2023. március 22.
//
Beáta névnap

Erős nemzet csak erős akarattal jöhet létre

A sorsfordító döntések súlyáról és szabadságszeretetről, mint a magyar néplélek elválaszthatatlan részéről beszélt Ovádi Péter a veszprémi Március 15-i ünnepségen a Dózsa-téren.

A hagyományokhoz hűen a Dózsa György-téren tartották kedd délelőtt a megyeszékhely központi Március 15-i ünnepségét. Az ünneplők közt a város vezetői, politikai és civil szervezetek, kisebbségi önkormányzatok és több kulturális és közintézmény képviselői is tiszteletüket tették.

A kulturális műsorról az Ipari Technikum színjátszóköre gondoskodott. A diákok felidézték az 1848-as eseményeket, azoknak is főleg a forradalmi hangulatát, a vívódást a szabadságharcosok közt, középpontba állítva a hazáért, a szabadságért vívott küzdelmet, még akkor is, amikor jelentős túlerővel kellett megküzdenie Petőfiéknek. A színvonalas műsor felkészítői Somogyi Zsuzsa és Hatás Andrea voltak.

A kulturális műsor után Ovádi Péter, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, amelyben kiemelte, a mostani szabadságunk nem magától értetődő, hanem annak köszönhető, hogy idestova három emberöltővel ezelőtt felmenőink megharcoltak ezekért az alapvető jogainkért.

Felidézte, hogy bár 1848-ban az akkori nemzetvezetők közt is voltak viták, ezeket felülírta a haza szabadságáért vívott harc, ahogy fogalmazott, összekötötte őket egy közös cél, egy olyan vízió, amely túlmutatott a viszályokon, a vitákon: Magyarország békéjének és szabadságának megteremtése.

Ovádi Péter beszélt a döntések súlyáról is, amelyeket Kossuth, Széchenyi és az akkori vezetők mind-mind vállaltak.

Nem volt félrebeszélés, a kimondott szavaknak súlya volt és ezek a nagyjaink minden esetben vállalták a felelősséget. Mert erős nemzet csak erős akarattal jöhet létre, de ami ennél is fontosabb, erős nemzet csak erős és tiszta normák alapjain maradhat fent – mondta.

Végezetül arról beszélt, hogy vannak olyan egyetemes igazságok a magyarság életében, amelyeket nem lehet szűkebb világnézettől függően másképpen értelmezni és a szabadságunk megóvása pontosa ilyen.

Hiszen a magyar néplélek egy olyan dolog, ami mindannyiunkban ott él, függetlenül habitusunktól, világnézetünktől. Ez az, ami összeköt minket, a mai kor magyarjait, és ez az, ami összeköt minket a 48-as hősökkel. Ez az, amin keresztül ma tisztelgünk a szabadságharcosok előtt és ez lesz az, amivel utódaink is értékelnek minket és azt, ahogy ma cselekszünk magyarként, a független Magyarországért.

Ezt követően a megjelent szervezetek képviselői megkoszorúzták az 1848-as emlékművet, elsőként a veszprémi ukrán kisebbségi önkormányzat vezetői.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Szabadon élni egyénként és nemzetként is
Szabadon élni egyénként és nemzetként is
Kedd este Hajmáskéren is megtartották a március 15-i ünnepséget a helyi művelődési házban, ahol a helyi iskolások valamint népdalkör is fellépett. Az ünnepi beszédet Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondta, aki az egyéni és nemzeti szabadság közti kapcsolatról is beszélt.
A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15.
A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára emlékeztek meg ünnepi műsorral a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt kedden. Az iskola 7. osztályos tanulóinak versszavalása után Brányi Mária alpolgármester nyitotta meg beszédével a magyarság számára egyik legfontosabb történelmi esemény megemlékezését. A városi megemlékezések délután Kádártán folytatódtak, szintén az alpolgármester, valamint helyi kisgyermekek részvételével.
A nemzeti jelkép Petőfi Sándor előtt tisztelegtek
A nemzeti jelkép Petőfi Sándor előtt tisztelegtek
Jelképek nem csak színekben és formákban vannak, hanem hús-vér emberek is válhatnak azzá, Petőfi Sándor pedig pontosan ilyen a magyaroknak – hangzott el hétfő délután Veszprém belvárosában, az egykori Korona szálló épületénél a forradalmi költő emléktáblájánál.
Orbán: erőre van szükség
Orbán: erőre van szükség
Legyen béke, szabadság és egyetértés - így mondták 1848-ban a márciusi ifjak -, és mindehhez ugyanarra a dologra van szükség: erőre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a március 15-i díszünnepségen, a budapesti Kossuth téren kedden.
1848 viszonyítási pont lett Veszprémben is
1848 viszonyítási pont lett Veszprémben is
Az Aradi vértanúk emlékművénél is tartottak ünnepi megemlékezést kedden délután Veszprémben. Az itt elhangzott beszédben felidézték, hogy Veszprémben hogy zajlott az 1848-as szabadságharc.