Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Akár ehhez hasonló értelmetlen cikkcímekből is lehet művészet

2022. április 6. 14:57
Fenyvesi Ottó kollázsaiból nyílt kiállítás a Pannon Egyetem aulájában kedden. Az eredetileg 2020-ra tervezett, majd a covid miatt többször elhalasztott tárlatot a magyar költészet napjához kapcsolódóan rendezték be.

Az április 21-ig látogatható kiállításon 1983-tól kezdődően láthatjuk Fenyvesi kollázsainak másolatait, újságkivágásain keresztül az idők változásának is szemtanúi lehetünk. Legfrissebb darabjai szalagcímekből szerkesztett naplószerű képversek, amik az elmúlt egy-két évet ölelik fel, az alkotó elmondása szerint a leglehetetlenebb újságcímeket tette egymás mellé.  

A kiállítással kapcsolatban Porga Gyula polgármester azt fejtegette: az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére azon városoknak van esélyük, ahol van kulturális közösségi lét, ahol jelen vannak a kortárs művészek a közösségben, és a közösség “használja” is őket. A művészek formálnak, alakítanak minket – még azokra is hatással vannak, akik egyébként nem járnak kiállítás-megnyitókra, de ehhez szükség van a befogadó közegre is, ami teret és lehetőséget biztosít számukra, és megbecsüli a helyben létrejött alkotásokat. 

Szó – zene – kép. Ez a komplexitás jellemzi Ottó művészetét – magyarázta a tárlatot megnyitó  Németh István Péter tanár, költő, szépségkutató. Felidézte, hogy kapcsolata Fenyvesivel messze a személyes ismertségük előttre vezethető vissza: először akkor “találkozott” vele, amikor az újvidéki rádiót idehaza befogva hallgatta a Fenyvesi által szerkesztett ifjúsági slágerlistát, a tapolcai könyvtárban forgatta az Új Symposion folyóirat lapszámait. Amikor aztán a szerkesztő-irodalmár a délszláv háború elől menekülve Veszprémben talált új otthonra, a kapcsolat személyessé vált és barátsággá nemesedett. 

A kollázsokkal kapcsolatban Németh arra hívta fel a figyelmet, hogy a vizuális világ nem áll távol a költészettől, ahogy egyetlen művészeti ág sem áll távol a másiktól. A vizuális költészet gyökereit a hagyományainkban kell keresnünk: már a középkorban is születtek képversek. A kollázs műfaját Magyarországon olyan alkotók honosították meg, akik a költészetben és a képzőművészetben is jeleskedtek – mígnem a két terület Kassák Lajoséknál már elválaszthatatlanul összeforrt, a betű is képpé vált a tipográfia révén. 

A kollázs a valóság képeiből indul ki, a valóság adott szeletét darabolja tovább ollójával az alkotó, hogy egy új struktúra szerint rendezze újra. Ekkor történik meg a varázslat, itt születik meg a művészet. A fogyasztói társadalom eltúlzott példányszámban nyomott lapjaiban megjelenő képek zavara újra értelmet nyerhet, ehhez csak annyi kell, hogy a művész körbevágja és személyes, szubjektív  világlátása mentén helyezze el újra azokat a lapokon.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Pannon Egyetem Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Reneszánszát éli a társadalomtudományok és bölcsész-képzések népszerűsége, de a reáltudományok slágerszakjai is őrzik előkelő helyüket a Pannon Egyetem kínálatában. A szerdai felvételi ponthatárok kihirdetése után most az egyetem vezetősége ismertette a számokat és statisztikákat, ahol kiderült az is, hogy milyen ösztöndíjjal segítik azokat, akik önköltséges képzésen tudják csak elkezdeni egyetemi tanulmányaikat. tegnap 16:06 Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. 2024. július 25. 11:59 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.