Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
11°C
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
11°C

Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban

2022. április 29. 10:00
Növekedett az utasszám, és ezzel együtt a jegy- és bérletárusításból származó bevétele is a V-Busznak tavaly, a tendencia pedig az idén tovább erősödött – derült ki a cég éves beszámolójából, amit csütörtökön vitatott meg közgyűlésén a képviselő-testület.

2021-ben a V-Busz járatai közel 2,3 millió kilométert teljesítettek, 8,7 millió utast szállítottak 20,35 százalékos kihasználtság mellett. A menetjegyek értékesítése meghaladta az év eleji tervezetet, a bérletek azonban elmaradtak tőle – ennek egyik oka az, hogy a járvány következtében érvényben volt lezárások, távoktatás idején a diákok nem közlekedtek napi szinten, így a bérlet helyett ők is a menetjegyeket választották.

Az önkormányzat áprilisi közgyűlésén több képviselő is arról érdeklődött, vannak-e már érezhető hatásai a januári akciónak? Mint azt olvasóink tudják, tavaly év végén vadonatúj buszok álltak forgalomba a városban, a cég és a város vezetése pedig szerették volna, ha minél többen kipróbálják ezeket. Abban reménykedtek, ha a potenciális utasok megtapasztalják a minőségváltozást, a jövőben szívesebben választják a közösségi közlekedést – ennek érdekében pedig egy teljes hónapra ingyenessé tették a helyi járatos utazást. A döntés nagy vihart kavart a képviselőtestület következő ülésén, az ellenzéki frakciók megkérdőjelezték, hogy az akció valóban elérheti-e a célját, és még ha így is lesz, vajon sikerül-e akkora bevétel-növekedést realizálni, ami kompenzálhatja a januári kiesést. Polgári István, a cég ügyvezetője most kifejtette: az év első negyedéve pozitív tendenciát mutat, a márciusi jegybevételek már a járvány előtti, 2019-es szintet hozzák, ha ez a tendencia a következő hónapokban is megmarad, akkor év végéig megtérülhet a januári intézkedés. Márciusban a V-Busz történetének legnagyobb diákbérlet-eladását érte el a cég, és a többi jegytermék is hasonlóan jól teljesített. 

Katanics Sándor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) frakcióvezető arról a tapasztalatáról számolt be, hogy a V-Busz ügyfélszolgálatán segítőkészen fogadták a kérdéseit és válaszolták meg azokat, a képviselő szerint érezhető a javulás a szolgáltatás színvonalában. A képviselő kritikát elsősorban a beszámoló tárgyévét megelőző időszakkal kapcsolatban fogalmazott meg.

Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-P) frakcióvezető azon kérdésére, bérel-e telephelyet a V-Busz, és ha igen, mennyiért, Polgári elmondta: a Volánbusztól a Pápai úton bérelnek telephelyet 1,3 millió forintért havonta, ahol irodákat, buszparkolókat és műhelyt is igénybe vesznek. Szintén a frakcióvezető kérdezte, mi lesz az év elején lecserélt régi járműflotta sorsa? Ezzel kapcsolatban azt a választ kapta, hogy a régi flotta értékesítése tervben van, a közelmúlt eseményei – elsősorban az ukrajnai háború – miatt azonban beszűkült a piac, emiatt sok a bizonytalanság. 

Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) azt kérdezte, igaz-e, hogy hétvégente BKV-s buszsofőröket alkalmaznak, és ha igen, miért nem a veszprémieknek helyezik inkább előnybe? Az ügyvezető erre azt válaszolta: a V-Busznak vannak főállású és olyan részmunkaidőben dolgozó munkavállalói is, akik másutt vannak főállásban. A beosztást igyekeznek úgy alakítani, hogy az a munkavállalók igényeinek és a cég érdekeinek is megfeleljen. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. ma 3:15 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59 Veszprémi ellenzék: nem járható ez az út! 8-as út Veszprémi ellenzék: nem járható ez az út! A Veszprémet kikerülő 8-as főút nyugati szakaszának fejlesztését sürgeti a helyi ellenzék, valamint aggodalmuknak is hangot adtak, amiért ez a beruházás egyelőre – nem tudni meddig – kikerült az államilag finanszírozott projektek közül. Erről Hartmann Ferenc, az MSZP helyi önkormányzati képviselője és Grőber Attila, Veszprém vármegye és Pápa DK-s önkormányzati képviselője beszéltek hétfő délután az érintett szakasz mellett. 2024. január 30. 11:32 LMP: jól teljesít a helyi közösségi közlekedés, de nőhetne az utasszám LMP: jól teljesít a helyi közösségi közlekedés, de nőhetne az utasszám Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője péntek délelőtt tartott sajtótájékoztatót a Haszkovó utcai buszmegállóban, hogy beszámoljon a közösségi közlekedést érintő javaslatairól. 2024. január 26. 17:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.