2022. szeptember 30.
//
Jeromos névnap

Soha nem látott fejlesztések éve lesz 2022

2022. február 11. 14:58
Pénteken benyújtotta a közgyűlésnek az idei költségvetés tervezetét Porga Gyula polgármester. A tartalmáról délelőtt sajtótájékoztatón számolt be.

Soha nem látott fejlesztési időszak előtt állunk – fogalmazott a polgármester, aki megjegyezte: a kormány a családokat, fiatalokat, nyugdíjasokat támogató intézkedései mellett a veszprémi közösség fejlődését is segíti, hiszen számos nagy beruházás részben vagy teljesen állami forrásból valósulhat meg. Porga rámutatott, hogy a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó fejlesztések már ráfordultak a célegyenesre, de emellett zajlanak a Modern Városok Programból és a Települési Operatív Programból finanszírozott tervezések és építkezések is.

Az elmúlt időszak nagy lépéseit – a tornászgyakorló, a sportuszoda átadása, a helyi járatos buszpark megújítása – idén újabbak követik majd. Ebben az évben befejeződik a 8-as út déli elkerülő szakaszának szélesítése, miközben a belterületi úthálózatot jelentős részben, több mint 3 milliárd forintért újítják meg. A belváros kellős közepén nagy városi parkot alakítanak ki az Erzsébet ligettől a gyermekkórházig, aminek szintén megkezdődött a rekonstrukciója. Az idén rendbe teszik a vasútállomás környezetében lévő önkormányzati területeket; Bánd irányába befejezik, Gyulafirátót felé elkezdik a kerékpárút építését.

A polgármester mind a 12 egyéni választókerület megválasztott képviselőjével egyeztetett, hiszen – mint mondta – fontos, hogy a nagy beruházások mellett a közvetlen lakókörnyezetben is történjenek fejlesztések, így a képviselők javaslatainak nagy része szintén megvalósulhat az idén.

Porga Gyula hangsúlyozta: mindezeket a sikereket egy világjárvány szorításában érték el, ami plusz feladatokat, költségvetési kiadást és bevétel-csökkenést jelentett az önkormányzat számára. Ennek átvészelésében a város gazdasági társaságai jelentős szerepet játszottak, az ő adóbevételeik révén a város hamar kilábalt a járvány okozta gazdasági visszaesésből. A tavalyi költségvetésben előzetesen kalkuláltnál nagyobb adóbevétel keletkezett, ami jelentős szabadságot biztosított az idei táblázat összeállításában. 

Végül a számok: a költségvetés főösszege 58,9 milliárd forint, ami közel 50 százalékkal több a tavalyinál.  A kiadások 66,3%-át beruházásokra és fejlesztésekre,  33,7%-át működtetésre fordítják, ez nagyságrendileg 40 illetve 20 milliárd forintot jelent. A működési kiadások legnagyobb részét az igazgatási, gazdálkodási feladatok teszik ki (23%), a városüzemeltetés 18%, a szociális és egészségügyi kiadások 14%, az oktatás 18%, a sport 5% ebből a tortából.

Az idei nagy fejlesztésekről bővebben itt olvashat:

Kapcsolódó cikk
Nagy fejlesztések 2022-ben: így készülünk fel rá, hogy vendégül lássuk Európát
A 2022-ben várható veszprémi fejlesztéseket mutatta be szerdai sajtótájékoztatóján Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő.
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Az időseket ünnepelték
Az időseket ünnepelték
Zenés műsorral kedveskedett a veszprémi időseknek az Agóra az idősek világnapján pénteken.
Ha nincs vevő, nincs bevétel – tippek ügyfél- és vevőkezeléshez
Ha nincs vevő, nincs bevétel – tippek ügyfél- és vevőkezeléshez
A szóbeli önvédelmi technikák megismerése után most egészen másfajta hozzáállásról szól kommunikációs tréningünk soron következő része. Az ügyfél- és vevőkezelés az eddigiektől eltérő gondolkodást, sablonokat és reakciókat kíván. Ilyenkor minden a cégről szól, amely a vevő szemében velünk azonos.
Kedvezőbb lett a buszközlekedés a Csatárhegyen
Kedvezőbb lett a buszközlekedés a Csatárhegyen
Csütörtök délután ismertették: immár a Kilátó utca alján is van lehetőség a fel- és leszállásra.
Energetikai Tanács mérlegeli, milyen intézkedéseket kell hoznia a városnak a télre
Energetikai Tanács mérlegeli, milyen intézkedéseket kell hoznia a városnak a télre
Energetikai Tanács létrehozásáról döntött az önkormányzat közgyűlése csütörtökön. A tanács fogja felmérni és kijelölni, hogy milyen lépésekre lesz szükség annak érdekében, hogy az energiaválság ne rántsa magával a város költségvetését.
Elmarad az őszi szünet az iskolákban, hosszabb lesz a téli
Elmarad az őszi szünet az iskolákban, hosszabb lesz a téli
A téli szünet hosszabb lesz az iskolákban, mint az elmúlt években megszokott volt: december 22-től január 8-ig fog tartani - ismertette a kormány döntését Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.