Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Erős nemzet csak erős akarattal jöhet létre

2022. március 15. 12:48
A sorsfordító döntések súlyáról és szabadságszeretetről, mint a magyar néplélek elválaszthatatlan részéről beszélt Ovádi Péter a veszprémi Március 15-i ünnepségen a Dózsa-téren.

A hagyományokhoz hűen a Dózsa György-téren tartották kedd délelőtt a megyeszékhely központi Március 15-i ünnepségét. Az ünneplők közt a város vezetői, politikai és civil szervezetek, kisebbségi önkormányzatok és több kulturális és közintézmény képviselői is tiszteletüket tették.

A kulturális műsorról az Ipari Technikum színjátszóköre gondoskodott. A diákok felidézték az 1848-as eseményeket, azoknak is főleg a forradalmi hangulatát, a vívódást a szabadságharcosok közt, középpontba állítva a hazáért, a szabadságért vívott küzdelmet, még akkor is, amikor jelentős túlerővel kellett megküzdenie Petőfiéknek. A színvonalas műsor felkészítői Somogyi Zsuzsa és Hatás Andrea voltak.

A kulturális műsor után Ovádi Péter, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, amelyben kiemelte, a mostani szabadságunk nem magától értetődő, hanem annak köszönhető, hogy idestova három emberöltővel ezelőtt felmenőink megharcoltak ezekért az alapvető jogainkért.

Felidézte, hogy bár 1848-ban az akkori nemzetvezetők közt is voltak viták, ezeket felülírta a haza szabadságáért vívott harc, ahogy fogalmazott, összekötötte őket egy közös cél, egy olyan vízió, amely túlmutatott a viszályokon, a vitákon: Magyarország békéjének és szabadságának megteremtése.

Ovádi Péter beszélt a döntések súlyáról is, amelyeket Kossuth, Széchenyi és az akkori vezetők mind-mind vállaltak.

Nem volt félrebeszélés, a kimondott szavaknak súlya volt és ezek a nagyjaink minden esetben vállalták a felelősséget. Mert erős nemzet csak erős akarattal jöhet létre, de ami ennél is fontosabb, erős nemzet csak erős és tiszta normák alapjain maradhat fent – mondta.

Végezetül arról beszélt, hogy vannak olyan egyetemes igazságok a magyarság életében, amelyeket nem lehet szűkebb világnézettől függően másképpen értelmezni és a szabadságunk megóvása pontosa ilyen.

Hiszen a magyar néplélek egy olyan dolog, ami mindannyiunkban ott él, függetlenül habitusunktól, világnézetünktől. Ez az, ami összeköt minket, a mai kor magyarjait, és ez az, ami összeköt minket a 48-as hősökkel. Ez az, amin keresztül ma tisztelgünk a szabadságharcosok előtt és ez lesz az, amivel utódaink is értékelnek minket és azt, ahogy ma cselekszünk magyarként, a független Magyarországért.

Ezt követően a megjelent szervezetek képviselői megkoszorúzták az 1848-as emlékművet, elsőként a veszprémi ukrán kisebbségi önkormányzat vezetői.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért 1848 A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért Az 1848-as szabadságharc győzelméért bőven harcoltak olyanok is, akiknek vérében nem csak magyar vér csörgedezett. Közülük az örmények főleg kitűntek, nem véletlen, hogy az aradi vértanúk közül kettő tábornok is ilyen nemzetiségű volt. Az ő leszármazottjaik, a ma Veszprémben élő örmény nemzetiségűek kiegészülve a lengyel társaikkal szerveztek péntek délután ünnepi megemlékezést a Török Ignác utcai emlékműhöz. 2024. március 16. 10:56 Orbán Viktor: háború vagy béke? 1848 Orbán Viktor: háború vagy béke? Háború vagy béke, brüsszeli járszalag vagy a magyar szabadság között kell dönteni a június 9-i európai  választáson - jelentette ki a miniszterelnök pénteken, az 1848/49-as forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából rendezett állami díszünnepségen a Múzeumkertben. A kormányfő ünnepi beszédében azt mondta: Petőfiék óta minden magyar nemzedék és minden magyar fiatal számára eljön az idő, amikor dönteni kell. 2024. március 15. 13:11 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! 1848 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! Megtartották a hagyományos március 15-ei ünnepséget Veszprémben is a Dózsa György téren, ahol Porga Gyula polgármester arról is beszélt, hogy elődeinknek a szabadság még vágyálom volt, amiért az életüket is képesek voltak feláldozni, nekünk viszont azt a kérdést kell feltenni, hogy jól élünk-e ezzel a magadatott szabadsággal? Személyesen és közösségben egyaránt. 2024. március 15. 16:15 ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ Cseh Zoltán neve közel húsz éve forog a veszprémi médiában, újságírói pályafutása alatt megfordult már a vehir.hu szerkesztősége mellett a helyi rádióknál, nyomtatott újságoknál, valamint ő szerkeszti a Vmeteo.hu veszprémi időjárással foglalkozó szakportált is. Munkáját idén A magyar sajtó napja alkalmából Szabad Sajtó-díjjal ismerte el a város. 2024. március 14. 16:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.