2023. június 3.
//
Klotild névnap

A közelgő Szakmaszombaton a szakmák bemutatása mellett az egész családnak készülnek programokkal

Első alkalommal szervezik meg április 9-én, jövő szombaton a Szakmaszombat szakképzési pályaválasztási és családi napot. A Veszprémi Szakképzési Centrum által életre hívott kezdeményezés célja, hogy bemutassa a szakképzésben rejlő lehetőségeket és nem utolsó sorban a különböző szakmák izgalmait, miközben az egész családnak kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak.

Közel 70 különböző szakma vonul fel április 9-én a Veszprémi SZC Jendrassik-Venesz Technikumában, ahol első alkalommal, de hagyományteremtő céllal szervezik meg a Szakmaszombat névre keresztelt tematikus napot. A kezdeményezés elsődleges célja az, hogy bemutassa azokat a lehetőségeket a szakképzésen keresztül, amelyekkel a fiatalok biztos tudással tudnak majd elhelyezkedni, mint szakképzett munkaerő.

A Szakmaszombat viszont nem egy átlagos tájékoztató nap lesz, sokkal inkább egy interaktivitásra és az élményszerzésre épülő családi nap, ahol a pályaválasztás előtt álló 6-7 osztályos tanulók és szüleik mellett a család minden tagja számára készülnek programokkal.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Kavalecz Gábor, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, a centrum alá tartozó mind a 7 intézmény (5 Veszprémből és 1-1 Ajkáról és Balatonfűzfőről) jelen lesz a Szakmaszombaton képzéseivel, amikkel játékos, interaktív formában lehet majd ismerkedni.

Kavalecz GáborKavalecz Gábor

Kiemelte, hogy a képzések felvonultatása mellett a szakképzési centrum duális partnerei is jelen lesznek az eseményen, azok a cégek, akik tevékenységükkel kapcsolódnak az itteni képzésekhez, így pedig a szakképzésbe bekerülő diákok még teljesebb képet kaphatnak arról, hogy milyen szakmai jövő várhat rájuk ezeken a területeken.

Jelenleg közel 6000-en vesznek részt a szakképzésben a Veszprémi Szakképzési Centrum valamely intézményében. A legtöbben nappali képzésben, de folyamatosan emelkedik a felnőttképzésben tanulók aránya is. A sajtótájékoztatón Kavalecz Gábor kiemelte, számos változás történt ezen a területen az elmúlt években, látható, hogy a szakképzés népszerűsége folyamatosan emelkedik a diákok és a felnőttek körében is. Éppen ezért utóbbi célcsoport számára is ajánlják a Szakmaszombatot ismeretszerzés és tájékozódás céljából.

A Szakmaszombat helyszíne a nemrég felújított és kibővített VSZC Jendrassik-Venesz Technikum lesz, amelynek igazgatója, Szabó Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta, intézményük a legmodernebb eszközökkel gazdagodott a nemrég befejeződött fejlesztésnek köszönhetően, amelyeket szeretnének a nagyobb közönség előtt is bemutatni.

Banics Izabella, Kavalecz Gábor, Szabó ZoltánBanics Izabella, Kavalecz Gábor, Szabó Zoltán

A Szakmaszombat programjairól átfogóan pedig elmondta, meg fognak jelenni a különböző gépészeti területek, a robotika játékos formában, meg lehet ismerkedni a rendvédelem területén a lehetőségekkel, de a vendéglátás is helyet kap, valamint a sport is, a teljesség igénye nélkül.

Ami pedig a család többi tagját érinti, Banics Izabella, főszervező részletezte, hogy többek közt ugrálóvárral, kézműves foglalkozásokkal, kispályás focival, divat-, smink- és fodrászbemutatóval, targoncavezető szimulátorral és nyereményjátékkal is készülnek.

A tervek szerint a Szakmaszombatot félévente fogják megszervezni, a következő alkalommal ősszel, viszont előtte április 9-én debütál a rendezvény délelőtt 10 órától egészen délután 3-ig. A belépés ingyenes.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Szakmákkal ismerkedhettek a továbbtanulásban gondolkozó fiatalok
Szakmákkal ismerkedhettek a továbbtanulásban gondolkozó fiatalok
Harmadik alkalommal rendezte meg a Szakmaszombatot a Veszprémi Szakképzési Centrum a Jendrassik-Venesz Technikumban szombaton.
Ők képzik majd a jövő szakembereit
Ők képzik majd a jövő szakembereit
Autószerelő, speciális lábápoló, kézápoló és körömkozmetikus, valamint villanyszerelő szakemberek vehették át mesterleveleiket kedden a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.
A szakképzés nem valaminek a vége, hanem egy fontos állomás a karrierben
A szakképzés nem valaminek a vége, hanem egy fontos állomás a karrierben
A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Pannon Egyetemmel összefogva pályaválasztási és szakmabemutató napot szervez október 18-án a veszprémi felsőoktatási intézmény aulájában. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón a szervezők kitértek a szakképzésben rejlő lehetőségekre, a szakmák megbecsülésére, valamint az átjárhatóságra a szakképzés és az egyetemi képzés között.
Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel
Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel
Ismét megszervezte a szakmákat, a szakképzést népszerűsítő rendezvényét a Veszprémi Szakképzési Centrum szombaton, a Jendrassik-Venesz iskolában.
Visszanyeri régi renoméját a szakképzés
Visszanyeri régi renoméját a szakképzés
Megtartotta hagyományos tanévzáróját a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a rendezvényen díjakat adtak át a szakmai tanulmányi versenyeket sikeresen szereplő Veszprém megyei diákoknak.