleményét kikérve közösen formálódott a Jutasi lakótelep három kiemelt parkjának jövője. A támogató Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és az Agóra kulturális központ célja az volt, hogy a helyiekkel és a parkok mindennapos használóival együtt találják ki, hogyan válhatnának még jobb helyekké ezek a zöldterületek. Név szerint a Táborállás park, a Kálvin János park, valamint a Deák Ferenc Általános Iskola előtti, valamint a hozzá közeli háztömbök közötti területek.

A közel fél évig tartó közös gondolkodásnak meglett az eredménye, ugyanis mostanra konkrét tervek születtek, amelyek számos újítást és több köztéri megoldás esetében logikusabb elrendezést tartalmaznak.

Mindezt azonban egy háromlépcsős tervezési folyamat előzte meg, ahol először kérdőíves felmérést végeztek a helyiek körében, majd ennek eredményeit bemutatták a lakótelepen élőknek, nem csak az online világban, hanem helyben megrendezett kiállításokon és utcai plakátokon keresztül is. Végül a kommunikáció legintenzívebb szakaszában hat héten keresztül szerveztek utcai fórumokat és közös gondolkodást, ahol személyesen beszélték át az igényeket, ötleteket és a lehetőségeket.

Kedden az Agórában ezeket ismertette az EKF részéről Huszti László, projektmenedzser, valamint a tervezésben aktívan résztvevő szakemberek, Virág Benedek és Lukácsházi Gergő.

Nem volt véletlen, hogy a prezentáció retorikájában a többes szám első személyt alkalmazták, hiszen ebben az esetben nem csupán a szakemberek saját véleményét mutatták be, hanem azt a koncepciót a három parkra vonatkozóan, amit az itt élőkkel közösen alkottak meg.

Táborállás park

Az Agóra előtti zöldterület tradicionálisan rendezvényterületként is funkcionál amellett, hogy sok Halle és Stromfeld utcai lakosnak kedvelt helyszíne a szabadban való időzéshez. Ugyanakkor a közös tervezés során felmerült, hogy a park elrendezését, valamint a kulturális központ előtti színpad elhelyezését sokkal logikusabban is meg lehetne oldani. Éppen ezért az a terv született meg, hogy kibővítik az épület előtti rendezvényteret a park irányába, így a színpadot is el lehetne forgatni, ami által rendezvények esetben az erős hang is kevésbé zavarná majd az itt élőket. Emellett sövényekkel vennék körbe a területet, a növényzetet pedig felfrissítenék, így biztonságosabb, de átláthatóbb lenne a zöldterület, aminek a mérete egyébként a beavatkozás során sem csökkenne.

A mostani fákat, bokrokat megőriznék, ahogy a katonai emlékművek is maradnának régi helyükön, de egyedi játékelemekkel, padokkal, fedett asztalokkal bővítenék a térelemek során a Táborállás parkban.

Kálvin János park

A Március 15. és a Haszkovó utca kereszteződésénél lévő park már most is három funkciót lát el, így ez a terület igényli a legátfogóbb és sokrétűbb beavatkozást. Itt található a város egyetlen gördeszkapályája, ami egyértelműen a fiatalok igényeit elégíti ki, kicsivel arrébb a családosok számára van egy nagyobb játszótér, a park többi része pedig a klasszikus szabadtéri területként funkcionál jelenleg is padokkal, fákkal övezve.

Utóbbin a lakosok egyetértésével nem is változtatnának a jövőben, esetleg több szemetesláda kerülne majd ki a területre, ez egyébként mindenhol felmerült igényként. A gördeszkapálya fejlesztésénél azonban több ötlet is felmerült, sőt az EKF a nagy érdeklődés miatt még egy plusz kérdőíves felmérést is csinált, amivel kifejezetten az effajta utcai sportok kedvelőit célozta meg és gyűjtötte be az igényeiket. (Erről a felmérésről az igényekről külön cikkünkben mi is részletesen írtunk az érintettek megszólításával.)

A Kálvin János park játszóterével és a gördeszkapályájával kapcsolatban végül az a közös álláspont született meg, hogy együtt, az eltérő igényeket egyaránt kielégítve kell fejleszteni úgy, hogy az új játékeszközök átmenetet képezzenek a játék és a sportolás között, mind térbeli elhelyezésükben, mind pedig funkciójukban.

Szintén az összes park esetében felmerült, hogy a kutyatulajdonosok számára olyan zacskóadagolókat helyezzenek ki, amelyekkel a gazdák el tudják tüntetni a négylábú kedvencek piszkait a parkokból. Ezt egyébként Ovádi Péter, országgyűlési képviselő fogalmazta meg az egyik fórumon, aki a mostani bemutatónál is személyesen jelen volt Porga Gyula polgármesterrel és a területileg érintett önkormányzati képviselőkkel együtt.

Deák Ferenc Általános Iskola előtti park

A projektmenedzserek beszámolója szerint ezen a részen volt a legaktívabb a lakosság, amikor közösen kellett ötletelni a jövő megoldásain. Mindez hat héten át tartott, amely során felmerültek különböző problémák is, többek közt a játszóterek túl nagy zsivaja, vagy a padok nem éppen logikus elrendezései.

Az ötletelés során közösen sikerült meghatározni, hogy a park mely részein lenne előnyösebb kialakítani új játszótereket, valamint úgy fejleszteni a meglévőket, hogy azok biztonságosabbak legyenek. Emellett olyan új ötletek is felmerültek, mint okospadok kihelyezése, nyilvános wifi-hálózat kiépítése, hogy az iskola előtt a gyermekükre várakozó szülők is el tudják foglalni magukat addig, amíg nem ér véget a tanítás.

A közösségi tervezés során kitértek az Aradi vértanúk útja melletti sportpályák további fejlesztésére is, ahogy megfogalmazták, itt egy igazi „kamaszparadicsomot” szeretnének kialakítani.

Személyes ötletelés a parkok jövőjéről szeptemberbenSzemélyes ötletelés a parkok jövőjéről szeptemberben

Jelenleg tehát számos ötlet már konkrét tervekké fejlődött, amelyekkel most tervezők, mérnökök és gazdasági szakemberek fognak foglalkozni, hogy amikor a projekt abba a szakaszba lép, hogy a finanszírozása is megoldott lesz ezeknek a fejlesztéseknek, már csak elő kelljen venni a fiókból a kész anyagot.

Ugyanis, ahogy Huszti László az EKF csapatából is kiemelte, a közösségi tervezés eredményeképp egy jól megfogalmazott és a helyi emberek valós igényeit bemutató kívánságlistát kaptak. Az egyes ötletek és javaslatok megvalósításának sorrendjét – a pénzügyi források megteremtése után – ugyancsak a lakosság véleményének kikérése után, az ott élők bevonásával döntik majd el.

Egy fejlesztés azonban már most biztos, hogy megvalósul, ráadásul jövő év végéig, ami érinti a teljes lakótelepet.

A korábban már többször említett 3,5 km-es futókör megépítése előtt minden akadály elhárult,

ez 2022 év végiéig megvalósul, méghozzá úgy, hogy átszeli az egész lakótelepet.

A futókör tervezett útvonaláról az EKF egy videót is feltöltött, amit itt lehet megnézni:

A futókör kapcsán Pálinkás Roland, az érintett lakótelep önkormányzati képviselője portálunknak elmondta, azáltal, hogy az útirány több leromlottabb állapotú lakótelepi részen is átvezet majd, ezáltal lehetőség nyílik ezeknek a részeknek is a fejlesztésére, szebbé tételére, így összességében nem csak a sportolni vágyóknak lesz előnyös ez az új futókör, hanem a teljes Jutasi lakótelepre pozitív hatással lesz.

Így még jobban elősegíti azt a célt, ami a tervek bemutatásakor is elhangzott, azaz a közterületekből valódi közösségi tereket varázsolni a lakótelepen.

Hajas Bálint
Domján Attila
Kovács Bálint
további cikkek
Nem szégyen a futás, mert hasznos szabadidősport Nem szégyen a futás, mert hasznos A veszprémi futóközösség és a Jutasi úti lakótelep összefogásából újabb fejlesztés valósult meg az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program támogatásával: csütörtök délután közös futással avatták fel a 3278 méter hosszúságú új futókört, mely átszeli a lakótelep szinte minden fontosabb csomópontját. 2023. június 30. 11:45 Idén is segítettek kivirágoztatni a Haszkovót Idén is segítettek kivirágoztatni a Haszkovót Nagy érdeklődés mellett kedden délután Stigelmaier Józsefné, a veszprémi Jutas-lakótelep 3-mas számú körzetének önkormányzati képviselője virágosztást tartott, ahol több százezer forint értékű palántát és termőföldet adtak át a panelekben élőknek, hogy aztán azok elültetésével színesebbé tegyék a lakótelepi környezetet. 2023. június 1. 10:54 Az ország egyik leghosszabb futóköre épül meg a Jutasi lakótelepen Az ország egyik leghosszabb futóköre épül meg a Jutasi lakótelepen Várhatóan jövő nyár elejére elkészül az a 3,2 km-es rekortán futókör, ami a Jutasi lakótelep utcáin és parkjain át vezet majd keresztül. Korábban a lakótelepen végzett konzultáció során is előkelő helyen végzett, mint valós igény egy ilyen futókör megépítése, most pedig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásából valósul meg. 2022. augusztus 31. 15:10 Civil segítséggel borulnak virágba a lakótelepi erkélyek Civil segítséggel borulnak virágba a lakótelepi erkélyek Több ezer tő egynyári virágpalántát osztott szét a Virágzó Veszprém Egyesület, amelyek hamarosan a veszprémi házak balkonjait díszítik majd. Ez az akció viszont csak az első lépése volt egy versenynek, aminek a végén a legszebb erkélyeket díjazzák Veszprémben. 2022. május 17. 11:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.