Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kistelepüléseken is támogatja a kultúrát az EKF program

2022. március 25. 3:59
A Bakony-Balaton térség 14 kisebb települése összesen közel 76 millió forint támogatásban részesül 2022-ben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program által életre hívott Pajta Program keretében. A támogatás legfontosabb célja, hogy a kistelepüléseken élők közösségeit a számukra valóban fontos kulturális eseményekkel erősítse, ráadásul úgy, hogy a kulturális rendezvényekért még utazni se kelljen.

Az EKF európai történetében is kuriózumnak számított, amikor Veszprém nem egyedül, hanem a térség többi településével összefogva adta be a pályázatát a cím elnyerésére. Ezt a zsűri is értékelte, így Veszprém a teljes Bakony-Balaton régióval közösen nyerte el a címet.

Ez a térségi összefogás az, ami megjelenik az EKF által életre hívott Pajta Programban is, amelynek keretében az EKF régióban lévő települések tudnak pályázni saját kulturális és nem utolsó sorban közösségfejlesztő programjaik megvalósítására.

A 2022-es kiírásra összesen 14 település pályázott sikeresen, ők összesen közel 76 millió forintból valósíthatják meg elképzeléseiket. Név szerint Bakonyoszlop, Balatoncsicsó, Balatongyörök, Felsőörs, Kapolcs, Litér, Lókút, Lovas, Márkó, Nagyesztergár, Taliándörögd, Vászoly, Vöröstó és Zalaszántó.

Az idei programot bemutató sajtótájékoztatón csütörtök délután a KUNSZT-ban Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: „A modern pajták egyszerre a hagyomány és az innováció otthonai. A győztes pályázatok legnagyobb örömünkre mindkettőre mutatnak példát. Nagy szükség van a kistérségben meglévő kulturális kínálat folytonosságának megőrzésére és fejlesztésére, de kiemelten fontos volt számunkra, hogy olyan pályázatokat is támogassunk, akik az innovációra helyezték a hangsúlyt.”

A Pajta Program tehát elsősorban a kisebb települések kulturális pezsgésének fellendítését, illetve fenntartását szolgálja. Ezek egyébként is szép számmal jelen vannak már most is a térségben, amire Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is felhívta a figyelmet a sajtótájékoztatón. Mint mondta, az EKF látványos és nagyszabású beruházásait mindenki jól ismeri, viszont ezekre a kisebb programokra kevesebb figyelem hárul, holott saját tapasztalatából kiindulva, rendkívül gazdag és változatos a felhozatal Veszprémen kívül is ezekből.

A képviselő Lókút és Márkó példáját hozta, utóbbinál például a sváb kultúra ápolása példaértékű és a mostani Pajta Programban is a sváb kisebbségi önkormányzattal közösen nyerték el a támogatást.

A sajtótájékoztatón Nagy Krisztián, a program kulturális projektmenedzsere azt emelte ki, a „közösségépítés” hívószavat könnyű kimondani, de nehéz megvalósítani a gyakorlatban. A kultúra viszont ebben segít, ezen keresztül lehet hatékonyan elindulni, hiszen egységet teremt az emberek között.

Kiemelte, hogy számos kreatív pályázat közül elsősorban azokat támogatták, akik valamilyen innovatív megoldással rukkoltak elő, legyen szó zenéről, színházról, vagy akár az olvasásról.

A sajtótájékoztatón jelen volt a 14 nyertes település polgármestere is, közülük Lókút és Kapolcs képviselői meséltek arról, miben segít az ő közösségeiknek az EKF.

Sümeginé Hegyi Ilona Lókútról elmondta, ők elsősorban a régi hagyományok felelevenítését célozták meg. Ebbe pedig sikeresen vonták be a település tősgyökeres lakosai mellett a fiatal családokat, de még az ide betelepült német ajkú lókútiakat is.

Márvány Péter,Kapolcs polgármestere más megközelítésből vágott bele a Pajta Program pályázatába. Náluk a Művészetek Völgye amúgy is sok látogatót vonz a térségükbem viszont Kapolcs állandó lakosságának is szerettek volna programokkal készülni, így jött létre a Művészvölgy Kúria, ami a helyi identitást és a helyi közösségeket erősíti.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Pajta Program nem ért véget 2022-ben, hanem már az idei évben kiírják azokat a pályázatokat, amelyeket 2023-ban, az EKF ünnepi évében lehet majd megvalósítani.

A Pajta Program idei részletes eseményeiről ide kattintva lehet még több infót megtalálni.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Nem várt helyről érkezett dicséret a veszprémi EKF-programra, de van olyan eset, amikor az eredményeket már nem lehet mismásolni. 2024. január 24. 13:03 EKF után: a cél változatlan, az eszközök alakulnak Európa Kulturális Fővárosa EKF után: a cél változatlan, az eszközök alakulnak Január elején Athénban hivatalosan is átadta a stafétabotot Veszprém az utód EKF városoknak, a programév lezárulta mégsem pontot hagy maga után: ez itt még csak a kettőspont helye. Arról, milyen eredményeket hozott 2023 Veszprém és a Bakony-Balaton régió életében, illetve mi várható a folytatásban, sajtótájékoztatón számolt be Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. 2024. január 22. 23:53 Mintha véget sem ért volna az EKF-év Európa Kulturális Fővárosa Mintha véget sem ért volna az EKF-év Egy komplett nemzetközi kulturális hálózat viszi a jó hírét Veszprémnek és az EKF-régiónak a jövőben köszönhetően a Kulturális és Innovációs Minisztériummal kötött háromoldalú megállapodásnak, amit csütörtökön írtak alá Veszprémben. A sajtónyilvános eseményen kiderült az is, hogy mi vár a veszprémiekre azután, hogy december 31-gyel véget ért az ünnepi év. 2024. január 18. 21:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.