2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Radó Gyuláné Kenesei Ilona életét bemutató kiállítás nyílt a Levéltárban

Csütörtök délután a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárban nyílt meg az a kiállítás, amely Radó Gyuláné Kenesei Ilona népdalgyűjtő életét és munkásságát mutatja be.

Elsőként Boross István, az intézmény igazgatója köszöntötte az érdeklődőket, örömét kifejezve, hogy a vándorkiállításnak Veszprém is otthont adhat.

A  Csatangoló Tánccsoport és Hagyományőrző Egyesület, valamint az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeum Kiállítóhely közös munkája is fémjelzi a kiállítást, melynek kurátora Eto-Papp Beáta. Egyfajta hitvallásként beszélt arról, miért fontos, hogy megismerjük a népdalgyűjtő munkásságát, hiszen tapasztalatai szerint sokaknak nem mond sokat Kenesei Ilona neve, pedig jelentős gyűjtések köthetőek a nevéhez.  

A „Száll az ének szájról szájra” címmel ellátott kiállítás részletesen mutatja be Ilona életének főbb szakaszait, családját, és a városait, amelyekben élt, vagy alkotott.

1902-ben nevezték ki tanítónőnek a magyaróvári állami népiskolához. 1905 óta gyűjtötte a magyar népdalokat. Élete során több mint ötezer népdalt gyűjtött össze, amiket korábban a Magyar Nemzeti Múzeum, ma az Országos Széchényi Könyvtár őriz. 1907-ben a Magyar Néprajzi Társaság tagjává választották. A Magyaróváron megjelenő lap, a Mosonvármegye 1909-1913 között több alkalommal közölt szemelvényeket gyűjtéséből. Népdalgyűjtő munkásságát még az Amerikai Egyesült Államokban élő magyarok is ismerték, sőt elismerték. 

A megnyitón közreműködött Pataki Virág és Barta Tamás, akik Somogy megyei táncokat adtak elő, valamint Kruppa-Jakab Réka énekelt Kenesei Ilona isaszegi gyűjtéseiből származó népdalokat.

Szabó Eszter
Szalai Csaba

További cikkek

A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
2022. augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.