2022. november 26.
//
Virág névnap

Egyedülálló napelempark épül Sümegen

2022. március 21. 15:24
MTI, VEHIR
A Hexum Holding Zrt. a villamosenergia szektor innovatív szereplőjeként Sümegen tervezi annak a pilot projektjének a megvalósítását, amely a teljes hazai iparág egyik kiemelkedő beruházása lesz, közel 40 millió eurós költségvetésből. A projektben megvalósuló fejlesztés egy 25 MW teljesítményű naperőmű és egy 6 MW/24 MWh tárolókapacitás kombinációján alapul. A projekt megvalósítása az egész iparág számára biztosítja a napenergia tartós és hosszútávú tárolását és felhasználását. A projektben részt vesz az MSZKSZ tulajdonában álló HEXUM cégcsoport, valamint projektmenedzserként a villamosenergia tárolás Vanadium Redox technológiájának hazai képviselője, az Ideona Zrt.

Magyarországon egyedülálló napelempark és hozzá kapcsolódó napenergia tároló rendszer épül Sümegen, és készül el a tervek szerint 2024-ig. A beruházás az úgynevezett „vanadium redox flow battery” technológián alapul, mely jelenleg az iparág legmodernebbje- jelentették be sajtótájékoztató keretében hétfőn Sümegen.

- A fejlesztés energiapolitikai szempontból új korszakot nyit majd a térség életében, és forradalmi újdonsága miatt várhatóan újabb befektetéseket vonz majd a környékre – fogalmazott a beruházással kapcsolatban Navracsics Tibor kormánybiztos. Hozzátette: az orosz-ukrán háború rámutatott az energiaellátás sebezhetőségére valamint arra, hogy fontos ezt minden eszközzel stabilizálni.Bártfai Béla, a beruházást megvalósító HEXUM csoport tulajdonosa és Navracsics Tibor kormánybiztos a 2022. március 22-én tartott sajtótájékoztatón Sümegen.

Bártfai Béla, a beruházást megvalósító HEXUM csoport tulajdonosa, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója elmondta, hogy a csaknem 40 millió eurós (15 milliárd forint) költségvetésből megvalósuló 25 megawatt teljesítményű napelemparkhoz 6 megawatt tárolókapacitás tartozik majd.

Mint mondta, Magyarországon egyedülálló a kiegyenlítőként működő mögöttes tároló, amely a folyamatos energiaellátást hivatott majd biztosítani.

Bártfai Béla beszélt arról is, hogy a korábban létesült, lítiummal működő tárolókhoz képest a tervezett, vanádium alapú tároló hosszabb élettartamú lesz. Közölte: a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) amely a kőolajtermék- és földgázkészletek tárolásában több évtizedes tapasztalattal bír, régóta tervezi tevékenységi körének bővítését.

A hagyományos energiahordozók ára jelentősen növekszik, ráadásul Magyarország kitettsége ebben a tekintetben jelentős - húzta alá. A korábbi napenergián alapuló rendszerek működését jelentősen befolyásolja az időjárás, a kialakítandó villamosenergia-tároló és naperőmű együttese viszont a napsütéstől függetlenül képes lesz az energiaitermelésre - fűzte hozzá.

Az alkalmazott technológia – VRFB (vanadium redox flow battery)

A vanádiumos folyadék akkumulátor egy olyan elektrokémiai energia-tároló rendszer, mely
környezeti hőmérsékleten működik. Elve a vanádium különböző ionizált formáinak
redukcióján és oxidációján alapul. A vanádium könnyen hozzáférhető anyag, amelyet az
acélgyártásban és kémiai katalizátorként használnak. A természetben is megtalálható, és
különféle hulladékáramokból is könnyedén visszanyerhető.

A projekt megvalósítása a jelenleg legmodernnebb, ún. redox-technológia bevezetésének és
széleskörű elterjesztésének lehet az úttörője, mely beruházás a természeténél fogva mind a
befektetők, a gazdasági szereplők, valamint a kormányzat céljait és szándékait szolgálja.

Fotók: Burger Zsolt

vehir.hu

További cikkek

Koncertekkel és interaktív programokkal indította Veszprém az adventi időszakot
Koncertekkel és interaktív programokkal indította Veszprém az adventi időszakot
Bár az időjárás csak a késő őszt idézi, dátum szerint már Advent első hétvégéjét ünnepli a keresztény kultúrkör. Ehhez kapcsolódva Veszprémben a hagyományos adventi vásár programjait kibővítve idén már koncertsorozattal is készültek a belvárosban.
A bántalmazott nők gyakran magukat okolják
A bántalmazott nők gyakran magukat okolják
A nők elleni erőszakra hívta fel a figyelmet pénteki rendezvényével a Zonta klub.
Navracsics Tibor: a mostani uniós döntés nagy előrelépés, mert az operatív programokat és a helyreállítási tervet jóváhagyják
Navracsics Tibor: a mostani uniós döntés nagy előrelépés, mert az operatív programokat és a helyreállítási tervet jóváhagyják
A mostani uniós döntés nagy előrelépés, mert az operatív programokat és a helyreállítási tervet minden valószínűséggel jóváhagyják, és az év végéig Magyarország meg tudja kötni az Európai Bizottsággal (EB) azokat a megállapodásokat, amelyek nyomán megérkezhetnek az uniós források, vagyis nem veszít pénzt Magyarország - jelentette ki Navracsics Tibor csütörtökön sajtóbeszélgetésen Budapesten.
Az EP befagyasztaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat
Az EP befagyasztaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat
Az Európai Parlament (EP) szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány által az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez, még akkor sem, ha azokat teljes mértékben végrehajtják, azért azt javasolta, fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat.
Tizenhatezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel
Tizenhatezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 16 200-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.