2022. június 29.
//
Péter, Pál névnap

Jamie Winchester a VeszprémFest magyar húzóneve

Bejelentették a VeszprémFest magyar fellépőit szerda délután a Hangvillában.

A zenei fesztivált július 11. és 16. között rendezik meg Veszprémben, több helyszínen. A Historia Kertben és az Arénában található nagyszínpadok fellépőinek névsorát már korábban nyilvánosságra hozták, most azonban már a magyar előadók kiléte sem titok. 

Három este is Veszprémben zenél Jamie Winchester: július 15-én, 16-án és 17-én a jezsuita templom kertjében találkozhatunk vele, ahova három különböző programot hoz. Pénteken Hrutka Róberttel és a Mendelssohn kamarazenekarral együttműködve várják az érdeklődőket; szombaton  egy szál gitárral lép színpadra, míg vasárnap szólózenekara kíséretében adnak “half-plugged” koncertet. A bejelentéssel egyidőben megindult a jegyértékesítés is ezekre az időpontokra. 

Jamie Winchester és a Rozé Rizling Jazz Napok harminc – később bejelentendő – fellépője mellett a nagyszínpadon is találkozhatunk hazai előadókkal, a világsztárok előzenekaraként. Így Diana Krall előtt a Varga Tivadar Trió, Jamie Cullum előtt a Bogdán Norbert Quartet, Ana Moura előtt a Budapest Bossanova Quartet, a Gypsy Kings előtt a Romano Drom játszik, Zaz előzenekara a Valami Swing lesz, míg James Blunt előtt a Ruby Harlem zenekar szórakoztatja a közönséget.

Mészáros Zoltán fesztiváligazgató a szerdai sajtótájékoztatón felvetette: azokat az európai jazzfesztiválokat tekintik versenytársaiknak, amelyek fél évszázados hagyományokkal rendelkeznek, és akik nyugat-európai szponzorációval, anyagi háttérrel, vásárlóerővel felvértezve több színpadon kínálnak zenét és szórakozást a közönségnek. Míg ezek átlagosan 5-10 millió eurós költségvetéssel dolgoznak, a VeszprémFest 1,3 millió euróból gazdálkodik. A fesztivál “felnőtté válásának” következő lépcsője az, hogy ledolgozza a történelmi lemaradást.

Porga Gyula polgármester erre reagálva megjegyezte: húsz évvel ezelőtt sokan megmosolyogták az ötletet, hogy ezekhez a nagy fesztiválokhoz mérhető rendezvény találjon otthonra Veszprémben. Hozzátette: ő maga ugyanilyen reakciókat kapott, amikor a városvezetés eltökélte, hogy Veszprém legyen Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban. A következő ambíciónk – mondta a polgármester –, hogy 2030-ra Veszprém Európa legélhetőbb városai közé tartozzon, és az előző példák mutatják: ha az álmainkhoz találunk szövetségeseket és dolgozunk értük, akkor meg tudjuk valósítani azokat. 

Markovits Aliz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt vezérigazgatója kijelentette: közös a törekvés, hogy már a 2022-es felkészülés, de főleg az Európa Kulturális Fővárosa cím viselésének évében nagyobb láthatóságot kapjon a rendezvény, ami zászlóshajója lesz a 2023-as év programjainknak. Hozzátette: a fesztivál azért is támogatandó, mert a neves muzsikusok inspirálhatják, a zenélés felé fordíthatják a fiatalokat.

Dr. Tomaj Balázs, a névadó szponzor MVM vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a cégcsoport hisz a társadalmi felelősségvállalásban, támogatja azokat a rendezvényeket, amik kulturális értékeket hoznak létre és ezek megőrzését szolgálják. Névadó főszponzorként világszínvonalú és dinamikusan fejlődő rendezvényhez csatlakoztak – jelentette ki. 

Ovádi Péter parlamenti képviselő személyes tapasztalatairól beszélt. Mint mondta, tapasztalatai szerint az országban négy dolog jut az emberek eszébe Veszprémről: a kézilabda-csapat, a vár, az állatkert és a VeszprémFest. Ez is mutatja, hogy Mészáros Zoltán és csapata milyen nagy eredményt ért el. 

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár leszögezte: hisz az egy térben megélt katarzis összetartó erejében és abban, hogy az ilyen koncertek közösséget teremtenek, elsimítják az ellentéteket, új kapcsolatokat teremtenek az emberek között. A VeszprémFest beírta magát az európai kultúra történelmébe, nagyban hozzájárult, megalapozta Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címét. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

További cikkek

Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Négy-szög néven szerveztek kiállítást a Dubniczay-palotában a Művészetek Háza szervezésében a Múzeumok éjszakáján, ami optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek eszközeinek együttes alkalmazásával vezet be egy különleges művészeti világba.
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Közel 50 év néma csend után ismét beindultak az egyik veszprémi malomnak az őrlői. A Fenyves utcában szerelemprojektként újraindított malom látványőrlésekkel és a veszprémi malomiparról szóló lexikonnyi információval várja az érdeklődőket, mindezt interaktív formában. A Múzeumok éjszakáján portálunkat is körbevezette Tamás Péter, a hely tulajdonosa ott, ahol egykor 0-24-ben folyt az őrlés.
Juhannus napját ünnepelték Veszprémben
Juhannus napját ünnepelték Veszprémben
A finn hagyományoknak megfelelően szombaton tartották meg Veszprémben is Juhannus-napját. A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület tagjai a Kolostorok és Kertekbe szervezett interaktív programjainak zárásaként látványosan meggyújtottak egy máglyát, ami aztán a csónakázó tavon egy ladikon égett el a szürkületi időben.
Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Vass László, műgyűjtő és cipészmester sokáig csak előbbi szenvedélyével volt jelen Veszprémben, szombaton viszont megnyílt a Várban a nevéhez kapcsolódó világhírű cipőmárkát és ezen elegáns termékek kézműves gyártását bemutató tárlat is, a Vass Cipőtár. Az ünnepi eseményen Vass László és több kollégája is ellátogatott személyesen a Királynék városába.
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Ismét megrendezték Öskü hagyományos közösségi ünnepét, az Ösbő vezér napokat. Pénteken és szombaton a helyiek produkciója mellett koncertekkel is készültek a szervezők.