Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

A kistelepüléseken is támogatja a kultúrát az EKF program

2022. március 25. 3:59
A Bakony-Balaton térség 14 kisebb települése összesen közel 76 millió forint támogatásban részesül 2022-ben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program által életre hívott Pajta Program keretében. A támogatás legfontosabb célja, hogy a kistelepüléseken élők közösségeit a számukra valóban fontos kulturális eseményekkel erősítse, ráadásul úgy, hogy a kulturális rendezvényekért még utazni se kelljen.

Az EKF európai történetében is kuriózumnak számított, amikor Veszprém nem egyedül, hanem a térség többi településével összefogva adta be a pályázatát a cím elnyerésére. Ezt a zsűri is értékelte, így Veszprém a teljes Bakony-Balaton régióval közösen nyerte el a címet.

Ez a térségi összefogás az, ami megjelenik az EKF által életre hívott Pajta Programban is, amelynek keretében az EKF régióban lévő települések tudnak pályázni saját kulturális és nem utolsó sorban közösségfejlesztő programjaik megvalósítására.

A 2022-es kiírásra összesen 14 település pályázott sikeresen, ők összesen közel 76 millió forintból valósíthatják meg elképzeléseiket. Név szerint Bakonyoszlop, Balatoncsicsó, Balatongyörök, Felsőörs, Kapolcs, Litér, Lókút, Lovas, Márkó, Nagyesztergár, Taliándörögd, Vászoly, Vöröstó és Zalaszántó.

Az idei programot bemutató sajtótájékoztatón csütörtök délután a KUNSZT-ban Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: „A modern pajták egyszerre a hagyomány és az innováció otthonai. A győztes pályázatok legnagyobb örömünkre mindkettőre mutatnak példát. Nagy szükség van a kistérségben meglévő kulturális kínálat folytonosságának megőrzésére és fejlesztésére, de kiemelten fontos volt számunkra, hogy olyan pályázatokat is támogassunk, akik az innovációra helyezték a hangsúlyt.”

A Pajta Program tehát elsősorban a kisebb települések kulturális pezsgésének fellendítését, illetve fenntartását szolgálja. Ezek egyébként is szép számmal jelen vannak már most is a térségben, amire Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is felhívta a figyelmet a sajtótájékoztatón. Mint mondta, az EKF látványos és nagyszabású beruházásait mindenki jól ismeri, viszont ezekre a kisebb programokra kevesebb figyelem hárul, holott saját tapasztalatából kiindulva, rendkívül gazdag és változatos a felhozatal Veszprémen kívül is ezekből.

A képviselő Lókút és Márkó példáját hozta, utóbbinál például a sváb kultúra ápolása példaértékű és a mostani Pajta Programban is a sváb kisebbségi önkormányzattal közösen nyerték el a támogatást.

A sajtótájékoztatón Nagy Krisztián, a program kulturális projektmenedzsere azt emelte ki, a „közösségépítés” hívószavat könnyű kimondani, de nehéz megvalósítani a gyakorlatban. A kultúra viszont ebben segít, ezen keresztül lehet hatékonyan elindulni, hiszen egységet teremt az emberek között.

Kiemelte, hogy számos kreatív pályázat közül elsősorban azokat támogatták, akik valamilyen innovatív megoldással rukkoltak elő, legyen szó zenéről, színházról, vagy akár az olvasásról.

A sajtótájékoztatón jelen volt a 14 nyertes település polgármestere is, közülük Lókút és Kapolcs képviselői meséltek arról, miben segít az ő közösségeiknek az EKF.

Sümeginé Hegyi Ilona Lókútról elmondta, ők elsősorban a régi hagyományok felelevenítését célozták meg. Ebbe pedig sikeresen vonták be a település tősgyökeres lakosai mellett a fiatal családokat, de még az ide betelepült német ajkú lókútiakat is.

Márvány Péter,Kapolcs polgármestere más megközelítésből vágott bele a Pajta Program pályázatába. Náluk a Művészetek Völgye amúgy is sok látogatót vonz a térségükbem viszont Kapolcs állandó lakosságának is szerettek volna programokkal készülni, így jött létre a Művészvölgy Kúria, ami a helyi identitást és a helyi közösségeket erősíti.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Pajta Program nem ért véget 2022-ben, hanem már az idei évben kiírják azokat a pályázatokat, amelyeket 2023-ban, az EKF ünnepi évében lehet majd megvalósítani.

A Pajta Program idei részletes eseményeiről ide kattintva lehet még több infót megtalálni.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57 Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Markovits Alíz Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Az Európa Kulturális Főváros programsorozat megvalósításáért felelős Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott. 2024. március 13. 0:19 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.