Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Polinszky Károly vegyészmérnökre emlékeztek a Pannon Egyetemen

2022. március 18. 22:41
A megemlékezést pénteken délután tartották születése 100. évfordulójának tiszteletére.

Polinszky Károly, Kossuth-díjas vegyészmérnök irányítása alatt jött létre a Veszprémi Vegyipari Egyetem, valamint a Nehézvegyipari Kutatóintézet. Polinszky Károly egyetemalapítót a rendszerváltás előtt és után is díszpolgárrá avattak.

Az 1922. március 19-én született oktatáspolitikus századik születésnapjára a vegyészmérnökről elnevezett Polinszky teremben emlékeztek meg, a Pannon Egyetemen.

A megemlékezésen beszédet mondott a Pannon Egyetem rektora, Gelencsér András, aki kisebb visszatekintésen keresztül mutatta be és érzékeltette Polinszky Károly munkásságának fontosabb állomásait, hiszen Veszprém városa Polinszkynak köszönhetően a felsőfokú vegyészmérnök-képzés és a vegyipari kutatások egyik jelentős fellegvára lett. Hozzátette, a tudományban és a művészetben többen váltak világhírűvé fiatalon, de arra aligha akad példa, hogy valaki a tudományszervezésben  huszonhétéves korában maradandót alkosson.

A rektort követően Porga Gyula polgármester is kisebb történelmi visszatekintéssel hangsúlyozta Polinszky érdemeit, és kitért Veszprém oktatási intézményei kialakulásának fordulópontjaira, mérföldköveire, köztük Polinszky munkásságára. A polgármester szavai után Kovács Kristóf, a Pannon Egyetem nyugalmazott docense mondott beszédet, humorosabb legendáktól elkanyarodva a valóságig. A magyar oktatás nagy egyéniségei sorába méltán illeszkedik Polinszky Károly, aki a 20. század magyar felsőoktatásának fejlesztésében alkotott maradandót.

A megemlékezés után Dobos Lajos festőművész alkotását leplezték le.

A család részéről elsőként Polinszky Károly fia, Gábor osztotta meg gondolatait, végül a beszédeket követően már az egyetemalapító unokái, sőt, dédunokái is elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Szabó Eszter
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.