Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

VÁLASZTÁS PERCRŐL PERCRE

2022. április 3. 8:29
Itt követheti a választással kapcsolatos legfontosabb információkat.

23:54 – Márki-Zay elismerte a Fidesz győzelmét

Elismerte a Fidesz választási győzelmét Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje vasárnap este Budapesten.

A Városligeti Műjégpályán úgy fogalmazott: "ugyanúgy le vagyok taglózva, mint mindenki más. Nem akarom titkolni a csalódottságomat, a szomorúságomat, soha nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény". Az ellenzéki politikus rendkívül egyenlőtlennek nevezte a küzdelmet, de azt mondta, nem vitatják az eredményt, azt azonban igen, hogy demokratikus és szabad lett volna a verseny.

23:38 – Ovádi: A következő négy évben is előre, nem hátra

Ovádi Péter elsőként a családjának, csapatának és választóknak mondott köszöntetet.

A veszprémi eredményvárón Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője, miután biztossá vált, hogy újrázhat képviselőként, elsőként a családját, a csapatát, a környék polgármestereit emelte ki, mint akinek a legnagyobb hálával tartozik. Kiemelte, hogy ez a támogatás, amit kapott erőt fog adni neki a következő ciklusban, ahol, mint fogalmazott „ismét előre megyünk és nem hátra”.

Ovádi Péter többször megköszönte a választóknak is, hogy ismét bizalmat szavaztak neki, valamint a Fidesz-KDNP kormánynak.

23:09 – Orbán: hatalmas győzelmet arattunk

Hatalmas győzelmet arattunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap késő este a kormánypártok budapesti eredményváró rendezvényén.

A kormányfő a Bálna rendezvényközpont előtt felállított színpadon - nem sokkal 23 óra előtt mondott - beszédében úgy fogalmazott: hatalmas győzelmet arattunk, akkorát, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan. Egész jól nézünk ki, egyre jobban nézünk ki, talán még sohasem néztük ki olyan jól, mint ma este - fogalmazott. A kárpátaljai magyaroknak Orbán Viktor azt üzente: tartsanak ki, ne féljenek, az anyaország velük van. (MTI)

20:52 – Veszprémben minden rendben zajlott

Dr. Dancs Judit, a Helyi Választási Iroda vezetője a Veszprém Televíziónak vasárnap este azt nyilatkozta, Veszprémben a részvételi arány 74 %-os volt, rendkívüli esemény nem történt a nap folyamán. Hozzátette, a szavazatszámláló bizottságok időben bezártak, a szavazatlapok feldolgozása pedig jelenleg is ütemesen zajlik.

20:10 – Simor István is szurkol

A Megoldás Mozgalom veszprémi jelöltje izgatottan várja az eredményeket, közösségi felületén pártjának és jelölttársainak szurkol.

Most már a szavazatszámlálók dolgoznak, hogy kiderüljön, milyen lesz az új parlament pártjainak aránya! Izguljunk együtt! Hajrá jelölt-társaim, hajrá Megoldás Mozgalom! Nagyon sokat dolgoztunk a győzelemért! 

20:06 – Köszönetet mondott az aktivistáknak és szavazóinak Csonka Balázs

A Demokratikus Koalíció politikusa közösségi oldalán este hétkor tette közzé azt a posztot, amiben az aktivisták munkáját méltatta. 

Ebben a percben a legtöbb helyen lezárult a 2022-es országgyűlési választás. Akik még 19 óra előtt beálltak a sorba, azok leadhatják a szavazatukat. Nem tudjuk az eredményt Veszprém megye 1-es választókerületében. De egy dolgot közös ellenzéki képviselőjelöltként tudok: az elmúlt hónapokban az ellenzéki oldalon olyat tettünk, amire még nem volt példa 1990 óta. 6 párt közösen összefogott. Kampányoltunk együtt esőben, szélben, napsütésben és hóesésben. Mindenkinek köszönöm, aki aktivistaként segített nekünk és mindenkinek köszönöm, aki szavazatával támogatott!

19:43 – Megkezdődött a szavazatok számlálása

Miután este hétkor bezárták a szavazóköröket, a szavazatszámláló bizottságok felbontották az urnákat és megkezdték a szavazatok összeszámlálását. Fotónk a veszprémi 3-as számú szavazókörben készült. 

Amint megérkeznek az első részeredmények, címlapunk eredményjelző grafikonján folyamatosan követhetik az adatok alakulását. 

Fotó: Domján Attila / vehirFotó: Domján Attila / vehir

19:23 – A népszavazás részvételi adatai 18:30-kor

A gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazáson vasárnap 18.30 óráig a szavazásra jogosultak 67,06 százaléka (5 159 496 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. (MTI)

19:16 – Részvételi adatok fél órával urnazárás előtt

Az utolsó nap közbeni részvételi adatot a 18:30-as állapotnak megfelelően tették közzé, eddig a választásra jogosultak 67,8%-a voksolt. 2018-ban ugyanebben az időpontban 68,13%-os részvételnél tartottunk, míg 2014-ben erről az időpontról nem közöltek adatot. A Veszprém 01-es egyéni választókörzetben fél órával az urnazárás előtt 72,28% vett részt a voksoláson, a körzet legaktívabb szavazóköre a márkói 2-es számú, itt a választásra jogosultak 85,49%-a jelent meg fél hétig.

19:04 – Bezárultak a szavazókörök

Vasárnap este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 3154 településén és a 23 budapesti kerületben kialakított 10 243 szavazókörben az országgyűlési választáson és a népszavazáson. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják a voksukat. 

A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához. A szavazatszámláló bizottságok először leragasztják az urnák nyílását, majd több adminisztratív feladatot is el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát. Csak ezek után bonthatják fel az urnákat, de addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg valamennyi szavazókör be nem zár, az utolsó választópolgár is le nem adta a voksát. (MTI)

17:58 – Népszavazás részvétel ötkor

A gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazáson vasárnap 17 óráig a szavazásra jogosultak 62,23 százaléka (4 787 527 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. (MTI) 

17:41 – Részvételi adatok délután ötkor

17 óráig a választásra jogosultak 62,92 százaléka jelent meg a szavazókörökben. 2018-ban ugyanekkor 63,21%-nál tartottunk. 2014-ben még más időpontról, a 17:30-as állapotról tájékoztattak, akkor 56,77% volt a részvétel. A Veszprémi 01. egyéni választókerületben ma 17 óráig a választók több mint kétharmada, 67,31% járult az urnákhoz. A legaktívabb szavazókör a Botevben működő veszprémi 20. számú, itt már 80,79% részvételnél járunk. 

17:35 – Elindultak a mozgóurnák is

Vasárnap 12 óráig lehetett kérni mozgóurnát annak, aki valamilyen okból adódóan nem tudott eljutni a szavazókörökbe.

Fotó: Domján Attila / vehirFotó: Domján Attila / vehir

17:14 – Semlegesen kell viselkednie a szavazatszámláló bizottságoknak

Nem kérdezhetik meg a szavazatszámláló bizottság tagjai a választókat, hogy kérik-e mindkét szavazólapot. A névjegyzék aláírását és a szavazólapok kiadását semlegesen kell megtenniük, közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Több szavazókörben előfordult ugyanis, hogy a szavazatszámláló bizottságok megkérdezték a választókat, hogy fel kívánják-e venni az országgyűlési választásokhoz és a népszavazáshoz kapcsolódó szavazólapokat. Az NVI felhívta a jegyzők figyelmét: a szavazatszámláló bizottságoknak kérés nélkül kell biztosítaniuk a választópolgároknak, hogy mindkét választástípus névjegyzéki rovatát aláírhassák. (MTI)

16:58 – Van olyan veszprémi első választó, aki Litvániában voksolt

Portálunknak nyilatkozó veszprémi fiatal, Kovács Örs – aki mellékesen a VEDIÖK elnöke – életében most szavazhatott először. Elmondta, jelenleg Erasmus+ projekt keretében Litvániában tartózkodik, de így is fontosnak érezte, hogy részt vegyen a választáson, így korábban elintézte az átjelentkezését.

Mint mondta, a jelenlegi politikai helyzetben mindenképpen fontosnak érezte, hogy ő is beleszóljon ebbe döntésbe a szavazatával. „Az elmúlt években próbáltam naprakész lenni az ország eseményeivel kapcsolatban és a pártok képviselőit és programját a lehető legmélyebben megismerni. Izgalmas élmény volt ilyen fontos döntést meghozni. Nagyon vártam már, hogy megrajzolhassam életem első ikszét” - mondta.

16:05 – Népszavazás részvétel háromkor

A gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazáson vasárnap 15 óráig a szavazásra jogosultak 52,18 százaléka (4 014 347 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. (MTI)

15:51 – Részvételi adatok háromkor: már többen vannak a szavazók, mint akik még nem voksoltak

Délután háromkor a választásra jogosultak 52,75%-a voksolt már. 2018-ban ugyanekkor 53,64%, míg 2014-ben 45,02% volt az állás. A Veszprém 01. egyéni választókörzetben az országost meghaladó, 56,01% a részvétel, a körzet legaktívabb szavazóköre a veszprémi 7. számú (ez a Cholnoky iskolában található), ahol már a szavazók kétharmada (67,46%) megjelent. A következő részvételi adatot 17 óra után közlik.

14.58 – Hol és hogyan szavazhat?

Ha esetleg még nem voksolt, ebben a cikkünkben leírtuk, milyen iratokra lesz szüksége.

13:48 – Népszavazás részvétel 13 órakor

A gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazáson vasárnap 13 óráig a szavazásra jogosultak 39,55 százaléka (3 043 206 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. (MTI)

13:41 – Részvételi adatok 13 órakor

Délután egyig a választásra jogosultak 40,01%-a jelent meg a szavazókörökben. 2018-ban 42,32%, 2014-ben 34,33% volt a részvétel ugyanekkor. A Veszprém 01. egyéni választókerületben az országost meghaladó, 42,53% részvételt regisztráltak, a körzet legaktívabb szavazóköre a veszprémi 14. számú, ami a Botevben található.

13:30 – Navracsics Tibor is voksolt

„Én már szavaztam” – posztolta Instagram storyjába Navracsics Tibor egy veszprémi középiskolából vasárnap reggel 9 órakor. A közösségi média felületen röviden azt is megjegyezte, a választás tétje nagy, ezért mindenki menjen el szavazni. Navracsics korábban Veszprémet és térségét képviselte a parlamentben, ám most nem itt, hanem a tapolcai körzetben indul a Fidesz-KDNP jelöltjeként.

Fotó: Navracsics Tibor / InstagramFotó: Navracsics Tibor / Instagram

12:15 – Márki-Zay Péter: minden egyes szavazat számít

Minden egyes szavazat számít - jelentette ki Márki-Zay Péter vasárnap Hódmezővásárhelyen.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt mondta, minden egyes szavazat számít, mert egy szavazat eldönthet egy körzetet, ahogy egy körzet is eldönthet egy egész választást. Márki-Zay Péter - miután családtagjai körében leadta szavazatát - mindenkit arra biztatott vegyen részt a választáson, és méltósággal, nyugalommal adja le szavazatát. Úgy fogalmazott, most igazi választás van, nem csak szavazás, mert 12 év óta először nyílt valódi esély a változásra.

Az ellenzék annak ellenére vesz részt a választásokon, hogy Orbán Viktor a választási szabályok és a körzethatárok módosításától kezdve a sajtó leuralásig, a független bíróságok fölszámolásáig, az Alkotmánybíróság befolyásolásáig mindent megtett annak érdekében, hogy leválthatatlan legyen. "Bár nyilvánvalóan nincs demokrácia Magyarországon, bár nyilvánvalóan nem beszélhetünk szabad választásokról mégis van esély leváltani Magyarország történelmének legkorruptabb kormányát" - mondta Márki-Zay Péter. Az ellenzéki politikus köszönetet mondott a szavazás lebonyolításában résztvevőknek a munkájukért. (MTI)

11:57 – A népszavazás részvételi adatai 11-kor

A gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazáson vasárnap délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 25,46 százaléka (1 958 896 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. (MTI)

11:47 – Részvétel 11-kor

Délelőtt 11 óráig a választásra jogosultak 25,77 százaléka voksolt már. A Veszprém 01. egyéni választókörzetben ugyanekkor 27,29% volt a részvételi arány, a körzet legaktívabb szavazóköre a veszprémi 32. számú, ami a Közgázban működik.

11:31 – Porga Gyula, Veszprém polgármestere is szavazott

A városvezető a Botev iskolában adta le szavazatát vasárnap délelőtt.

Porga Gyula a szavazás után elmondta, az ikszet Ovádi Péter és a Fidesz-KDNP listája mellé tette. Mint fogalmazott, Ovádival az elmúlt négy éves közös munka bebizonyította, hogy közösen, egyetértésben nincs olyan kihívás, amit ne tudtak volna megoldani. Emellett a városban is számos fejlesztést tudnak felmutatni, ezekben komoly szövetségesre talált a képviselőben és a magyar kormányban, ezért Porga Gyula szerint országos szinten is minden érv a Fidesz-KDNP mellett szól.

Fotó: Domján Attila / vehirFotó: Domján Attila / vehir

Ami a mostani választás tétjét illeti, a polgármester azt mondta, Veszprém és az ország jövője a tét, a gazdasági fejlődés folytatása és a béke megőrzése, vagy ezek kockáztatása. Elárulta, este arra készül, hogy Ovádi Péternek fog gratulálni a remélt győzelem után. Újságírói kérdésre a polgármester elmondta, az országgyűlési választással egy időben zajló népszavazáson négy nemmel szavazott, hiszen ez a voksolás is a jövőről szól, a gyermekek megvédéséről. Porga Gyula családjával érkezett a szavazókörbe, akik közül középső lánya első alkalommal szavazhatott.

11:29 – Szavazott Gattyán és Toroczkai is

A Megoldás Mozgalom vezetője, Gattyán György a budapesti Bolyai Utcai Óvodában kialakított szavazókörben, míg a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje, Toroczkai László az ásotthalmi Szent Gellért közösségi házban voksolt. 

11:24 – Mobiltelefon-böjtre fogták a szavazatszámlálókat

A szavazatszámláló bizottságok tagjai reggel 6 óra és a szavazás lezárása között nem használhatnak adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt - például mobiltelefont, diktafont, laptopot - a szavazóhelyiségben az országos népszavazáson.

A 10 243 szavazatszámláló bizottság tagjai a szavazóhelyiségben, a szavazás alatt csak a hivatalos választási iratokat és a helyi választási irodától kapott tollat használhatják. Más adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt (mint például a mobiltelefont, papírt, egyéb tollat vagy ceruzát, diktafont, laptopot) nem használhatnak. Ilyen eszközöket magánál tarthat a szavazatszámláló bizottság tagja, tehát nem kell "leadni" a telefonokat, de azokat nem szabad használni a szavazás alatt a szavazóhelyiségben. Természetesen, ha a bizottság tagja elhagyja a szavazóhelyiséget, kint már használhatja a telefonját.

A tilalom célja, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjai ne jegyezhessék fel, hogy ki volt már szavazni, illetve még ki nem. Ennek a tilalomnak a megszegése - tehát például annak feljegyzése a névjegyzékből, hogy ki nem volt még szavazni, majd az információ kijuttatása a szavazóhelyiségből - súlyos törvénysértés. A mobiltelefon-használatot tiltó rendelkezés nem vonatkozik a jegyzőkönyvvezetőre, akinek feladata, hogy a rendkívüli eseményekről, valamint a részvételről - az úgynevezett napközbeni jelentésekben - a meghatározott időközökben tájékoztassa a helyi választási irodát. (MTI)

Fotó: MTIFotó: MTI

11:04 – Leadta szavazatát Gődény György, a Normális Élet Pártjának elnöke

Leadta szavazatát a Normális Élet Pártjának elnöke vasárnap délelőtt a nyíregyházi Koszorú utcai oktatási intézményben.

Gődény György újságíróknak azt mondta, a párt azokat az egyszerű, hétköznapi embereket képviselné, akik működtetik az országot, adót fizetnek, gyereket nevelnek, bérből és nyugdíjból próbálnak megélni, őket szeretnék végre "emberhez méltó életlehetőséghez" juttatni Magyarországon. Ezt senki nem képviseli, mindenki próbál gazdasági problémákat megoldani, külpolitikával foglalkozni, az egyszerű, hétköznapi embernek a dolga senkit sem érdekel, itt lenne az ideje, hogy ezzel valaki foglalkozzon az Országgyűlésben - fogalmazott a pártelnök. Gődény György elmondta, hogy a párt 79 egyéni választókerületben állított képviselőjelöltet. "Azért indultunk el a választáson, hogy bejussunk a Parlamentbe, ez az eredmény lenne megfelelő számunkra" - tette hozzá. (MTI)

10:42 – Több mint 231-en most először szavazhatnak

Több mint 231 ezer választó élhet első alkalommal a választójogával vasárnap az országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson.

Ők azok, akik a 2019-es önkormányzati választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá. Az első választók nemzeti színű kitűzőt vehetnek át a szavazatszámláló bizottságoktól. A kerek, ezüstös színű szegéllyel ellátott kitűzőn a "Szavaztam!" felirat szerepel. A kitűző valamivel nagyobb, mint egy 50 forintos érme. (MTI)

10:14 – Leadta szavazatát Ovádi Péter

A Fidesz-KDNP jelöltje a Kossuth iskolában voksolt családjával reggel 10 óra előtt. Szerinte a választás tétje, hogy megmarad-e Magyarország biztonsága, és hogy az ország továbbra is a fejlődés útján marad-e. 

Fotó: Kovács Bálint / vehirFotó: Kovács Bálint / vehir

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a választás a demokrácia ünnepe, így reméli, hogy sok mindenki elmondja véleményét mind az országgyűlés összetételéről, mint a gyermekvédelmi népszavazásról. A választókerülettel kapcsolatban úgy fogalmazott, a már megkezdett Modern Városok Program és a Magyar Falu Program olyan eredményeket ért el, melyeket fontos megvédeni és folytatni. A helyi választási kampány részéről szerinte tisztességes volt annak ellenére, hogy politikai ellenfelei ígéreteik ellenére ennek nem mindig tettek eleget. Ovádi reméli, hogy az urnáknál a higgadtság fog dönteni, este választási győzelemre számít a körzetében.

9:53 – Népszavazás részvételi adat 9-kor

A gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazáson vasárnap reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 10,17 százaléka (782 472 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. (MTI)

9:44 – Részvételi adatok 9 órakor

Reggel 9-ig az országosan választásra jogosultak 10,31%-a jelent meg az urnáknál. Legutóbb, 2018-ban 13,17%, azelőtt, 2014-ben 9,5% volt a részvétel ugyanekkor. A Veszprém 01. egyéni választókörzetben 10,13% szavazott reggel 9-ig. A legaktívabb szavazókör a hajmáskéri 1. számú (14,56%), míg Veszprém városban a Deákban működő 47. számú (13,35%).

9:21 – Kora reggel leadta szavazatát a MEMO veszprémi jelöltje

Simor István közösségi felületén közzétett posztjában azt írta: "Jó reggelt kívánok a korán kelőknek, akik szavazással indítják a napot! A szavazatszámláló bizottság már mindenütt készen várja a szavazókörökben a választókat! Aki korán kel, megoldást lel!"

Fotó: Simor István / FacebookFotó: Simor István / Facebook

9:17 – Népszavazás részvételi adatok

A gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazáson vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,79 százaléka (137 735 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. (MTI)

9:08 – Orbán Viktor is szavazott

A háború és a béke a választás tétje - mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak vasárnap reggel, miután leadta szavazatát Budapest XII. kerületében, a Zugligeti Általános Iskolában.

A kormányfő, a Fidesz elnöke - aki feleségével, Lévai Anikóval érkezett a szavazókörbe reggel 8 óra után - kérdésre válaszolva az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban úgy fogalmazott: attól tart, hogy ez egy elhúzódó háború lesz, amibe könnyű belesodródni. Hozzátette: a háború itt van a szomszédunkban, két nagy ország háborúja, amiből ki kell maradni. Hangsúlyozta: meggyőződése, hogy ellenfeleik ennek súlyosságát és komolyságát nem érzik át és olyan lépéseket akarnak tenni, amelyek belevonnák Magyarországot ebbe a konfliktusba. Ez tragikus lenne Magyarország számára - jelentette ki, hozzátéve, azért indultak a választáson, hogy ezt megakadályozzák. (MTI)

9:06 – Változott néhány szavazókör helye

Ne feledjék, több veszprémi szavazókör helyszíne módosult a legutóbbi választás óta! Hogy melyik és hova költözött, arról itt találnak tájékoztatást.

8:22 – Részvételi adatok 7 órakor

Hosszas várakozás után végre kiadták a 7 órai részvételi adatokat. Eszerint országosan a választásra jogosultak 1,82 százaléka voksolt az első órában. 2018-ban 2,24%, 2014-ben 1,64% volt ez az adat. 

Veszprémben 1,63%-os részvétellel zárult az első óra. A város legaktívabb szavazköre a Lovassy-ban működő 1. számú, itt már a jogosultak 3,91%-a megjelent. 

A következő adatokat 9 óra után közlik.

7:25 – Elkezdődött

Reggel hatkor megkezdődött a voksolás, a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési képviselő-választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés. (MTI)

Ge. Á.
Hajas Bálint
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.