Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A járvány utáni gyors gazdasági talpraállás a háborúra idején is biztató jel

2022. március 11. 4:00
Az európai és a magyar gazdaság aktuális helyzetéről és lehetséges jövőképéről tartottak gazdasági fórumot csütörtökön a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

Sorsfordító időszakot élünk: a koronavírus-járványból még épp csak kifelé lábaló Európának és benne Magyarországnak újabb kihívással kell szembenéznie az orosz–ukrán háború képében. A magyar gazdaság kitettsége energiaszempontból nagyon erős, és nagyon kétséges, sikerül-e sérülés nélkül kijönnünk ebből a helyzetből, dr. Markovszky György, az iparkamara elnöke szerint ugyanakkor ez a helyzet alkalmas lehet arra, hogy felmérjük az új lehetőségeket, miképpen tudnánk kialakítani egy másfajta energiamixet, elkerülve a csapdákat. Mindez nemcsak a politikán, a vállalatvezetőkön is múlik, éppen ezért volt fontos, hogy a gazdasági fórum révén átfogóbb képet kapjanak a helyi szereplők az elmúlt időszak tendenciáiról és az előttünk álló évek lehetséges történéseiről.

Erről prof. dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke beszélt előadásában, aki hangsúlyozta: a világ átalakulóban van, egyre rövidebb idő alatt egyre bonyolultabb döntéseket kell hozni a környezetünkben, s ma már nincsenek világos válaszok a felmerülő kérdésekre. A közelmúlt változásai alapján azonban a még rendkívül bizonytalan kimenetelű háború mellett is kaphatunk valamiféle képet.

Ami a háború előtti időszakot illeti, az Oroszországba irányuló export tekintetében hazánk a közép-európai országok között a középmezőnyben helyezkedik el, s az onnan származó import is csökkent az utóbbi években. A keleti energia kiváltása azonban még mindig rengeteg költséget vonna maga után, ráadásul például a drága és súlyosan környezetkárosító palagázzal sem lennénk előrébb.

Fontos azt is látni, hogy bár az Európai Unió mindig is meghatározó gazdasági partnerünk volt s annak is kell maradnia, súlypontváltás zajlik a világgazdaságban: az E7 országok ((Kína, India, Brazília, Mexikó, Oroszország, Indonézia és Törökország) befolyása egyre nő a G7 országokkal szemben. Jelenleg még viszonylag kiegyenlítettek az erőviszonyok, 2050-re azonban előbbi csoport teljesítménye a G7 országok duplájára nőhet, Kína minden gazdasági statisztika szerint még előrébb lép, az EU világgazdasági részesedése pedig a mostani 14%-ról minden bizonnyal csökkenni fog a háború hatására.

Magyarország számára van még egy fontos hivatkozási pont, ez pedig Németország: a járműgyártás csökkenését, a feldolgozóipar visszaesését a hazai gazdaság is megérezte.

Magyarország azonban még így is a leggyorsabban állt talpra a járvány okozta sokkból: a GDP 7,1%-kal növekedett tavaly, az uniós átlagnál jobban sikerült csökkenteni az államadósság-rátát és javítani az államháztartási hiányt, a hatósági árazás eddig ugyancsak eredményesnek bizonyult az infláció csökkentésében, a javuló adófegyelemnek köszönhetően pedig nemcsak több bevétellel számolhatott az állam, de kisebb a szürkegazdaságunk, mint a szomszédos Ausztriának. Összességében nagyszerűen indult újra a magyar gazdaság és ez biztató lehet a jövőre nézve: bár a háború valószínűleg sok területen vissza fogja vetni a növekedést és akár az adósságok növeléséhez járulhat hozzá, jó esélyünk van arra, hogy fölfelé mutató inflációs kockázatokkal, de lefelé mutató teljesítési kockázatokkal átvészeljük az előttünk álló időszakot – mondta el Kovács Árpád.

Bőségesen akad azonban még tennivaló, s azt sem szabad elfelejteni, hogy amíg az orosz–ukrán háborúhoz hasonló konfliktusokra, a gyűlölet okozta károk elsimítására koncentrálunk, addig nem tudunk figyelni a zöld átalakulásra, a fenntarthatóságra, a fejlődésre, a jobb életre fordítható erőforrásokra, amelynek félő, az unokáink isszák meg a levét. Ahhoz tehát, hogy kedvező pályán haladhassunk tovább, pénzügyi stabilitásra, a gazdálkodó szervezetek munkájára és azok ösztönző támogatására, nem utolsósorban pedig (társadalmi) békére van szükség.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.