Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagy sikerrel indult a Pannon KultúrKlub második évada

2022. március 14. 12:24
A tavaly debütáló Pannon KultúrKlub elnevezésű programsorozat idén ismét megrendezi eseményeit a Papírkutyában, az új évadban a korábbihoz képest kétszer annyi, vagyis nyolc beszélgetős estre számíthatunk.

A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának rendezvénysorozata azzal a céllal indult el a tavalyi évben, hogy a karon működő képzéseket egy másik dimenzióba emeljék: tudományos témákról szórakoztató módon hallhassunk beszélgetéseket hozzáértő emberektől, művészektől, tudósoktól. Ladányi István irodalmár, a rendezvény koordinátora örömmel vezette fel a programsorozat új évadának első rendezvényét.

Ladányi IstvánLadányi István

Varga Richárd, az EKF 2023 kulturális projektmenedzsere is beszédet mondott, melyben visszautalt a néhány hete megrendezett Holtszezon irodalmi fesztiválra, s annak egyfajta folytatásaként beszélt a KultúrKlubról. Veszprém pezsgő kulturális életének köszönhető, hogy már alig lehet bejutni a város kulturális eseményeire, most sem volt ez másként: az összes asztalfoglalás elkelt, végül „állóhelyeket” kellett beiktatni, hogy senki se maradjon le a beszélgetésről.

Navracsics Judit, az MFTK dékánja elmondta, a cél továbbra is az, hogy az oktatást bevigyék a város mindennapi életébe, vagyis az egyetem falain kívül izgalmas formákban juthassunk hozzá a kar képzéseihez, különleges területeihez, kutatásaihoz. Így volt ez most is, a Nyelvi sokszínűség a színház és a filmek világában című esemény vendégei Szalkai-Lőrincz Ágnes szinkrondramaturg, Csőre Gábor színművész, szinkronszínész, valamint Rajkai Zoltán, szintén színművész voltak. A beszélgetést Parapatics Andrea és Szentgyörgyi Szilárd, az MFTK oktatói vezették.

A szinkronszínészet mibenlétéről, kihívásairól és persze szépségeiről is szó esett a beszélgetésen.

A kihívásokkal Szalkai-Lőrincz Ágnes szinkrondramaturgnak főként az idő szűkössége miatt kell szembenéznie, mert elmondása szerint rendkívül kevés idő van egy film lefordítására. Mesterségét, hivatását az „alkalmazott műfordítás” kifejezéssel definiálta.

Mint elmondta, például a spanyol sorozatoknál találkozik azzal a jelenséggel, hogy a párbeszédek kimondottan hosszúra nyúlnak, véleménye szerint teljesen feleslegesen. Így lehet az, hogy egy harminc másodperces részt - amelynek a fele csak azzal megy el, hogy kimondják a szereplő rendkívül hosszú nevét - addig kell írni, amíg a magyar verzió is harminc másodperces lesz.

Parapatics Andrea, Szentgyörgyi SzilárdParapatics Andrea, Szentgyörgyi Szilárd

Szalkai elmondta, az ő felelőssége az is, hogy a szinkronszínészeknek ne kelljen a magyar szöveg gondozásával foglalkozni, hanem ők már az elkészült anyagot kapják kézhez, hogy a lehető leghitelesebben dolgozhassanak vele tovább.

Csőre GáborCsőre Gábor

Csőre Gábor a szinkronszínészet nehézségeit kiváltképp a rajzfilm műfajában látja, de kihívás számára az igazán jó színészek szinkronizálása is. Mint mondja, ha igazán rá tud hangolódni a színészek alakítására, azzal már észrevétlenül át is veszi rezdüléseit.

Rajkai ZoltánRajkai Zoltán

Rajkai Zoltán nevéhez több mint száz szinkronszerep fűződik, a Szelíd motorosok című filmben Jack Nicholson magyar hangjaként hallhatjuk. A film második magyar változatában szerepel a Katona színművésze, vagyis egy újra szinkronizálás esetéről beszélünk, ami számára még több izgalommal járt, hiszen valakinek a nyomdokaiba lépni mindig veszélyes terep. Rajkai szemléltette azt is, milyen mozdulatok kísérik, amikor a színészek különböző lelkiállapotát hangban próbálja átadni, hiszen sokszor a filmben szereplő színész mozdulatait is át kell vennie, hogy hiteles legyen a szinkronhang.

Mivel a Pannon KultúrKlub havonta jelentkezik új beszélgetéssel, így a következőre áprilisban számíthatunk.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét kereszténység Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét A Szentatya májusban döntött arról, hogy Bódi Mária Magdolnát a boldogok sorába emeli, ezzel a Veszprémhez kötődő szentéletű személyek között Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Margit mellett immáron a vértanúhalált halt fiatal lányt is tisztelhetik a keresztény katolikusok. Van viszont még egy olyan ember, akinek élete összefonódott Veszprémmel, mégis Olaszországban sokkal nagyobb kultusz övezi a nevét, mint Magyarországon. Boldog Ilona a mai Margit-romok között élte az életét, a legendák pedig arról szólnak, hogy itt több csoda is történt az apácával, de mindez csupán egy középkori egyházpolitikai vita miatt lett szélesebb körben ismert. tegnap 15:21 Perverz magyar népmesék? Perverz magyar népmesék? Mindig is arra vágytam, hogy felnőtt fejjel megmutathassam a kislányomnak a kedvenc meséimet, és közösen átéljük újra azt a varázslatos világot. Nem úgy képzeltem azonban, hogy zavartan nézek, hol a gyerekre, hol a tévére, hogy vajon ő is látta-e, amit én láttam. 2024. június 17. 16:01 Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.