Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Randevú Micheller Myrtillel

2010. április 11. 1:50
Micheller Myrtill neve több, mint egy évtizede ismerős a hazai zenei életben: számos formációban hallhattuk már hangját.

Micheller Myrtillnek, aki diplomás jazz-ének művész és tanár is tavaly karácsonykor jelent meg magyar és francia nyelvű kétlemezes albuma RANDEVÚ/RENDEZ-VOUS címmel, saját zenekarával és vendégművészekkel kiegészülve. A lemezbemutató koncert a Thália Színházban volt, hatalmas sikerrel. A műsor országszerte turné keretében a nagyobb városokba látogat el. Veszprémben a Pannon Egyetem adott helyet a koncertnek.

- A Micheller Myrtill a művészneved?

- Nem, ez az anyakönyvi nevem, igaz nem túl magyaros. A vezetéknevem nem tudom honnan származik, az őseim ameddig vissza tudjuk vezetni a családfát magyarok voltak, és itt is éltek Magyarországon. A Myrtill egy francia szó, és áfonyát jelent.

- Gyönyörű hangod van, ami bármelyik zenei műfajban megállná a helyét. Miért pont a jazz-t választottad?

- Énekesnőként dolgozom 15 éve, sok műfajban próbáltam jelen lenni, egyrészt tanulás céljából, másrészt mert minden stílus érdekel. A jazz-t a szving alapú zenékből származtatjuk, és egy nagyon improvizatív műfaj, ami nagyon sok zenei szabadságot enged, és nagy kreativitást igényel. Azt gondolom, hogy egy művészember nagyon ki tud teljesedni benne. Más műfajokkal is próbálkoztam, ahol improvizációra van lehetőség, de ebben a szvinges alapú zenében találtam meg a hozzám legközelebb álló kifejezési lehetőséget.

- Kinek szól elsősorban a zenétek?

- Idáig általában feldolgozásokat énekeltem. Most itt az új lemezanyag, a Randevú, ezen már – a magyar dalok között – kortársaink által írt dalok is vannak, ill. egy dalszöveget én írtam. A francia dalok olyan örökzöldek és filmzenék, amik biztosan nagyon ismertek a magyar közönség számára, bár lehet, hogy nem francia nyelven. Melodikus, fülbemászó zenékről van szó, amik könnyen megjegyezhetőek, és nagyon érzelmesek. A francia zenei világot, az amerikai örökzöldekhez képest - amikkel alapvetően foglalkoztam ez idáig – romantikusabbnak találom, és úgy érzem, az érzelmi mélységek is jobban kifejezhetők ezen a nyelven.

- Énekelsz franciául, a keresztneved francia eredetű. Van valami oka annak, hogy ennyire vonz ez a nyelv?

- Ez egy érzés. Nehéz kérdés ez számomra, mert nem tudom, miért szeretem, viszont ez a vonzódás gyerekkorom óta nagyon erős. Maga a nyelv is nagyon tetszik, meg is tanultam, főiskolára jártam francia szakra Egerbe. Párizs is nagyon vonz, többször jártam már ott, és mindig vissza szeretnék menni. Úgy érzem, hogy valami odaköt.


forrás: myrtill.hu

- Hogy fér meg egymás mellet a család, és a munka?

- Sokan mondják, hogy csak logisztika az egész, minden összeegyeztethető. Bár nekem most nincs olyan fontos dolgom emellett, amit össze kéne egyeztetni. Nincs gyermekem, egyedül élek, de én is éltem párkapcsolatban, és nem gondolom, hogy könnyen megy, mindig feladásokkal jár. Ezt szerintem mindenki máshogy fogja fel. Ha gyermekem lenne, biztos én is feladnék sok mindent, mert ezt így érzem normálisnak. Ha gyerek van, akkor ő első, és utána jön minden más. Most egyelőre a zene az első, és ameddig még így van, addig kiélvezem a lehetőségeit.

- Említetted, hogy járjátok Magyarországot. De vajon mi a helyzet külfölddel?

Tavaly voltunk Londonban egy koncertturnén duóban Pintér Tiborral, és most május elején megyünk ki a Groanui jazzfesztiválra teljes zenekarral. Nagyon jó inspiráció külföldön zenélni, jó, ha az ember minél többet járhat a világban, és ott is tapasztalatokat szerezhet, új zenészbarátokra tehet szert. Fontos még a továbbfejlődés, és motiváció szempontjából.

Ódor Eszter
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.