Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-2°C
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-2°C

Ha élvezzük az étkezést, még fogyhatunk is

2022. március 7. 4:00 // Forrás: BBC
Ha átalakítjuk a gondolkodásunkat az ételekkel kapcsolatban, és a kalóriaszámolgatás meg az egészséges címke helyett inkább arra koncentrálunk, hogy amit eszünk, finom-e, a diétánk is sikeresebb lehet.

Eljött a tavasz és az a pont is, amikor az életmódváltással kapcsolatos fogadalmainknak már biztosan búcsút mondtunk, amennyiben a várva várt sikerek elmaradtak. A kudarc egyébként nem jelenti azt, hogy örökre fel kellene adnunk. Talán csak az időzítés nem volt jó (az ébredező természettel együtt változtatni szerintem eleve könnyebb, mint amikor a testünk is téli üzemmódban van), vagy talán a mindset, a gondolkodásunk.

A fogyáshoz és általában az életmódváltáshoz a leggyakrabban ugyanis a nehézség és a lemondás szavakat társítjuk, és talán épp ezzel ítéljük kudarcra az elhatározásunkat. Mert valljuk be, az, hogy tudom mit szeretnék elérni és akár azt is, miért lesz az jó nekem, nem mindig képes kompenzálni azt, hogy a célig végig szenvednem kell. De biztos, hogy szenvedni kell?

Fotó: Nate Johnston / UnsplashFotó: Nate Johnston / Unsplash

Szerintem és David Robson, Az elképzelés effektus: Hogyan alakítja át a gondolkodásod az életed (The Expectation Effect: How Your Mindset Can Transform Your Life) című könyv szerzője szerint sem. Robson ugyanis úgy véli, ha az ételekre elsősorban örömforrásként tekintünk és élvezettel fogyasztjuk őket, az képes olyan változásokat elindítani a testünkben, amelyek hozzájárulnak akár a fogyáshoz is. Az emésztőrendszerünkben ugyanis különböző szenzorok találhatók, amelyek információkat továbbítanak az agyunknak például arról, hogy mekkora mennyiségű ételt fogyasztottunk, Robson szerint azonban emlékeink és az ételek összetevőivel kapcsolatos érzéseink döntően befolyásolják, hogy az agyunk végül miként fordítja le ezeket a jeleket.

A BBC videójában ezt két kísérlettel támasztották alá. Előbbiben egy-egy protein szeletet adtak a kísérlet résztvevőinek, amelyet az egyik csoportnak úgy írtak le, mint egészséges, proteinben, rostban és vitaminokban gazdag szeletet, míg a másik csoportnál az ízletes, csokis, finom epres alap jelzőket emelték ki. Bár ugyanazt ették, meglepő módon az első csoport sokkal éhesebbnek érezte magát, mint a második (sőt azoknál is, akik egyáltalán nem ettek a szeletből), csupán azért, mert az egészséges jelzőhöz rögvest társították a kevésbé laktatót is.

A gondolataink erejét egy másik, 2010-es kísérlettel is bizonyították Alicia Crum, a Stanford Egyetem egészség pszichológusa vezetésével. Ezúttal a résztvevők egy-egy teljesen azonos összetevőjű, de másként címkézett milkshake-et kaptak. Az első esetben csak úgy jellemezték az italt, mint a palackba zárt mennyország, azaz egy pompás, lágy jégkrémből készült, 620 kalóriás finomságként, a másodikban pedig egy light, egészséges, 140 kalóriás innivalóként. Mielőtt a résztvevők ittak volna a milkshake-ből, Crum vért vett tőlük, hogy megvizsgálja a szervezetükben az éhséghormon, a ghrelin szintjét, majd ezt megismételte az ital elfogyasztása után is. A vizsgálat azt mutatta, hogy a hormonszint drasztikusan lecsökkent azoknál, akiknél az italt egy élvezetes finomságként írták le.

Fotó: Denis Tuksar / UnsplashFotó: Denis Tuksar / Unsplash

Utóbbi azért lehet kulcsfontosságú megfigyelés, mert a ghrelin nagyban képes befolyásolni az anyagcsere folyamatainkat is: ha úgy gondolkodunk, hogy a diétánk, az étkezésünk folyamatos lemondásokról, kevésbé ízletes ételek fogyasztásáról szól, azzal tulajdonképpen megakadályozzuk, hogy a szervezetünk több energiát használjon fel. De az étellel kapcsolatos feltételezéseink nemcsak a fogyásunkra lehetnek negatív hatással, hanem a tápanyagok mozgására is: előfordulhat például, hogy egy kevésbé kielégítőnek tartott étkezés után lassabban szívódnak fel az olyan, az energiaszintünkért is nagyban felelős tápanyagok, mint a vas.

Szóval ha a következő alkalommal megkívánna egy szelet süteményt, ne úgy gondoljon rá, mint bűnözésre, hanem mint örömforrásra, amivel időnként igenis lehet élni. Persze nem kell átesni a ló túloldalára, de ha valóban szeretnénk életmódot váltani, érdemes nemcsak a végeredményre, hanem a folyamatra is úgy tekinteni, mint ami élvezetet okoz.

Bertalan Melinda
további cikkek
A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Dóri A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Másfél hónapja tömeges tüntetések zajlanak Európa szerte, amióta a gázai székhelyű Hamász, iszlamista terrorszervezet megtámadta Izraelt. A példátlan esetet követően azonnal megérkezett Izrael válasza, a katonai hadműveletek sora mellett igyekeznek teljesen elzárni Gázát a külvilágtól, és felügyelet alatt tartani még a segélyszállítmányokat is. Nemcsak a felvonulások nem csitulnak, de a közösségi média is korlátok nélküli teret ad az antiszemita megszólalásoknak és gyűlöletkeltő beszédeknek...   2023. november 26. 21:17 Magyarország nagyhatalmának kulcsa ott van a mezőkön méz Magyarország nagyhatalmának kulcsa ott van a mezőkön Magyarország nagyhatalom. Persze nem a szó politikai, vagy katonai vonatkozásában. Ellenben van egy olyan értéke az országnak, ami Európa élvonalába repíti a magyarokat. Az viszont már más lapra tartozik, hogy mennyire használjuk ki ezt az adottságunkat, vagy, hogy ki tudjuk-e egyáltalán. 2023. november 22. 14:58 Egészségesen cukorbetegként is diabétesz Egészségesen cukorbetegként is Ha a cukorbetegséggel élők közössége egy országot alkotna, akkor a harmadik legnépesebb állam lenne a világon India és Kína után. Ennek a népes a közösségnek pedig a veszprémi diabéteszesek is a tagjai, akik szombaton a világnap alkalmából találkoztak egy színes szakmai nap keretében. 2023. november 18. 14:32 A robotpék esete az AI-ízű üdítőitallal Tamás A robotpék esete az AI-ízű üdítőitallal Sokan félnek attól, hogy a mesterséges intelligencia (artifical intelligence, AI) fejlődése előbb-utóbb a számos sci-fi történetben megénekelt lázadáshoz vezet majd, amikor a gépek öntudatra ébrednek és elpusztítják az emberiséget. Fölösleges ettől tartani: a gépeknek nem lesz szüksége erőszakra, ugyanis önként adjuk át nekik az irányítást. 2023. november 20. 22:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.