Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C

A tánc fesztiválja 2008: MU Terminal B est!!!

2008. május 22. 2:02
A B est – két egymástól független, mégis egymásba valahol kapcsolódó táncprodukció. A megálmodói, akárcsak a Karavánnak, Fejes Ádám és Hámor József. Vagyis míg a karavánban Hámor csak tovább gondolja a közös munkát, a B est valóban közös alkotás. Míg az első rész koreográfusa Fejes Ádám, a másodiké Hámor József. Elválaszthatatlan a két világ, a két koreográfus egymásból táplálkoznak, továbbélik, továbbgondolják egymást.

Fejes Ádám koreográfiájában – Csókol anyád, csomag nincs – nem is annyira a zene, és nem a történet eseményére felfűzhető mozdulatsor a domináns. A fiatal táncosok a hangulatváltozásokat, különböző érzelmi állapotaikat jelenítik meg a végsőkig kifinomított mozdulatokkal. Ellentétek férfiak és nők, fiúk és lányok, sőt lányok és lányok között. Hogyan élünk meg egyformán, mégis másként egyes külső hatásokat, és mit tudunk kiváltani egymásból? A táncosoknál a lépéseken, összehangolt mozdulatokon túl különös jelentősége van az arcjátéknak, a mimikának is. A csend, a halk, alig érzékelhető dallam, vagy ritmus sokszor kifejezőbb, mint a zene. Végül egyetlen pár marad a színpadon, akik lelkük legmélyéig meztelenítik le egymást. De megismerhető e minden esetben a másik? Vajon igazán közel juthatunk e egymáshoz, vagy a testek közelsége a lelkeket még éppoly távol hagyja? Az előadás, vagyis a B est, első koreográfiája kérdések sorát veti fel, de a választ mindenkinek önmagában kell megtalálnia.

Hámor József, a második táncban már közelebb visz ezekhez a válaszokhoz, talán mélyebbre merészkedik az emberi lélek bugyraiban. A sötétség misztériuma, a sejtelmes megvilágítás, hol fehér, hol sötétvörös fényben úszó színpad szintről szintre visz lejjebb és lejjebb, önmagunkba, önmagamba. Már a Karaván is az önmagunkkal való találkozást fejtegette, a Terminál csak egy lépéssel, de még közelebb visz az origóhoz. Megtalálja a mindent mozgató nyers erőt, mely minden felett áll. Felette az emberi törvényeknek, az ösztönben. Ha igaz a felvetés, cselekedeteink nem döntésből, hanem ösztönből születnek. Ha abból indulok ki, hogy a Terminál akár a karaván továbbgondolása, folytatása is lehetne, - azt mondom csak látszat volt az elfogadás, a beletörődés,a megbékélés. Nem mi döntöttünk, pusztán csak úgy tűnik, mintha az akaratunk számítana, mert az akaratunkat is ősi ösztöneink, olykor állati ösztöneink kódolják.

Koreográfusok: Fejes Ádám, Hámor József

Táncolják: Asztalos Dóra, Gulyás Anna, Hoffmann Adrienn, Kiss Róbert, Tuza Tamás, Katona Zoltán, Hargittai Mariann

Tekintse meg képgalériánkat!

 

Füssy Angéla
további cikkek
Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. tegnap 21:41 Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.