Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Letették az ország első állatvédelmi kompetencia központjának alapkövét

2022. február 1. 18:30
Ősz közepére készülhet el az Északi-körgyűrű mellett épülő komplexum, mely az országban egyedülálló mintaprojekt keretében hívja fel a figyelmet a felelős állattartás fontosságára.

Kedd délután, az Északi-körgyűrűn, a Lidl áruház mögött található területen tették le a Nemzeti Állatvédelmi Program keretében megépítendő veszprémi állatvédelmi kompetenciaközpont alapkövét.

A komplexum alapvető és fő feladata lesz a gazdátlan állatok befogadása, igényeik szerinti megfelelő ellátása a végső cél eléréséig, az örökbefogadás lebonyolításáig. A központ egyrészről állatmenhelyként is funkcionál majd, XXI. századi, élhető körülményeket teremtve a gazdára váró állatoknak és a velük foglalkozó szakembereknek. Mellette viszont szabadidőközpont és oktatási intézmény szerepe is lesz. A létesítmény mellett kutyafuttatót is kialakítanak, valamint óvodás és iskolás csoportoknak lehetősége lesz eljönni és egész fiatal korban megismerni azt a felelősségteljes magatartást, amit egy állattartónak tudnia kell.

Látványterv az épülő komplexumról.Látványterv az épülő komplexumról.

Az alapkőletételkor Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott, fontos beruházásról van szó, hisz amellett, hogy két hektáron építkeznek, egy olyan programot is „mellétesznek”, amely remélhetőleg példaként szolgálhat a jövőben többi város számára Magyarországon. -Alapvető cél a felelős állattartás népszerűsítése, de képzési,- és oktatási központ is létrejön, ahol a közösség is találkozhat majd-mondta.

Ovádi Péter parlamenti képviselő és állatvédelemért felelős miniszteri biztos arról beszélt, az alapkőletétel történelmi pillanat, hisz egy olyan „pilot-program” jön létre Veszprémben, amely még nem volt korábban Magyarországon. Veszprémnek megfogalmazott célja, hogy 5 éven belül európai élvonalba kerüljön az állatvédelem terén, az új létesítmény pedig e törekvést támogatja. Ovádi felhívta a figyelmet arra is, a civil szervezetek adják jelenleg az állatvédelem gerincét Veszprémben, ha elkészül, az új központ őket is tehermentesíti majd.

Török László, Boross Ottó, a kivitelezést végző Vemév-Szer ügyvezető-igazgatója, Porga Gyula és Ovádi Péter a kedd délutáni alapkőletételen időkapszulát helyezett el.Török László, Boross Ottó, a kivitelezést végző Vemév-Szer ügyvezető-igazgatója, Porga Gyula és Ovádi Péter a kedd délutáni alapkőletételen időkapszulát helyezett el.

A létesítmény üzemeltetéséért és szakmai megvalósításáért a Veszprémi Állatkert felel, mellyel kapcsolatban Török László intézményigazgató a sajtóeseményen azt mondta, rengeteg munka előzte meg azt a folyamatot, hogy ma le tudják tenni az alapkövet. Számos engedélyt kellett beszerezni, és terepet rendezni, jelenleg pedig a csatornázás folyik a területen.

A projekt első üteme a tervek szerint október 28-ig tart. A kormány 500 millió forinttal támogatja a projektet.

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.