2023. január 28.
//
Károly, névnap

Sinkó Veronikának nyílt kiállítása az Érseki Főiskolán

Csütörtök délután Sinkó Veronika illusztrátor-grafikus tartott tárlatvezetést.

A művésznőnek szakrális műveiből nyílt kiállítása, stílszerűen ő maga tartotta az első tárlatvezetést, így közvetlenül az alkotótól nyerhettünk betekintést az alkotások mögé.

Elsőként dr. Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Főiskola rektora köszöntötte az érdeklődőket. Ünnepi beszédében elmondta, a fiatalok megszólításának jegyében született az ötlet, hogy egyfajta közvetítőként lépjenek fel a felsőoktatás és a közoktatás között, értékeket felmutatva az egyházi művészetekből. Az értékközvetítés első állomása tehát Sinkó Veronika kiállítása, mely hétköznaponként kilenc és három óra között - határozatlan ideig – minden érdeklődő számára látogatható.

A kiállításmegnyitón számos veszprémi iskola jelen volt, így a művésznő a fiatalok biztatására helyezte a hangsúlyt beszédében. Gyerekkori kudarcairól is beszámolt, mint kiderült, tanulmányai kezdetben nehézkesen mentek, de a festészet és a rajz mindig kiutat adott számára, egyfajta nyugvópontot életének. S mivel sikereit is az alkotásban találta meg, a rajzolásba menekült, oly annyira, hogy az lett élete hivatása. Hangsúlyozta, a kudarc tehát nem feltétlen marad kudarc, lehet, hogy éppen Isten ajándéka. 

A beszédek után Sinkó Veronika bővebben is beszélt a műalkotások megszületési körülményeiről, például arról, hogy a covid-helyzetet milyen módon dolgozta fel műveiben. De természetesen a bibliai illusztrációk is helyet kaptak a kiállítás anyagában, ahogy a királynékról szóló alkotások is.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Európa tavalyi kulturális fővárosa, a litván Kaunas EKF-projektjében elkészült Klostės című filmet vetítették kedden a Pannon Egyetem E épületében.
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Február 23-26 között második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elsőszámú irodalmi eseményét. Ezúttal négy napon keresztül, tizenhárom helyszínen, százegy programmal várják az érdeklődőket.
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Lebegő Michelin-bábu a város felett, negatív közhangulat, állami pénzek, hiányos EKF-kommunikáció, és egy ezeket felölelő Európa Kulturális Fővárosa nyitóprogram. A mit, miért kérdésekről olyan valakit kérdeztünk, aki belülről átlátja a történéseket, de lokálpatriótaként, és helyi vállalkozóként civil szemszögből is figyeli az EKF munkáját. Mészáros Zoltán főtanácsadó minősítésben dolgozik a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-nek, de a nevéhez fűződik az Oliva Hotel és Étterem, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint az idén 20 éves VeszprémFest is. Az ő narratívájában egy sokkal tisztább képet kaphatunk az EKF szellemiségéről és az előttünk álló évről.
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
A közgyűlés csütörtökön döntött az Erzsébet-ligetben elhelyezendő szobrokról. A műalkotásokat a jelenleg zajló felújítást követően helyezik majd el a közparkban.