2022. november 26.
//
Virág névnap

A járvány utáni gyors gazdasági talpraállás a háborúra idején is biztató jel

Az európai és a magyar gazdaság aktuális helyzetéről és lehetséges jövőképéről tartottak gazdasági fórumot csütörtökön a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

Sorsfordító időszakot élünk: a koronavírus-járványból még épp csak kifelé lábaló Európának és benne Magyarországnak újabb kihívással kell szembenéznie az orosz–ukrán háború képében. A magyar gazdaság kitettsége energiaszempontból nagyon erős, és nagyon kétséges, sikerül-e sérülés nélkül kijönnünk ebből a helyzetből, dr. Markovszky György, az iparkamara elnöke szerint ugyanakkor ez a helyzet alkalmas lehet arra, hogy felmérjük az új lehetőségeket, miképpen tudnánk kialakítani egy másfajta energiamixet, elkerülve a csapdákat. Mindez nemcsak a politikán, a vállalatvezetőkön is múlik, éppen ezért volt fontos, hogy a gazdasági fórum révén átfogóbb képet kapjanak a helyi szereplők az elmúlt időszak tendenciáiról és az előttünk álló évek lehetséges történéseiről.

Erről prof. dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke beszélt előadásában, aki hangsúlyozta: a világ átalakulóban van, egyre rövidebb idő alatt egyre bonyolultabb döntéseket kell hozni a környezetünkben, s ma már nincsenek világos válaszok a felmerülő kérdésekre. A közelmúlt változásai alapján azonban a még rendkívül bizonytalan kimenetelű háború mellett is kaphatunk valamiféle képet.

Ami a háború előtti időszakot illeti, az Oroszországba irányuló export tekintetében hazánk a közép-európai országok között a középmezőnyben helyezkedik el, s az onnan származó import is csökkent az utóbbi években. A keleti energia kiváltása azonban még mindig rengeteg költséget vonna maga után, ráadásul például a drága és súlyosan környezetkárosító palagázzal sem lennénk előrébb.

Fontos azt is látni, hogy bár az Európai Unió mindig is meghatározó gazdasági partnerünk volt s annak is kell maradnia, súlypontváltás zajlik a világgazdaságban: az E7 országok ((Kína, India, Brazília, Mexikó, Oroszország, Indonézia és Törökország) befolyása egyre nő a G7 országokkal szemben. Jelenleg még viszonylag kiegyenlítettek az erőviszonyok, 2050-re azonban előbbi csoport teljesítménye a G7 országok duplájára nőhet, Kína minden gazdasági statisztika szerint még előrébb lép, az EU világgazdasági részesedése pedig a mostani 14%-ról minden bizonnyal csökkenni fog a háború hatására.

Magyarország számára van még egy fontos hivatkozási pont, ez pedig Németország: a járműgyártás csökkenését, a feldolgozóipar visszaesését a hazai gazdaság is megérezte.

Magyarország azonban még így is a leggyorsabban állt talpra a járvány okozta sokkból: a GDP 7,1%-kal növekedett tavaly, az uniós átlagnál jobban sikerült csökkenteni az államadósság-rátát és javítani az államháztartási hiányt, a hatósági árazás eddig ugyancsak eredményesnek bizonyult az infláció csökkentésében, a javuló adófegyelemnek köszönhetően pedig nemcsak több bevétellel számolhatott az állam, de kisebb a szürkegazdaságunk, mint a szomszédos Ausztriának. Összességében nagyszerűen indult újra a magyar gazdaság és ez biztató lehet a jövőre nézve: bár a háború valószínűleg sok területen vissza fogja vetni a növekedést és akár az adósságok növeléséhez járulhat hozzá, jó esélyünk van arra, hogy fölfelé mutató inflációs kockázatokkal, de lefelé mutató teljesítési kockázatokkal átvészeljük az előttünk álló időszakot – mondta el Kovács Árpád.

Bőségesen akad azonban még tennivaló, s azt sem szabad elfelejteni, hogy amíg az orosz–ukrán háborúhoz hasonló konfliktusokra, a gyűlölet okozta károk elsimítására koncentrálunk, addig nem tudunk figyelni a zöld átalakulásra, a fenntarthatóságra, a fejlődésre, a jobb életre fordítható erőforrásokra, amelynek félő, az unokáink isszák meg a levét. Ahhoz tehát, hogy kedvező pályán haladhassunk tovább, pénzügyi stabilitásra, a gazdálkodó szervezetek munkájára és azok ösztönző támogatására, nem utolsósorban pedig (társadalmi) békére van szükség.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Koncertekkel és interaktív programokkal indította Veszprém az adventi időszakot
Koncertekkel és interaktív programokkal indította Veszprém az adventi időszakot
Bár az időjárás csak a késő őszt idézi, dátum szerint már Advent első hétvégéjét ünnepli a keresztény kultúrkör. Ehhez kapcsolódva Veszprémben a hagyományos adventi vásár programjait kibővítve idén már koncertsorozattal is készültek a belvárosban.
A bántalmazott nők gyakran magukat okolják
A bántalmazott nők gyakran magukat okolják
A nők elleni erőszakra hívta fel a figyelmet pénteki rendezvényével a Zonta klub.
Navracsics Tibor: a mostani uniós döntés nagy előrelépés, mert az operatív programokat és a helyreállítási tervet jóváhagyják
Navracsics Tibor: a mostani uniós döntés nagy előrelépés, mert az operatív programokat és a helyreállítási tervet jóváhagyják
A mostani uniós döntés nagy előrelépés, mert az operatív programokat és a helyreállítási tervet minden valószínűséggel jóváhagyják, és az év végéig Magyarország meg tudja kötni az Európai Bizottsággal (EB) azokat a megállapodásokat, amelyek nyomán megérkezhetnek az uniós források, vagyis nem veszít pénzt Magyarország - jelentette ki Navracsics Tibor csütörtökön sajtóbeszélgetésen Budapesten.
Az EP befagyasztaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat
Az EP befagyasztaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat
Az Európai Parlament (EP) szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány által az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez, még akkor sem, ha azokat teljes mértékben végrehajtják, azért azt javasolta, fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat.
Tizenhatezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel
Tizenhatezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 16 200-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.