2023. március 24.
//
Gábor névnap

Megújulhat a Kálvin János park gördeszkapályája

A Kálvin János park közösségi tervezése szeptember óta zajlik az EKF program keretében. Az egyik fontos meglátás szerint bővülhetne a jelenlegi gördeszkapálya is, ezért online kérdőívet indítottak arról, milyen irányba fejlődjön a projekt.

Ahogy arról portálunk egy videós anyagban beszámolt a nyáron, az EKF program közösségi tervezésbe vonta be a Jutasi úti lakótelepen élőket, hogy megkérdezzék, milyen lakótelepen élnének szívesen, és milyenen nem. Az itt található Kálvin János park fejlesztése szeptember óta téma az EKF, az Agóra és a környékbeliek körében. Ezekről többször élő fórumot is tartottak az utóbbi időben. Az egyik fontos meglátás, hogy bővülhetne a hőközpont melletti gördeszkapálya környezete, akár bővítéssel, akár új eszközökkel, de mindenképp anélkül, hogy fát vágnának ki- olvasható az Agóra honlapján.

Mivel a beszámolók szerint a közösségi tervezési alkalmakon alig, vagy egyáltalán nem vettek részt a pályát használó fiatalok, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program kérdőívet indított a múlt héten arról, hogy milyen jövőt szánnának a jelenlegi gördeszkapályának. A leírás  szerint a projektnél felmerült, hogy megnagyobbítják a jelenlegi aprócska területet, de az is, hogy egy újat hoznak létre közvetlenül mellette. Ötlet szintjén az is megjelent, hogy egy úgynevezett „pumptracket” (pumpapályát), mászófalat, parkour pályát, graffiti falat, közösségi leülős részt vagy utcakönyvtárat is építenének.

Akármi is lesz a projekt kimenetele, nem csak a világban, hanem országosan is számos jó példát látni arra, hogy milyen egy jó gördeszkapálya. (Megj.: ahogy a honlapon is olvasható, a tapolcai is felmerült mintaként, amit e sorok írója is tapasztalatból megerősít, hogy jó, de ezzal kapcsolatban mindenképp fontos kiemelni, hogy nem kifejezetten gördeszkásoknak, hanem BMX-eseknek és görkorcsolyásoknak alkalmas sportolásra, - utóbbiakból pedig alig vannak néhányan a városban.)

A témával kapcsolatban a szcénában mozgó és azt jól ismerő helyi gördeszkabolt, a Stég tulajdonosát, Jassek Balázst kérdeztük, szerinte milyen parkra lenne szükség Veszprémben. Szerinte a jelenlegi Kálvin János park fejlesztése egy alacsonyabb költségvetésből megoldható, de véges dolog. „Veszprém a több, mint 30 éves gördeszkás múlttal és a 20 éves aktív lobbizás mellett, megyeszékhelyként és az ország egyik régi deszkás városaként ennél sokkal többet érdemelne”- nyilatkozta portálunknak. Mint mondja, a számos „borzalmas” példa mellett itthon is akadnak jól kivitelezett pályák. Ilyen például a pici, de jól használható óbudai, és az ennél magasabb szintű szentendrei. Szegeden most épül egy ígéretes beruházás.

A szentendrei gördeszkapálya. Fotó: Jassek BalázsA szentendrei gördeszkapálya. Fotó: Jassek Balázs

„Azt el kell fogadni, hogy egy játszótér építő vagy beton gyártó cég nem képes gördeszka parkot építeni. Csak az erre specializálódott cégek tudnak ilyet csinálni, mert ezek gyakorló, aktív gördeszkásokból állnak és ilyenekkel alkotják meg a pályát- a tervezéstől az utolsó simításig”- mondja Jassek Balázs, aki úgy látja, itt lenne az idő nagyobbat álmodni és olyat építeni, amiből a jövőben a sport és a Veszprém városa is sokat profitálhat.

Címlapfotó: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Facebook-oldala.

Ge. Á.

További cikkek

Az ország egyik leghosszabb futóköre épül meg a Jutasi lakótelepen
Az ország egyik leghosszabb futóköre épül meg a Jutasi lakótelepen
Várhatóan jövő nyár elejére elkészül az a 3,2 km-es rekortán futókör, ami a Jutasi lakótelep utcáin és parkjain át vezet majd keresztül. Korábban a lakótelepen végzett konzultáció során is előkelő helyen végzett, mint valós igény egy ilyen futókör megépítése, most pedig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásából valósul meg.
Civil segítséggel borulnak virágba a lakótelepi erkélyek
Civil segítséggel borulnak virágba a lakótelepi erkélyek
Több ezer tő egynyári virágpalántát osztott szét a Virágzó Veszprém Egyesület, amelyek hamarosan a veszprémi házak balkonjait díszítik majd. Ez az akció viszont csak az első lépése volt egy versenynek, aminek a végén a legszebb erkélyeket díjazzák Veszprémben.
Nyugdíjasok ismerkedtek az EKF-program lehetőségeivel
Nyugdíjasok ismerkedtek az EKF-program lehetőségeivel
A Szenior Tanácsadók Társasága és a BM Rendőrségi Nyugdíjas Klub az EKF által üzemeltetett Jutasi Köztérben tartotta taggyűlését.
A Jutasi úti lakótelepen nyitott új közteret az EKF-program
A Jutasi úti lakótelepen nyitott új közteret az EKF-program
A Pannon Köztér után ez a második a városban.
Végérvényesen elkezdtek közterületekből közösségi terekké válni a lakótelep parkjai
Végérvényesen elkezdtek közterületekből közösségi terekké válni a lakótelep parkjai
Fény derült rá, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa csapata és a Jutasi lakótelepen élők közösen milyen formában képzelik a lakótelepi városrész jövőjét. A hazánkban még kevésbé elterjedt közösségi tervezés eredményeit kedden délután ismertették a projekt munkatársai az Agóra kulturális központban, ahol kiderült az is, melyik az a fejlesztés, amely 2022 év végéig biztosan elkészül a Jutasin.