Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
16°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
16°C

Egy hét a német nyelv jegyében

2022. március 22. 4:00
Egyhetes programsorozatot rendeznek a német nyelv és kultúra népszerűsítésére március 28. és április 2. között Veszprémben, a Német Nemzetiségi Önkormányzat együttműködésével.

Március utolsó napjaiban az ország számos pontján rendeznek programokat a Wunderbar fesztiválhoz kapcsolódva. A fesztivál egy többéves kampány, a Deutsch. Karriere. Erfolg. [Német. Karrier. Siker.] csúcspontja; a kampányt a német nyelvterület három országának – Németországnak, Ausztriának és Svájcnak – nagykövetségei indították azzal a céllal, hogy a német nyelvtanulást és a német kultúrát népszerűsítsék – fejtette ki kérdésünkre Melanie Wrede, a Lovassy Gimnázium nyelvi lektora és DSD-szakértője [DSD = Deutsches Sprachdiplom, Német Nyelvi Diploma, Németország nemzetközi nyelvvizsgája]. 

Gálával zárul a programsorozta nyilvános része április 1-én (Fotó: Kovács Bálint / vehir archív)Gálával zárul a programsorozta nyilvános része április 1-én (Fotó: Kovács Bálint / vehir archív)

Az országos programsorozatból Veszprém sem maradhat ki, hiszen városunkban is él magyarországi német közösség, történelmünk pedig Gizella királyné óta, több mint ezer éve összekapcsolódik a német nyelvterülettel. Nálunk a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat kereste meg és fogta össze a kezdeményezéshez csatlakozó iskolákat, intézményeket, cégeket és civil szervezeteket. 

A „Mi svábok mindig jó magyarok voltunk” című filmet március 31-én vetítik le a Lovassyban

Eich Mária, a nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta: a programok nagy részét pályázati forrásból finanszírozzák az Európa Kulturális Fővárosa programon keresztül. Nem titkolt céljuk hidakat építeni a különböző generációk között; olyan rendezvényeket szerveztek, amik minden érdeklődőnek lehetőséget adnak a kapcsolódásra – a nyelvtudás hiánya sem akadály, az események többségében a beszélgetések, előadások magyar nyelven zajlanak. 

Eich Mária (Fotó: Domján Attila / vehir archív)Eich Mária (Fotó: Domján Attila / vehir archív)

Hétfőn, március 28-án a Kossuth utcán flashmobbal lepik meg a járókelőket, majd a Lovassyban a német nyelvtanulás előnyeiről tartanak előadást, a nap végén pedig német társasjáték-estet rendeznek minden korosztály részére. Szerdán 10 órától a megyei könyvtár ad helyet egy színes, a német nyelvhez, irodalomhoz kapcsolódó rendezvénynek, amelyen Senftenberg partnerváros polgármestere is részt vesz. Csütörtök délután a Lovassyban a diákok prezentációkat mutatnak be “Németek nyomában Veszprémben” mottóval, majd levetítik a „Mi svábok mindig jó magyarok voltunk” című filmet, amelynek alkotói is jelen lesznek és válaszolnak a kérdésekre. Péntek délután kulturális gálával zárul a nyilvános programok sora az Agórában, itt adják át a “Minden, ami német” kreatív pályázatra beérkezett alkotások díjait is – ezeket a munkákat a megyei könyvtárban lehet megtekinteni a hét során. Ezen felül a kezdeményezéshez csatlakozó intézmények és cégek – az Egry úti óvoda, a Dózsa, a Botev, a Báthory és a Szilágyi iskolák, a Davidikum, a Pannon Egyetem, a Katedra Nyelviskola, az MCC és a NassMagnet – további saját programokat is szerveznek.

A rendezvények részleteit a wunderbarfesztival.hu oldalon, a helyszín mezőben Veszprémre rákeresve találhatják meg.

 

VANNAK MÉG TERVEK ERRE AZ ÉVRE

A német nemzetiségi önkormányzatnak, amely munkáját a Lovassy Német Nemzetiségi Egyesület és a Németklub is támogatja, több terve van az év hátralévő részére a nyertes EKF pályázaton belül: a lovassys német nemzetiségi tagozatos diákok népismeretből projektérettségit tesznek, egyfajta szakdolgozatot írnak a német nemzetiséghez kapcsolódó témákból. A legjobb tanulmányokból kötetet állítanak össze, és június végén prezentáció formájában be is mutatják az érdeklődőknek. Ősszel a jelenleg felújítás alatt álló Német Ház újranyitását egy társasjáték-esttel ünnepelik meg – gyerekektől a nagyszülőkig minden korosztályt bevonva. A téli időszakban a Christkindl-hez megújítják az öltözeteket és az ehhez szükséges kellékeket és ezt a hagyományt kimozdítják az iskolai keretek közül, hogy a gyerekek szélesebb körben, több generációnak – például városrészi karácsonyokon, éjféli misén, idősotthonokban – is bemutathassák a Christkindl-játékukat. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Boldog gyereknapot varázsolt a Cholnoky Kerekasztal Boldog gyereknapot varázsolt a Cholnoky Kerekasztal Játékokkal lepte meg a Cholnoky Kerekasztal Egyesület a lakótelep három köznevelési tagintézményét gyereknap alkalmából. ma 18:56 Ovádi Péter: eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Ovádi Péter: eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos örömmel számolt be arról, hogy Magyarország is képviseltette magát az EuroFAWC-on, május középén Edinburgh-ban. ma 13:26 Ismét több ezer diák kapott új notebookot ingyenesen oktatás Ismét több ezer diák kapott új notebookot ingyenesen Folytatódott az ingyenes notebookok kiosztása a veszprémi iskolákban is, ezúttal az ötödik, hatodik és kilencedik évfolyamos diákok juthattak hozzá az eszközökhöz, amiket a magyar kormány biztosít az ország iskolásainak és pedagógusainak. ma 15:42 Ezekre a politikai csatákra lehet számítani Veszprém vármegye többi településén Ezekre a politikai csatákra lehet számítani Veszprém vármegye többi településén Valahol már most eldőlt, hogy nem lesz változás a polgármesteri székben, máshol pedig az, hogy bármi történik az önkormányzati választáson, egészen biztos, hogy új vezetője lesz a településnek. Szétnéztünk Veszprém határán túl, hogy a környező településeken és a vármegye nagyobb városaiban kik és milyen színekben indulnak polgármesternek. ma 14:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.