Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyszerre elegáns, de mégsem riasztó – így újul meg a Hangvilla

2022. április 8. 12:20
Bő nyolc évvel a megnyitása után a Hangvillát ismét állványok veszik körbe, az épület belsejében pedig munkagépek sorakoznak és építőmunkások sürögnek. A héten kezdődött el Veszprém ikonikus kulturális intézményének a minőségi fejlesztése, hogy pontosan mit takar ez a kifejezés, arról Bélafi Lászlóval, az intézmény igazgatójával beszélgettünk.

„A saját otthonunkban is, ha vendégeket várunk, akkor kicsinosítjuk a lakást. Rendet rakunk, a legszebb asztalterítőt és étkészletet tesszük ki. A Hangvilla esetében is ez volt a vezérelv, amikor belevágtunk a fejlesztésébe. Közeledve 2023-hoz, amikor Európa kulturális fővárosa leszünk, az intézmény, mint a programsorozat egyik központi helyszíne igyekszik a legszebb arcát mutatni” – indokolta Bélfai László, hogy miért vágtak bele éppen most a multifunkcionális közösségi tér, de a legtöbb embernek csak Hangvillaként ismert épület fejlesztésébe.

A hétfőn indult munkálatok egyszerre érintik az épület külsejét és belső világát egyaránt, ráadásul korántsem csak a nyolcéves épületelemek felújításáról szólnak, számos esetben új megoldásokhoz, technológiákhoz folyamodnak majd, így pedig jelentősen felfrissül az intézmény atmoszférája is.

„Azt a minőségi szintet kell jól beállítani, ami jól esik mindenkinek, de még kellően oldott. Tehát meg kell őrizni a Hangvilla eleganciáját úgy, hogy az ne legyen eltúlzott, ne legyen már riasztó” – ecseteli a fejlesztés irányvonalát az igazgató, aki hozzáteszi, hogy a változatos programokra a változatos közönség érkezik rendszeresen az intézménybe, akiknek mind vonzóvá kell tenni a Hangvillát.

Bélafi LászlóBélafi László

A gyakorlatban ez az jelenti, hogy több esetben egyszerűsítik a formákat és egységesítik az anyaghasználatot. A minőségből nem engednek, de például ezután a fának tűnő elemek valóban igazi fából készülnek majd és így tovább.

A leglátványosabb megújuláson a fölszinti kávézórész megy majd át. A mostani zárt pult átalakul oválissá, mögötte pedig látványában is kinyílik majd a Hangvilla az utcafront felé, még jobban ki és be lehet majd látni, erősítve azt a transzparenciát, amit amúgy is képvisel az egész kulturális intézmény.

Az üvegablakok elé pultot építenek bárszékekkel, ezáltal úgy lehet majd nyugodtan kávézni és beszélgetni a Hangvilla fölszintjén, hogy közben pár méterrel az üvegfalak mögött a város pezsgését figyelheti a vendég.

De megváltozik több helyen a falak színe is, valamint egészen más fénytechnikát építenek be a mostanihoz képest. Az új, elegánsabb miliőt LED-es fénycsíkok biztosítják majd.

„A mostani fejlesztés során olyan építészeti technológiákat is alkalmazunk, amelyek nyolc évvel ezelőtt még nem is léteztek. Ilyen lesz szintén a fölszinti kávézóban az öntött linóleumból kialakított egységes járófelület. Ez egyébként nem csak technológiájában lesz új, hanem a tervezőkkel egy elég bátor, de annál látványosabb megoldás mellett döntöttünk, amikor az égkék szín mellett tettük le a voksunkat” – mondja Bélafi László, aki hozzáteszi, hogy ez a szín túlmutat a most népszerű divatirányzatokon, így nem válik pár év múlva elavulttá, hanem időtálló módon biztosít még egy sajátosságot a Hangvillának.

Ami az épület külsejét érinti, itt úgynevezett szálcementből alakítják ki a homlokzatot, ennek az anyagnak az a különlegessége, hogy természetes ásványi anyagokat tartalmaz, látványában pedig impozáns kőhatást kelt majd.

Mindez a minőségi fejlesztés összesen 256 millió forintba fog kerülni, ebből 200 milliót az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program célzott támogatásával biztosítja, a fennmaradó 56 milliót pedig a Hangvilla a saját megtakarításából fedezi.

Bélafi László ezen a ponton kitért az intézmény gazdasági stratégiájára is, pontosabban arra a takarékos üzemeltetési modellre, ami lehetővé tette, hogy nem csupán fenntartható módon működnek, de még saját megtakarítással is rendelkezik a Hangvilla.

Az igazgató véleménye szerint ezt főleg a jó humánmenedzsmenttel sikerült elérni, hiszen a Hangvillában éppen csak annyi ember dolgozik, amennyi szükséges a működtetéséhez. Ez pedig már az indulás óta így van, amire jó példa az, hogy az irodák is úgy lettek kialakítva, hogy annyi asztal és annyi szék van bent, ahány munkatárs szükséges a fenntartásához.

Visszatérve a mostani fejlesztésre, a tervező az az Anthony Gall, aki az eredeti, azóta építészeti nívódíjjal is elismert épületet megálmodta, a munkák szervezésében pedig az EKF részéről a Veszprém 2030 Kft. szakemberei működnek közre. A kivitelező a VEMÉVSZER Kft. az a veszprémi cég, amelynek kezdetben tulajdonrésze is volt a Hangvillában, így a mostani szakszerű munkavégzés mellett egyfajta érzelmi szállal is kötődnek az épülethez, ez pedig nagyban segíti az egyáltalán nem általános építészeti munkálatokat.

Jelenleg még párhuzamosan zajlanak a felújítási munkák a Hangvilla programjaival, ezt precíz logisztikával hangolták össze, viszont június 15-től másfél hónapra bezár az intézmény, hogy aztán augusztus elején az Auer Hegedűfesztivállal ismét megnyisson, immáron egy megújult arculattal és felfrissült atmoszférával.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.