Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A házasság minősége is hitvallás

2022. február 20. 12:56
Hálaadó istentisztelettel zárult a Házasság hete programsorozat Veszprémben vasárnap a Kálvin parki református templomban, ahol Porga Gyula polgármester köszöntötte a házasokat.

Az istentiszteleten a polgármester felidézte, közel tíz éve indították el Veszprémben a Házasság hete programsorozatot, s jó volt megtapasztalni, ahogy a kis közösség évről évre növekedett. Az egyházak, közülük is a református gyülekezet az elsők között csatlakoztak a rendezvényekhez, melyeken sosem felejtettek el a nehézségekről is beszélni. „Sosem akartunk egy mesét mondani, egy idilli helyzetként bemutatni a házasságot, hiszen ennek a szeretetközösségnek is megvannak a maga akadályai, nehézségei, amelyeket le kell gyűrni. Egy jó házasságért meg kell dolgozni, ehhez pedig legfőképp őszinteségre van szükség.

Nem véletlen az sem, hogy az idei programsorozat szlogenje az volt: Maradjunk együtt! A pandémia, az utóbbi időszak kiváltképp bizonyította, mennyi nehézséggel kell megküzdeni, s ezzel együtt a házasságra is óriási teher nehezedett. De ha a nehéz időkben is együtt tudunk maradni, az bizonyítja, hogy más, nagyobb közösségeket is képesek leszünk összetartani – fogalmazott a polgármester.

Szabó J. Róbert esperes arról beszélt, a világ beteg, mert mi is azok vagyunk. Erre valamilyen választ kell adni, és nem az nem lehet a világból való kivonulás, az ítélkezés vagy az önfeláldozás. Készségesnek és nyitottnak kell maradni, meg kell vallanunk az élő reménységet, a hitünket. Ezt kétféleképpen tehetjük meg: szavakkal és életünkkel. Hitvallás pedig lehet a kapcsolataink, a házasság minősége is: ha megmutatjuk, minden tökéletlenségünk ellenére Krisztus képes átragyogni a kapcsolatainkon.

Az istentisztelet végén az esperes köszönetet mondott és megáldotta azokat a házasokat, akik ma is bizonyítják ezt, akár a sok-sok együtt töltött esztendővel, akár azzal, hogy zivataros időkben is fogadalmat tesznek egymásnak.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.