Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tizenhárom városrész saját lobogókkal vonul fel a Gizella Napokon

2022. április 29. 14:01 // Forrás: VEB2023
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával a város hagyományain alapuló, de újonnan tervezett zászlók alatt vonul fel tizenhárom veszprémi városrész lakossága a Gizella napi ünnepségen. A városrészek több hónapos munkájának eredményét, az új zászlókat a május 7-én szombaton délután 5 órakor induló felvonuláson ismerhetik meg a veszprémiek.

Veszprémben máig él a városrészek önálló identitása, sokan vallják magukat büszkén cserhátinak, jeruzsálemhegyinek, vagy éppen dózsavárosinak. A városrészek és lakóinak önálló karakterét egyrészt a város dimbes-dombos földrajzi adottságai, másrészt középkori településszerkezete (ahol egy-egy településrész közepén templommal önálló egységet alkotott) alakította ki és azt még színezte, rendezte a város etnikai és társadalmi tagoltsága. 

A II. világháborúig tizenötezer lelket számláló kisváros karakteresen elkülönülő városrészekbe szerveződve élte mindennapjait: a Vár és környéke volt az igazodási pont, mint a város egyházi és közigazgatási központja. Attól délkeletre a Cserhát városrész, amelynek lakói zsidó kereskedők, német és magyar iparosok, építőmesterek voltak. A Vártól északra az egykori Temetőhegy (ma Dózsaváros), ahol gazdálkodók, földművesek és állattartó gazdák (főleg a környező német falvakból betelepülők) laktak, inkább falusias, épített környezetben. A Vártól nyugatra a Jeruzsálemhegy, a veszprémi reformátusok lakóhelye. Ezek a városrészek nagymúltú civil egyesületekbe szerveződve ápolták hagyományaikat. 

A hagyományőrzés, helyi identitás és kohézió megteremtésének egyik lehetséges módja a városrészek saját szimbólumrendszerének kialakítása, vagy a meglévő szimbólumok sokrétű hasznosítása és tudatos használata. Veszprémre jellemző, hogy a szorosabb kohézióval rendelkező városrészek már nagyon régen, vagy akár a közelmúltban megteremtették már saját szimbólumrendszerüket, rendelkeznek címerrel, zászlóval. Jó példa erre Jeruzsálemhegy, amelynek zászlaja a városrész 120 éves történelmét idézi, vagy említhetnénk Kádártát, melynek címerét és zászlaját 10 évvel ezelőtt avatták fel. Az új városrészi zászlók megalkotásának célja az volt, hogy a jelképekkel nem rendelkező városrészek történelmében is megtaláljuk azokat az elemeket, melyekre a közösségi identitás felépíthető, heraldikusok, történészek, grafikusok segítségével készüljön el a szimbólum és a zászlót. Igy lesz egyedi zászlója Bakonyalja, Cholnokyváros, Dózsaváros, Cserhát, Egyetemváros, Gyulafirátót, Jeruzsálemhegy, Jutaspuszta, Jutasi lakótelep, Füredidomb, Kádárta, Szabadságpuszta és Újtelep városrészeknek.
A VEB2023 EKF a városrészek közös elképzelését támogatta, hogy Veszprém hajdani zászlós felvonulási hagyományai éledjenek újjá, és a más európai országokban ma is népszerű városi ünnepek mintájára egy zászlós városrészi felvonulás illeszkedjen be a Gizella Napok eseménysorozatába. A szervezők a tizenhárom zászló alatt a Szent Imre téren, a szökőkútnál várják május 7-én szombaton 16:45-tól az érdeklődőket, hogy azután 17.00 órától - a korábbi években megszokotthoz képest részben új útvonalon - a Szent Imre tértől a Hoffer Ármin sétányon, a Brusznyai utcán át az Óváros térig vonuljanak közösen.

Felvonulás a Gizella-napokon (archív)Felvonulás a Gizella-napokon (archív)

Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere örömmel állt a kezdeményezés mögé. „A Gizella Napok egy három évtizedes hagyománnyal rendelkező fesztivál Veszprémben, ahol a város önmagát ünnepli. Az ezeréves múltunkat a hagyományos elemek mellett igyekszünk új programokkal is színesíteni, illetve új szokásokat is szeretnénk kialakítani. Ilyen a városrészi zászlós felvonulás is, mely összekovácsolja a közösséget, erősíti a lokálpatriotizmust, illetve megismerhetjük ezáltal a közvetlen lakókörnyezetünk tagjait is. Büszke vagyok rá, hogy mindig van új a nap alatt és újabb ötletekkel tudjuk erősíteni a veszprémi szellemiséget”. – mondta Porga Gyula, és a város lakóit meghívta az ünnepélyes zászlóavató eseményre: „Örülnék, ha minél több veszprémi jönne el, hogy a zászlók alatt vonulva ünnepelje az új városrészi jelképek megszületését.” 

A zászlók tervezése a városrészektől bemgyűjtött helytörténeti információk alapján kezdődött: a kutatást Márkusné Vörös Hajnalka a VEB2023 EKF programfejlesztési tanácsadója és Lipéczné Karsai Henriett a Lackó Dezső Múzeum Történeti-Néprajzi osztályvezetője végezte. A folyamatban segédkezett Somfai Balázs a Veszprém Megyei Levéltár nyugalmazott főlevéltárosa, aki heraldikai szempontból is figyelemmel kísérte a munkát. A grafikai terveket Zabó Péter készítette.

A városrészek közös munkáját a Közösség Kádártáért Egyesület képviselte és Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa pályázati anyagát is ők állították össze.

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.