2022. december 5.
//
Vilma névnap

Több mint háromszázezer forinttal támogatták a veszprémiek a háború áldozatait és az ukrán művészeket

Az ukrán Bandura Együttes adott jótékonysági koncertet a Veszprémi Petőfi Színházban péntek este a háború áldozatainak és az ukrán művészeti élet szereplőinek megsegítésére. Az este során végül 340 ezer forintot sikerült összegyűjteni.

Az Ukrajnai National Bandura Band Ukrajna legrégebbi, évszázados múlttal rendelkező alkotócsoportja, melynek tagjai egyszerre énekelnek és játszanak bandurán, az ősi ukrán húros hangszeren. Az 50 fős, férfiakból álló kórus minden évben versenyt rendez, hogy kiválassza azokat a legméltóbb és legfényesebb személyiségeket, akik továbbra is ápolják ezt az egyedülálló kulturális kincset.

Idén tavasszal a sajnálatos apropó, az orosz-ukrán válság kapcsán indultak jótékonysági koncertsorozatra Európában, hogy támogatást gyűjtsenek a háború áldozatainak és az ukrán művészeti élet szereplőinek. Április 15-én a Veszprémi Petőfi Színházba is ellátogattak, ahol a híres ukrán népdalok, hazafias, a szabadságharcot kifejező művek mellett modern kompozíciók is felcsendültek.

Az este elején Nincz Erzsébet, a Veszprémi Ukrán Önkormányzata elnöke, valamint Nepop Ljubov, magyarországi ukrán nagykövet fejezte ki köszönetét a veszprémieknek és a színháznak, amiért lehetőséget adtak az egyesületnek, hogy előadják az élet győzelmét ünneplő koncertjüket.

A rendezvényen részt vett Csík Richárd önkormányzati képviselő is, aki köszöntő beszédében úgy fogalmazott, az ukrán együttes koncertje páratlan zenei utazást kínál kultúrák és tradíciók között, melyeket szétválasztanak a népeinkre jellemző sajátosságok, de közös európai hagyományaink mégis összekötik őket.

"A mai koncert ezért már önmagában kuriózum lenne Veszprémben, ott, ahol nekünk veszprémieknek különös helyet foglal el a szívünkben a szerteágazó kultúra megismerése. Szeretjük az effajta élményeket és bátran mondhatom, hogy keressük a felfedezés örömét más népcsoportok kultúrájában is.

Ugyanakkor nem mehetünk el amellett az apropó mellett sem, ami a ma estét életre hívta. Tavaly húsvétkor, de még néhány hónappal ezelőtt sem tudtuk volna elképzelni, hogy Ukrajna egyik legrégebbi és legnevesebb együttese, a Bandura Nemzeti Együttes azért jön el hozzánk, hogy jótékonysági koncertjével egy háború sújtotta ország népét és a köztük élő művészeket segítse.

Most mégis ez a helyzet, én pedig azt gondolom, a lehető legerősebb üzenetet fogalmazták meg azzal, hogy színpadra állnak Európa számos városában, köztük nálunk, Veszprémben is. Hiszen mi hordozhatna mélyebb üzenetet, mint a kultúra, azon belül is egy népzenei koncert? Mindez megtestesíti a közös múltat, az élő jelent és ami manapság a legfontosabb, a jövőt is, ami mindannyiunk reménye szerint elhozza a várva várt békét és megnyugvást" - fogalmazott a képviselő. 

A jótékonysági koncert eredményeként végül 340 ezer forintot sikerült összegyűjteni a háború áldozatainak és az ukrán művészeti élet szereplőinek. 

Képek
vehir.hu
Szalai Csaba

További cikkek

A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum
A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum
Egry József életét és munkásságát bemutató időszakos kiállítással nyitja meg kapuit 2023 nyarán a Laczkó Dezső Múzeum – ismertette a terveket Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató hétfőn.
Az eddigi legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával két napon át a zenéé volt a főszerep
Az eddigi legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával két napon át a zenéé volt a főszerep
Fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte a Music Hungary Konferencia & Showcase. A jubileumi konferencia fókusztémája idén a zene és az ember kapcsolata volt, ezt járták körül minden oldalról a magánélettől a technológiai trendeken és az oktatáson át a határterületekig. A Konferencia történetében a legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával ünnepelték a zenét két napon át az UNESCO Zene városa címet is elnyert Veszprémben.
Új néven folytatja a szegedi kézilabdacsapat
Új néven folytatja a szegedi kézilabdacsapat
December 1-től új néven, OTP Bank-Pick Szegedként szerepel a magyar sorozatokban és a Bajnokok Ligájában a város férfi kézilabdacsapata.
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Bejelentették a Veszprémfest 2023-as fellépőit, megindult a jegyértékesítés a fesztivál honlapján.
A Szeged nyolc góllal győzött Szlovéniában
A Szeged nyolc góllal győzött Szlovéniában
A Pick Szeged 36-28-ra nyert a szlovén Celje otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének nyolcadik fordulójában, szerdán.