2022. augusztus 20.
//
István névnap

A tánc fesztiválja 2008: MU Terminal B est!!!

2008. május 22. 2:02
A B est – két egymástól független, mégis egymásba valahol kapcsolódó táncprodukció. A megálmodói, akárcsak a Karavánnak, Fejes Ádám és Hámor József. Vagyis míg a karavánban Hámor csak tovább gondolja a közös munkát, a B est valóban közös alkotás. Míg az első rész koreográfusa Fejes Ádám, a másodiké Hámor József. Elválaszthatatlan a két világ, a két koreográfus egymásból táplálkoznak, továbbélik, továbbgondolják egymást.

Fejes Ádám koreográfiájában – Csókol anyád, csomag nincs – nem is annyira a zene, és nem a történet eseményére felfűzhető mozdulatsor a domináns. A fiatal táncosok a hangulatváltozásokat, különböző érzelmi állapotaikat jelenítik meg a végsőkig kifinomított mozdulatokkal. Ellentétek férfiak és nők, fiúk és lányok, sőt lányok és lányok között. Hogyan élünk meg egyformán, mégis másként egyes külső hatásokat, és mit tudunk kiváltani egymásból? A táncosoknál a lépéseken, összehangolt mozdulatokon túl különös jelentősége van az arcjátéknak, a mimikának is. A csend, a halk, alig érzékelhető dallam, vagy ritmus sokszor kifejezőbb, mint a zene. Végül egyetlen pár marad a színpadon, akik lelkük legmélyéig meztelenítik le egymást. De megismerhető e minden esetben a másik? Vajon igazán közel juthatunk e egymáshoz, vagy a testek közelsége a lelkeket még éppoly távol hagyja? Az előadás, vagyis a B est, első koreográfiája kérdések sorát veti fel, de a választ mindenkinek önmagában kell megtalálnia.

Hámor József, a második táncban már közelebb visz ezekhez a válaszokhoz, talán mélyebbre merészkedik az emberi lélek bugyraiban. A sötétség misztériuma, a sejtelmes megvilágítás, hol fehér, hol sötétvörös fényben úszó színpad szintről szintre visz lejjebb és lejjebb, önmagunkba, önmagamba. Már a Karaván is az önmagunkkal való találkozást fejtegette, a Terminál csak egy lépéssel, de még közelebb visz az origóhoz. Megtalálja a mindent mozgató nyers erőt, mely minden felett áll. Felette az emberi törvényeknek, az ösztönben. Ha igaz a felvetés, cselekedeteink nem döntésből, hanem ösztönből születnek. Ha abból indulok ki, hogy a Terminál akár a karaván továbbgondolása, folytatása is lehetne, - azt mondom csak látszat volt az elfogadás, a beletörődés,a megbékélés. Nem mi döntöttünk, pusztán csak úgy tűnik, mintha az akaratunk számítana, mert az akaratunkat is ősi ösztöneink, olykor állati ösztöneink kódolják.

Koreográfusok: Fejes Ádám, Hámor József

Táncolják: Asztalos Dóra, Gulyás Anna, Hoffmann Adrienn, Kiss Róbert, Tuza Tamás, Katona Zoltán, Hargittai Mariann

Tekintse meg képgalériánkat!

 

Füssy Angéla

További cikkek

Rendhagyó szabadtéri tárlat érkezik a Kossuth utcára a hétvégén
Rendhagyó szabadtéri tárlat érkezik a Kossuth utcára a hétvégén
Augusztus 19-én délután 5-kor rendhagyó kortárs képzőművészeti kiállítás nyílik Veszprémben a Kossuth utcán az Óránál. 1700 (!) kortárs művész 2500 alkotása nézhető meg egyszerre egy helyen: a Találkozások című kiállítás újszerűségét éppen az adja, hogy a másolatokat a látogató kedve szerint kiemelheti a dobozokból, és mintegy átlapozza a neki tetsző műveket.
Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában
Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában
Csütörtök délután a cseh származású Jakub maga mutatta be a cseh-magyar tematikájú festményét. Jakub Bachorík cseh illusztrátor alkotása a Külső-kádártai úti Veszprém Aréna térségében található körforgalomnál lévő aluljáró falát díszíti.
Rendhagyó darab, egy rendhagyó helyen – Augusztus 23-án Zalahalápra érkezik a Balaton Teátrum két előadása
Rendhagyó darab, egy rendhagyó helyen – Augusztus 23-án Zalahalápra érkezik a Balaton Teátrum két előadása
Zalahalápon, a Haláp-hegyen lesz látható a Rendhagyó terek eseménysorozat következő két előadása, a Brémai muzsikusok – gyerekeknek szóló darab és a Rege a tihanyi visszhangról, amely minden korosztályt megszólít. A HelloVEB.hu cikkében a „Rege a tihanyi visszhangról” beszélgettek.
Kinizsi-sírkutatás, avagy mit rejthet a Szent István-templom temetője?
Kinizsi-sírkutatás, avagy mit rejthet a Szent István-templom temetője?
2022. augusztus 22-e történelmi nap a Nagyvázsony és a Kinizsi-kutatások történetében. Kinizsi Pál vázsonykői birtokadományának 550. évfordulóján először indul kutatás a veretlen magyar hadvezér és utódjának, Horváth Márk maradványainak megtalálása érdekében. Az ásatás e leletek mellett azonban több, meglehetősen érdekes kérdésre is próbál választ találni.
Veszprém hangja
Veszprém hangja
Vannak vidékek, amelyeket felidézve egyből megszólal a zene a fülünkben. New Orleansra gondolunk és fürge jazz szólamok csendülnek fel lelki szemeink előtt, Milánóban járunk és halljuk az operát az ablakokon kiáradni, Párizsról álmodozunk és közben Edith Piaf sanzonokat dúdolunk. Na és mi a helyzet Veszprémmel? Veszprém minden bizonnyal a cross-over műfaj hazája lenne.