Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Egyedülálló napelempark épül Sümegen

2022. március 21. 15:24 // Forrás: MTI, VEHIR
A Hexum Holding Zrt. a villamosenergia szektor innovatív szereplőjeként Sümegen tervezi annak a pilot projektjének a megvalósítását, amely a teljes hazai iparág egyik kiemelkedő beruházása lesz, közel 40 millió eurós költségvetésből. A projektben megvalósuló fejlesztés egy 25 MW teljesítményű naperőmű és egy 6 MW/24 MWh tárolókapacitás kombinációján alapul. A projekt megvalósítása az egész iparág számára biztosítja a napenergia tartós és hosszútávú tárolását és felhasználását. A projektben részt vesz az MSZKSZ tulajdonában álló HEXUM cégcsoport, valamint projektmenedzserként a villamosenergia tárolás Vanadium Redox technológiájának hazai képviselője, az Ideona Zrt.

Magyarországon egyedülálló napelempark és hozzá kapcsolódó napenergia tároló rendszer épül Sümegen, és készül el a tervek szerint 2024-ig. A beruházás az úgynevezett „vanadium redox flow battery” technológián alapul, mely jelenleg az iparág legmodernebbje- jelentették be sajtótájékoztató keretében hétfőn Sümegen.

- A fejlesztés energiapolitikai szempontból új korszakot nyit majd a térség életében, és forradalmi újdonsága miatt várhatóan újabb befektetéseket vonz majd a környékre – fogalmazott a beruházással kapcsolatban Navracsics Tibor kormánybiztos. Hozzátette: az orosz-ukrán háború rámutatott az energiaellátás sebezhetőségére valamint arra, hogy fontos ezt minden eszközzel stabilizálni.Bártfai Béla, a beruházást megvalósító HEXUM csoport tulajdonosa és Navracsics Tibor kormánybiztos a 2022. március 22-én tartott sajtótájékoztatón Sümegen.

Bártfai Béla, a beruházást megvalósító HEXUM csoport tulajdonosa, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója elmondta, hogy a csaknem 40 millió eurós (15 milliárd forint) költségvetésből megvalósuló 25 megawatt teljesítményű napelemparkhoz 6 megawatt tárolókapacitás tartozik majd.

Mint mondta, Magyarországon egyedülálló a kiegyenlítőként működő mögöttes tároló, amely a folyamatos energiaellátást hivatott majd biztosítani.

Bártfai Béla beszélt arról is, hogy a korábban létesült, lítiummal működő tárolókhoz képest a tervezett, vanádium alapú tároló hosszabb élettartamú lesz. Közölte: a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) amely a kőolajtermék- és földgázkészletek tárolásában több évtizedes tapasztalattal bír, régóta tervezi tevékenységi körének bővítését.

A hagyományos energiahordozók ára jelentősen növekszik, ráadásul Magyarország kitettsége ebben a tekintetben jelentős - húzta alá. A korábbi napenergián alapuló rendszerek működését jelentősen befolyásolja az időjárás, a kialakítandó villamosenergia-tároló és naperőmű együttese viszont a napsütéstől függetlenül képes lesz az energiaitermelésre - fűzte hozzá.

Az alkalmazott technológia – VRFB (vanadium redox flow battery)

A vanádiumos folyadék akkumulátor egy olyan elektrokémiai energia-tároló rendszer, mely
környezeti hőmérsékleten működik. Elve a vanádium különböző ionizált formáinak
redukcióján és oxidációján alapul. A vanádium könnyen hozzáférhető anyag, amelyet az
acélgyártásban és kémiai katalizátorként használnak. A természetben is megtalálható, és
különféle hulladékáramokból is könnyedén visszanyerhető.

A projekt megvalósítása a jelenleg legmodernnebb, ún. redox-technológia bevezetésének és
széleskörű elterjesztésének lehet az úttörője, mely beruházás a természeténél fogva mind a
befektetők, a gazdasági szereplők, valamint a kormányzat céljait és szándékait szolgálja.

Fotók: Burger Zsolt

vehir.hu
további cikkek
A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.