2022. augusztus 20.
//
István névnap

A tánc fesztiválja 2008: A Graffiti angyala

2008. május 22. 0:34
Döbbenetes Ladányi Andrea koreográfiája, mely szomorú, de valóságos képest fest arról, hová, merre tart a fiatal generáció utcán rekedt rétege. A graffiti több mint egyszerű falfirka. Maga a lázadás, a felkiáltás, vegyél észre, én is a világon vagyok. A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tánckara azoknak a fiataloknak az életét mutatja meg, akik kétségbeesetten keresik helyüket a világban, úgy hogy közben szembeszállnak minden törvényszerűséggel.

A graffiti, mint modern művészeti alkotás tökéletes társa a kortárs táncművészetnek, kiegészítik, megmagyarázzák egymást. Ladányi produkciója a mai fiatalok egy alternatív csoportjának világát eleveníti meg a színpadon. Jelen vannak a drog, az alkohol, a szexualitás s végül mindez vadságba, sőt agresszivitásba torkollik. A vad szenvedély fizikai erőszakig fajul. Ebben az öntörvényű világban, ahol a gyermeki hit már csak távolról, kívülről szemléli a történéseket, megteremti saját angyalát, aki megmenthetné. Mégis elpusztítják teremtői, visszasüllyedve ezzel abba az állapotba, ahonnan már a kiutat keresnék, amikor szembesülnek életvitelük következményeivel.

Ezek a fiatalok épp annyira szerethetők és sajnálatra méltók, mint amennyire félelmetesek és riasztóak. Bennük van az esendőség, olykor megbánják tetteiket – akkor elcsendesedik a zene, a testek összesimulnak. A vízióban a maguk szülte angyal az elállatiasodó emberi énnel, olykor elhisszük, hogy felülkerekedik, de ha nem tudják maguk alá gyűrni, hát menekülnek előle, elbújnak előle, mint a megszólaló lelkiismeret elől. Vajon elpusztítható e az angyal, a lelkiismeretünk, ami megóvhat, és akkor már bármit megtehetünk. Erre a kérdésre nem kapunk választ. A nézőnek magának kell eldöntenie, az eldördülő pisztoly megölte e a graffiti angyalát. Az előadás végére elkészül a műalkotás, mely tovább viszi az alkotók történetét, s némán is mesél az utcában mindarról, ami megtörtént.


Koreográfus: Ladányi Andrea, Bánki Zsolt

Táncosok:
Angyal - Marcsinák Anikó
Füge - Bánki Zsolt
Artúr - Holló mArnold
Matyi - Vámosi Gergely
Rita - Spaits Rita
Süni - Vámosi Judit
Sünitesó - Vámosi Máté
Iskolatáska - Domokos Péter
Bogi - Tóth Boglárka
Caramell - Kertész Zsolt


Füssy Angéla

További cikkek

Az eső sem mosta el a jó hangulatot Kádártán
Az eső sem mosta el a jó hangulatot Kádártán
A kádártaiak egy jó hangulatú piknikkel egybekötött kenyérszentelő ünnepséget tartottak az államalapítás alkalmából pénteken délután.
Rendhagyó szabadtéri tárlat érkezik a Kossuth utcára a hétvégén
Rendhagyó szabadtéri tárlat érkezik a Kossuth utcára a hétvégén
Augusztus 19-én délután 5-kor rendhagyó kortárs képzőművészeti kiállítás nyílik Veszprémben a Kossuth utcán az Óránál. 1700 (!) kortárs művész 2500 alkotása nézhető meg egyszerre egy helyen: a Találkozások című kiállítás újszerűségét éppen az adja, hogy a másolatokat a látogató kedve szerint kiemelheti a dobozokból, és mintegy átlapozza a neki tetsző műveket.
Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában
Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában
Csütörtök délután a cseh származású Jakub maga mutatta be a cseh-magyar tematikájú festményét. Jakub Bachorík cseh illusztrátor alkotása a Külső-kádártai úti Veszprém Aréna térségében található körforgalomnál lévő aluljáró falát díszíti.
Rendhagyó darab, egy rendhagyó helyen – Augusztus 23-án Zalahalápra érkezik a Balaton Teátrum két előadása
Rendhagyó darab, egy rendhagyó helyen – Augusztus 23-án Zalahalápra érkezik a Balaton Teátrum két előadása
Zalahalápon, a Haláp-hegyen lesz látható a Rendhagyó terek eseménysorozat következő két előadása, a Brémai muzsikusok – gyerekeknek szóló darab és a Rege a tihanyi visszhangról, amely minden korosztályt megszólít. A HelloVEB.hu cikkében a „Rege a tihanyi visszhangról” beszélgettek.
Kinizsi-sírkutatás, avagy mit rejthet a Szent István-templom temetője?
Kinizsi-sírkutatás, avagy mit rejthet a Szent István-templom temetője?
2022. augusztus 22-e történelmi nap a Nagyvázsony és a Kinizsi-kutatások történetében. Kinizsi Pál vázsonykői birtokadományának 550. évfordulóján először indul kutatás a veretlen magyar hadvezér és utódjának, Horváth Márk maradványainak megtalálása érdekében. Az ásatás e leletek mellett azonban több, meglehetősen érdekes kérdésre is próbál választ találni.