Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyolc értékkel gazdagodott tavaly a Veszprém Megyei Értéktár

2021. március 31. 11:02 // Forrás: Veszprém Megyei Értéktár
A 2020-ban a megyei értéktárba felvett kulturális és ipari teljesítményeket Nagyné Bátor Alexandra, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke mutatta be kedden, az online megrendezett Veszprém Megyei Értékünnepen.

Tavaly a következő értékek kerültek be a megyei értéktárba:

A városlődi Pergő-Rozmaring Táncegyüttes művészeti tevékenysége

A Rozmaring Néptánccsoport 1964-ben alakult a Zágon házaspár vezetésével. A csoport tagjai kezdetben a magyar tánckincs jellegzetességeivel ismerkedtek, de megalakulásuk óta foglalkoznak a magyarországi német nemzetiségi kultúra ápolásával, elsajátításával is.

A Pergő-Rozmaring Táncegyüttes (Fotó: Veszprém Megyei Értéktár)A Pergő-Rozmaring Táncegyüttes (Fotó: Veszprém Megyei Értéktár)

A Pegazus Színház

A Pegazus Színház az ország egyik legkiválóbb bábszínháza: 15 éve működik Pápán Sarkadi Nagy László (igazgató író, dramaturg, báb- és díszlettervező, rendező) és Végh Zsolt (színész, bábszínész) vezetésével. A vezetők alapították és működtették korábban Veszprémben a Kabóca Bábszínházat, azt megelőzően pedig Sümegen az Incifinci Bábszínházat.

A Kisfaludy-kultusz, Kisfaludy Sándor kiemelkedő irodalmi hagyatéka

Kisfaludy Sándor (1772-1884) Sümeg és a Balaton-felvidék kiemelkedő szülöttje, nevét közéleti szerepvállalása, hazaszeretete, a hagyományok iránti tisztelete és irodalmi munkássága tette országosan ismertté és elismertté. Költészete irodalomtörténeti kuriózum, a Himfy szerelmei című dalciklusával a magyar irodalmi ízlés jelentős fordulatát vezette be.

Darnay Kálmán munkássága

Szentmártoni Darnay Kálmán (1864-1945) régész, muzeológus, író, királyi tanácsos, kormányfőtanácsos, az Állami Darnay Múzeum alapító igazgatója, Sümeg jellegzetes alakja.

A 47. Pápai Harcászati Repülőezred

Az ezred jogelődje 1950-ben alakult meg Szentkirályszabadján, majd átképzés céljából Kecskemét, később Taszár és Sármellék repülőterekre települt át. 1958-ban ezreddé szerveződött és a 47. Vadászrepülő Ezred hadrendi elnevezést kapta.

A Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred (fotó: Veszprém Megyei Értéktár)A Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred (fotó: Veszprém Megyei Értéktár)

A Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred

Ferenc József 1868. december 5-én szentesítette a véderőről szóló XL. törvényt, amely a Magyar Királyi Honvédség felállításáról rendelkezett: a hét honvédkerületre felosztott Magyarországon 32 lovasszázad szervezését kellett megoldani.

A Magyar Királyi Vitéz Bertalan Árpád I. Honvéd Ejtőernyős Zászlóalj, később Ezred

1938-ban Szombathelyen 11 fővel alakult meg a katonai szervezet jogelődje az ejtőernyős keret, vitéz Bertalan Árpád százados (később őrnagy) vezetésével. 1939. október 1-jén a honvéd ejtőernyős század Pápára települt, ahol a repülőtér alkalmas volt ejtőernyős kiképzésre. Vitéz Bertalan Árpád rendkívüli pedagógiai érzékkel rendelkezett, az alakulathoz került erős, bátor és néha nehezen kezelhető emberekből fegyelmezett katonákat nevelt, akik rajongással szerették.

A népi fazekas és kályhás mesterségek hagyománya Sümegen

Sümeg történelmében, gazdasági életében évszázadokon át fontos szerepet játszott a népi fazekas-, és kályhásmesterség hagyománya. A sümegi fazék messze földön híres volt, egyrészt a kiváló dörögdi anyag, másrészt a mesterek jó formaérzéke miatt.

vehir.hu
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.