Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A szakmáké volt a főszerep szombaton Veszprémben

2022. április 10. 15:55
Első alkalommal szervezte meg a Veszprémi Szakképzési Centrum a Szakmaszombat nevű nyílt napját, ahol a VSZC Jendrassik-Venesz Technikumban közel 70 szakmával ismerkedhettek meg a fiatalok. A rendezvény az eső ellenére is számos látogatót vonzott, az ismétlésre pedig már egy évet sem kell várni.

„A gazdaság és a cégek profilja rendkívüli gyorsasággal alakul át a mai világban, ezt a tempót pedig fel kell vennie a szakképzésnek is, hogy ki tudja szolgálni az egyre növekvő és változatos igényeket.” Ezt Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondta a szombati Szakmaszombat nevű rendezvény megnyitóján, amit azért hívott életre a Veszprémi Szakkézési Centrum, hogy játékos és ismeretterjesztő formában mutassa be a fiataloknak azokat a szakmákat, amelyek a legkeresettebbek a piacon és amelyeket a Veszprémi Szakképzési Centrum 7 intézménye kínál.

Ez összesen 70 különböző szakmát jelentett, amelyeket felvonultattak a Jendrassik-Venesz Technikum épületeinek termeiben és előadóiban. A szervező Szakképzési Centrum célja az volt, hogy népszerűsítse ezeket a szakmákat, az intézményeit és komplett életpályamodellt rajzoljon fel az érdeklődő fiataloknak és szüleiknek.

Markovszky GyörgyMarkovszky György

Éppen ezért a Szakmaszombat programjait úgy szervezték meg, hogy a család minden tagja találjon valamilyen számára informatív, szórakoztató elfoglaltságot, a kicsiktől egészen a pályaválasztás előtt álló fiatalokig.

Megjelent a robotika, kipróbálhatták a 3D nyomtatást, volt divat- és sminkbemutató, autószerelő műhely, asztalos, CNC-forgácsoló, mindezekből pedig igyekeztek a legizgalmasabb és leglátványosabb részleteket bemutatni az érdeklődőknek.

A szakképzésre az utóbbi időben egyébként is nagy figyelem hárult, nem csak Veszprémben, hanem országosan is, hiszen statisztikailag a régi szakmák közel 1/3-a mára eltűnt, helyettük viszont számos új terület lépett be, amelyek rohamosan fejlődnek. Van olyan ágazat, ahol a 8 évvel ezelőtti technika már elavultnak számít.

Veszprém erre a változó tendenciára reagált akkor, amikor a Modern Városok Program fejlesztései közé beemelték a Szakipark – veszprémi iparos park projektet, ami a CNC területén kínál európai szinten is kimagasló oktatási központot.

Mellette a többi iskolában is folyamatosak a fejlesztések, ezekből kaphattak szombaton ízelítőt a Szakmaszombat látogatói, amely rendezvényt Kavalecz Gábor, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatójának elmondása szerint idén ősszel a tervek szerint megismételnek majd.

vehir.hu
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.