Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Egy hét a német nyelv jegyében

2022. március 22. 4:00
Egyhetes programsorozatot rendeznek a német nyelv és kultúra népszerűsítésére március 28. és április 2. között Veszprémben, a Német Nemzetiségi Önkormányzat együttműködésével.

Március utolsó napjaiban az ország számos pontján rendeznek programokat a Wunderbar fesztiválhoz kapcsolódva. A fesztivál egy többéves kampány, a Deutsch. Karriere. Erfolg. [Német. Karrier. Siker.] csúcspontja; a kampányt a német nyelvterület három országának – Németországnak, Ausztriának és Svájcnak – nagykövetségei indították azzal a céllal, hogy a német nyelvtanulást és a német kultúrát népszerűsítsék – fejtette ki kérdésünkre Melanie Wrede, a Lovassy Gimnázium nyelvi lektora és DSD-szakértője [DSD = Deutsches Sprachdiplom, Német Nyelvi Diploma, Németország nemzetközi nyelvvizsgája]. 

Gálával zárul a programsorozta nyilvános része április 1-én (Fotó: Kovács Bálint / vehir archív)Gálával zárul a programsorozta nyilvános része április 1-én (Fotó: Kovács Bálint / vehir archív)

Az országos programsorozatból Veszprém sem maradhat ki, hiszen városunkban is él magyarországi német közösség, történelmünk pedig Gizella királyné óta, több mint ezer éve összekapcsolódik a német nyelvterülettel. Nálunk a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat kereste meg és fogta össze a kezdeményezéshez csatlakozó iskolákat, intézményeket, cégeket és civil szervezeteket. 

A „Mi svábok mindig jó magyarok voltunk” című filmet március 31-én vetítik le a Lovassyban

Eich Mária, a nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta: a programok nagy részét pályázati forrásból finanszírozzák az Európa Kulturális Fővárosa programon keresztül. Nem titkolt céljuk hidakat építeni a különböző generációk között; olyan rendezvényeket szerveztek, amik minden érdeklődőnek lehetőséget adnak a kapcsolódásra – a nyelvtudás hiánya sem akadály, az események többségében a beszélgetések, előadások magyar nyelven zajlanak. 

Eich Mária (Fotó: Domján Attila / vehir archív)Eich Mária (Fotó: Domján Attila / vehir archív)

Hétfőn, március 28-án a Kossuth utcán flashmobbal lepik meg a járókelőket, majd a Lovassyban a német nyelvtanulás előnyeiről tartanak előadást, a nap végén pedig német társasjáték-estet rendeznek minden korosztály részére. Szerdán 10 órától a megyei könyvtár ad helyet egy színes, a német nyelvhez, irodalomhoz kapcsolódó rendezvénynek, amelyen Senftenberg partnerváros polgármestere is részt vesz. Csütörtök délután a Lovassyban a diákok prezentációkat mutatnak be “Németek nyomában Veszprémben” mottóval, majd levetítik a „Mi svábok mindig jó magyarok voltunk” című filmet, amelynek alkotói is jelen lesznek és válaszolnak a kérdésekre. Péntek délután kulturális gálával zárul a nyilvános programok sora az Agórában, itt adják át a “Minden, ami német” kreatív pályázatra beérkezett alkotások díjait is – ezeket a munkákat a megyei könyvtárban lehet megtekinteni a hét során. Ezen felül a kezdeményezéshez csatlakozó intézmények és cégek – az Egry úti óvoda, a Dózsa, a Botev, a Báthory és a Szilágyi iskolák, a Davidikum, a Pannon Egyetem, a Katedra Nyelviskola, az MCC és a NassMagnet – további saját programokat is szerveznek.

A rendezvények részleteit a wunderbarfesztival.hu oldalon, a helyszín mezőben Veszprémre rákeresve találhatják meg.

 

VANNAK MÉG TERVEK ERRE AZ ÉVRE

A német nemzetiségi önkormányzatnak, amely munkáját a Lovassy Német Nemzetiségi Egyesület és a Németklub is támogatja, több terve van az év hátralévő részére a nyertes EKF pályázaton belül: a lovassys német nemzetiségi tagozatos diákok népismeretből projektérettségit tesznek, egyfajta szakdolgozatot írnak a német nemzetiséghez kapcsolódó témákból. A legjobb tanulmányokból kötetet állítanak össze, és június végén prezentáció formájában be is mutatják az érdeklődőknek. Ősszel a jelenleg felújítás alatt álló Német Ház újranyitását egy társasjáték-esttel ünnepelik meg – gyerekektől a nagyszülőkig minden korosztályt bevonva. A téli időszakban a Christkindl-hez megújítják az öltözeteket és az ehhez szükséges kellékeket és ezt a hagyományt kimozdítják az iskolai keretek közül, hogy a gyerekek szélesebb körben, több generációnak – például városrészi karácsonyokon, éjféli misén, idősotthonokban – is bemutathassák a Christkindl-játékukat. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.