Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Ők is félmaratont futnak, csak éppen hegynek felfelé

2022. április 2. 8:56 // Forrás: Szalay Péter - SzPress Hírszolgálat
A félmaraton lefutása már önmagában sem könnyű feladat, hát még hogy ha a 21 kilométernél valamivel hosszabb távot hegymenetben kell teljesíteni. Az atlétika különleges szakágának képviselői április 9-én Szentgál térségében mérik össze az erejüket az országos bajnoki címért, de a tét ezúttal nem csak ez.

A versenyzők és az amatőrök is jól tudják, hogy a 21 kilométernél valamivel hosszabb félmaratoni távot soha nem lehet csak úgy „csípőből” lefutni, mert a rossz iramválasztásnak és a helytelen erőbeosztásnak feladás is lehet a vége. Ugyanezen a távon még nagyobb kihívást jelent, ha a terep nem sík, hanem dimbes-dombos, az út legnagyobb részét pedig hegymenetben kell megtenni.

Pontosan ilyen nehezített feladat vár április 9-én, szombaton a Szentgálon sorra kerülő M20 országos hegyifutó félmaratoni bajnokság résztvevőire, de ugyanúgy azokra is, akik a párhuzamosan zajló nyílt versenyre neveznek be. Utóbbiak között ezúttal is lesznek tájfutók, triatlonversenyzők, ultramaratonifutók, de szép számmal olyan rátermett amatőrök is, akik állnak a különleges kihívások elé.

Fotók: skyrun.huFotók: skyrun.hu

Az országos bajnoki cím sorsát eldöntő hegyifutó versenyt immár a kilencedik alkalommal rendezik meg, a helyszín pedig második alkalommal Szentgál. A bajnokság egyben válogatóverseny is a felnőtteknek és az U20-as korosztály képviselőnek a július első napjaiban a spanyolországi La Palmában megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra. A rendezői feladatok elvégzésére megyei „illetékesként” idén is két veszprémi klub, a VEDAC és a VESC vállalkozik.

Tavaly a versenyzők mellett a rendezők dolgát is megnehezítették a COVID járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedések, így megkönnyebbülést jelent, hogy idén már szabad a pálya, a lebonyolítást csak a kedvezőtlen időjárási körülmények és a változó terepviszonyok nehezíthetik meg. Rangos és küzdelmes versenyekre van kilátás, a hegyifutás legjobbjai közül sérülés miatt csak a tavalyi férfi bajnok Tugyi Levente, a nőknél harmadik helyezett Merényi Tímea, valamint a betegségéből felépülő Szabó Sándor nem lehet ott a rajtolók között

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Berendi Antal, a Magyar Atlétikai Szövetség hegyi- és terepfutó bizottságának vezetője.

A nevezési határidő ugyan csak a jövő héten zárul le, de a tavalyinál bővebb versenyprogramnak is köszönhetően várhatóan közel félezer futó indulására számítanak a házigazdák. A magyar bajnoki, egyben Eb-válogató versenyek mellett az amatőr versenyzők is birtokba vehetik a 22 km-es és a 7,5 km-es hegyifutó pályákat, ugyanakkor a fiatalok több rövidebb táv, az 500, az 1000, az 1500 és a 2500 méter közül választhatnak.

Látványos versenyekre van kilátás, de a futók figyelmét aligha fogják lekötni a dél-bakonyi természeti környezet olyan nevezetes szépségei, mint a Mög-szeg és a Mecsek hegy, mert kifejezetten nehéz vonalvezetésű pályát kell teljesíteniük, miközben a közel 800 méteres szintemelkedés feladatával is meg kell birkózniuk.

Elfogulatlanul mondhatom, hogy a hegyifutás a legnehezebb sportágak egyike, ahol nem ritkán 20-22 százalékos emelkedőkön kell felfelé haladni. Vannak olyan pontjai a nehezebb pályáknak, ahol a futás inkább kapaszkodás és hegymászás. Ha képtelenség futni, vagy legalább gyorsan szedni a lábakat, akkor csak a találékonyság segít. Ilyen helyzetben a futók előre dőlve mindkét kezüket a combjukra helyezik, így nyomják lefelé a lábukat és akadályozzák meg azt, hogy a nehézségi erő legyőzze őket. A jó erőbeosztás mellett tehát erőre, kivételes állóképességre, kellő rutinra és egyensúlyérzékre is szüksége van a versenyzőknek, mert egy pillanatnyi figyelmetlenség is eséshez vagy árokba boruláshoz vezethet. A mostani „bajnoki” pálya nagyrésze turistaútvonalon vagy ősvényeken át vezet, a legnagyobb próbatételt viszont az a körülbelül 100 méter hosszú meredek jelenti, amit a versenyzők találóan „siratófalnak” neveztek el”

– mondta a szakmai bizottság vezetője.

Az április 9-i verseny lehetőségét megragadva köszöntik a 2021-es év hegyifutóit. Tavalyi eredményeik alapján a WMRA Világkupa versenyeken eredményes Szabó Sándor és a szenior világbajnok Merényi Tímea érdemelték ki ezt elismerést.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.