Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A tánc fesztiválja 2008: A Graffiti angyala

2008. május 22. 0:34
Döbbenetes Ladányi Andrea koreográfiája, mely szomorú, de valóságos képest fest arról, hová, merre tart a fiatal generáció utcán rekedt rétege. A graffiti több mint egyszerű falfirka. Maga a lázadás, a felkiáltás, vegyél észre, én is a világon vagyok. A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tánckara azoknak a fiataloknak az életét mutatja meg, akik kétségbeesetten keresik helyüket a világban, úgy hogy közben szembeszállnak minden törvényszerűséggel.

A graffiti, mint modern művészeti alkotás tökéletes társa a kortárs táncművészetnek, kiegészítik, megmagyarázzák egymást. Ladányi produkciója a mai fiatalok egy alternatív csoportjának világát eleveníti meg a színpadon. Jelen vannak a drog, az alkohol, a szexualitás s végül mindez vadságba, sőt agresszivitásba torkollik. A vad szenvedély fizikai erőszakig fajul. Ebben az öntörvényű világban, ahol a gyermeki hit már csak távolról, kívülről szemléli a történéseket, megteremti saját angyalát, aki megmenthetné. Mégis elpusztítják teremtői, visszasüllyedve ezzel abba az állapotba, ahonnan már a kiutat keresnék, amikor szembesülnek életvitelük következményeivel.

Ezek a fiatalok épp annyira szerethetők és sajnálatra méltók, mint amennyire félelmetesek és riasztóak. Bennük van az esendőség, olykor megbánják tetteiket – akkor elcsendesedik a zene, a testek összesimulnak. A vízióban a maguk szülte angyal az elállatiasodó emberi énnel, olykor elhisszük, hogy felülkerekedik, de ha nem tudják maguk alá gyűrni, hát menekülnek előle, elbújnak előle, mint a megszólaló lelkiismeret elől. Vajon elpusztítható e az angyal, a lelkiismeretünk, ami megóvhat, és akkor már bármit megtehetünk. Erre a kérdésre nem kapunk választ. A nézőnek magának kell eldöntenie, az eldördülő pisztoly megölte e a graffiti angyalát. Az előadás végére elkészül a műalkotás, mely tovább viszi az alkotók történetét, s némán is mesél az utcában mindarról, ami megtörtént.


Koreográfus: Ladányi Andrea, Bánki Zsolt

Táncosok:
Angyal - Marcsinák Anikó
Füge - Bánki Zsolt
Artúr - Holló mArnold
Matyi - Vámosi Gergely
Rita - Spaits Rita
Süni - Vámosi Judit
Sünitesó - Vámosi Máté
Iskolatáska - Domokos Péter
Bogi - Tóth Boglárka
Caramell - Kertész Zsolt


Füssy Angéla
további cikkek
A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek cirkusz A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek Izgalmas, látványos, megmosolyogtató, de leginkább végtelenül szerethető volt az a produkció, amit a Together! cirkuszi előadássorozattal hozott Veszprémbe a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program. A szombati Kossuth utcai fináléhoz hasonlót pedig még nem látott Veszprém. Cikkünkben megpróbáljuk átadni, amit képeken keresztül lehet ebből. ma 13:28 A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián kultúra A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián Összművészeti konferenciával kezdte meg az érdemi munkáját a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi munkacsoportja. ma 8:35 Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Királynék Földjén Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Rendhagyó kiállítást szerveztek az Egyetemváros Open galériájába. Ezúttal nem valamelyik helyi művész képei láthatók az utcai vitrinekben, hanem egy jelenleg is zajló projekt kulisszatitkait mutatják meg, ami sokkal mélyebb üzenetet hordoz magában, mint azt elsőre bárki is gondolná. tegnap 12:07 Jubileumot jubileumra halmoz a Veszprémi Szemle Veszprémi Szemle Jubileumot jubileumra halmoz a Veszprémi Szemle Pénteken mutatták be a helytörténeti folyóirat legfrissebb számát. tegnap 12:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.