Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tíz éves a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat

2022. március 5. 10:00
A jubileumot az alapítás helyén, a nemesvámosi Művelődési Házban ünnepelték. A hálózat eddig mintegy 800 fiatalt ért el a Kárpát-medencében.

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte péntek délután a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat a nemesvámosi Művelődési Házban. A települések értékeit bemutató és azokat feltáró ifjúsági hálózatot a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány hozta létre a hungarikum mozgalom mintájára Nemesvámoson. Innen terjedt el először az ország több pontjára majd később a Kárpát-medencébe is. A hálózatban tevékenykedő értékőrök mind olyan 14-30 év közötti fiatalok, akiket érdekelnek a helyi értékek, büszkék a településük természeti értékeire, épített örökségeire, a hagyományaikra és helyi ünnepeikre. Az eddig több mint 800 fiatalt elérő hálózatban olyan fiatalok dolgoztak és dolgoznak, akik részt vettek már olyan értékek feltárásában, amelyek később települési és megyei értéktárba is bekerültek.

Horváth Zsolt köszöntötte a résztvevő fiatalokat péntek délután Nemesvámoson.Horváth Zsolt köszöntötte a résztvevő fiatalokat péntek délután Nemesvámoson.

- A nemesvámosi ünnepségre azok jöttek el, akik már a kezdetek óta velünk vannak. Fiataljaink közt többen a közélet szereplői lettek az elmúlt tíz év során. Számos polgármester, önkormányzati képviselő és települési értéktár bizottsági elnök, vagy közösségi ház vezetője került ki közülük. Számunkra megnyugtató, hogy csupa olyan fiatal vesz részt a közéletben, akiknek fontos volt és fontos a hungarikum mozgalom – mondta újságíróknak Horváth Zsolt, a Pannon Ifjusági Értékőr Hálózat egyik alapítója. Mint hangsúlyozta, a megalapításkor az a cél lebegett a szemük előtt, hogy a települési értékek újra a nyilvánosság elé kerüljenek és újra fontos szerepet játszanak egy-egy település életében.

A hungarikum mozgalom

"A 2000-es években egy egyedülálló kezdeményezés bontakozott ki Magyarországon. Egy több irányból szerveződő, a magyarság értékeit összegezni, rendszerezni kívánó mozgalom indult el azzal a céllal, hogy a magyar nemzet értékeit összegyűjtse, értéktárakba rendezze, mellyel biztosíthatja annak megfelelő védelmét és nyilvántartását, valamint az utókor számára történő megőrzését. Nemzeti öntudatunk alapját képezhetik ezek az értékek, mindemellett hagyományaink megőrzése és népszerűsítése külgazdasági, turisztikai haszonnal és diplomáciai előnyökkel is járhat Magyarország számára. Az értékgyűjtemény alkalmas arra, hogy bizonyítsa mind a magyar nemzet állampolgárainak, mind a nagyvilágnak, hogy a magyarság teremtő képessége elismerésre méltó. Ezen törekvés hatására született meg végül a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, melyet az Országgyűlés 2012. április 2-án fogadott el.

A hungarikum mozgalom a törvényi szabályozáson túl legalább 50%-ban - ha nem 90%-ban – érzelem. Legfontosabb alapelve, hogy hisszük, minden közösségnek vannak értékei. A legkisebbnek is, függetlenül attól, hogy hány tagja van, hol helyezkedik el, milyen a turisztikai vonzereje. A közösség formálja az értéket, az érték a közösséget, mellyel létrejön a közösségmegtartó érték, az értékmegtartó közösség. Ha egy település magáénak vallja ezt az üzenetet, akkor azt is tudnia kell, hogy saját maga dönthet arról is, hogy milyen dolgokat helyez el az értéktárába. Ez nagy lehetőség, ugyanakkor nagy felelősség is."

Forrás: hungarikum.hu

A filmnézéssel, játékkal és beszélgetéssel egybekötött ünnepségre hivatalos volt Ovádi Péter parlamenti képviselő és miniszteri biztos is, aki már a kezdetek óta támogatója a mozgalomnak. Ő azt mondta, nagy munka tíz évig összetartani egy közösséget, ám látszik, hogy az alapítók időtálló programot hoztak létre. Szerinte az értékteremtő kezdeményezések adják a vidék lelkét, amely akkor lesz erős, ha ilyen közösségek alkotják.

Az első értékőrök ajándékokat vehettek át Ovádi Péter parlamenti képviselőtől.Az első értékőrök ajándékokat vehettek át Ovádi Péter parlamenti képviselőtől.

A pénteki eseményen elindították a Nemesvámosi Értékőr Programot, majd értéksétát is tartottak a településen.

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.